Microsoft ja sen maailmanvalloitusyritykset

Tämän toisen blogini piti käsitellä eri jakeluiden erilaisuuksia ja käyttötapoihin suunnittelua. Toisin kuitenkin kävi, kun luin tämän aamun uutiset..

Tuntuu ihan siltä, että Microsoft yrittäisi pelottelemalla saada Opensource yhteisön yhteistyöhön itsensä kanssa. Ennenkaikkea, tämähän on raakaa bisnestä, Microsoft yrittää saada avoimen koodin väen varpailleen uhittelemalla oikeustoimilla.

Mutta mitä nämä softapatentit sitten oikein ovat? Joku ohjelmoija on koodannut jonkin softan, minkä sitten firma on patentoinut, suljettuna koodina tietysti. Miten tuollaiseen voidaan saada patentti, mitä ihmiset eivät edes tiedä rikkovansa?

Ballmer perää juuri tuossa uutisessa reilua peliä. Eikö olisi reilua, että microsoft antaisi omat sorsansa opensource väen tutkittavasti, etteivät ne riko mitään avoimen koodin patentteja?

Terävällä datanomin nenällä haistan tässä palaneen käryä.. Novellin, Microsoftin ja muiden yhtiöiden sopimukset ovat taas silkkaa bisnestä, eikä sitä pidä sekoittaa tähän asiaan. Se, että onko koodi avointa tai suljettua on aivan sama peruskäyttäjälle, joka maksaa laskut ja kuuntelee musiikkiaan tietokoneellaan, kunhan homma vain toimii. Tosin avoin koodi tuo mukanaan joko pelkoa tai luottamusta.

Jään mielenkiinnolla odottamaan, mitä avoimen koodin väki vastaa. Toivottavasti pidetään kylmästi oma linja ja pää pystyssä. Microsoft on vain yksi yritys miljoonien joukossa, ja avoimella koodilla sekä varsinkin linuxilla on monia isoja yrityksiä takanaan. Ei ole mitään hävittävää, vain voitettavaa.

Juho Valkila

11 Responses to “Microsoft ja sen maailmanvalloitusyritykset”

 1. P.T.T.Kallio Says:

  Kyllä olen samaa mieltä pidetään vaan kylmästi oma linja jo senkin tähden että kaikki ( rikkoo sitä rikkoo tätä ) microsoft ei ole tarkasti ilmoittanut mitä rikkoo.
  Että avoimen yhteisön väki voisi koodata uusiksi ko, kohdat etteivät ( rikkoisi ) mutta vielä kertaakaan ei sieltä mitään ole tullut.
  PS; Ainakaan IBM ei tuota hyvällä katso on heilläkin patentteja joita MS kukaties rikkoo. Ja vastaavasti Kiinalle ja kumppaneille ms ei mitään voi jotenka seuraillaan ( jotain täytyy keksiä koska mahdollisesti mm, Vistan myynti ei ole täyttänyt odotuksia ).
  Katsellaan sillä näinhän tämä asia on ollut jo ennenkin. Ja tuo koalitio Novellin & Dell;n kanssa saattaa tulla jollekin heistä miksei kaikille omaan nilkkaan.

 2. RJ Says:

  Bisnes on bisnestä. Suuret yritykset, kuten Nokia, on softapatenttien kannalla, enkä ihmettele. http://www.latestpatents.com/
  Softapatenttien tuoman ongelman kanssa on elettävä ja lakia noudatettava. Tulee olemaan kyllä todella mielenkiintoista seurattavaa miten mahdolliset rikkomukset tullaan hoitamaan.

 3. N.L. Says:

  Siinähän se Windowsin lähdekoodi on: http://hiki.pedia.ws/wiki/Windows
  No joo onhan tämä vakava paikka sille, joka ottaa tosissaan nämä mikkisoftan FUD pelottelut.

 4. Igor_2 Says:

  Mahtaako näissä olla kyse niistä “algorigmi-patenteista”, kuten esimerkiksi MP3 jne. formaatit ovat.

  Kyllä näillä voi oma vaikutuksensa ollakin. Aika näyttää, jäädään seuraamaan tilanteen kehitystä.

 5. Elias Says:

  Olisi hyvä kun saisi Microsoftin kiinni jostain rikkomuksesta tms. ja haastaa heidät oikeuteen. ;D Oikein heille.

 6. E.K.Virtanen Says:

  Steve poju nyt vaan uhoaa normaaliin tyyliinsä. B.Gates oli sentään jotenkin vielä siedettävä ja bisnesmiehenä aika kunnioitettava tapaus mutta tämä Stevie on pelkkä uhoaja mielestäni.

 7. Ripa Says:

  Onkohan Microsoftissa havaittu potentiaalisen uhkan olemassaoloon, kun wintoosaa myydään polkuhintaan kehittyvillä markkinoilla ja nyt pitää uhitella jollain, mitä ei ole edes todistettu? Miten muuten voi suljetun koodin patentteja rikkoa, koska kukaan ei pääse näkemään niitä?

 8. Mika Says:

  Mainitaan nyt asiaan liittymättä “ongelmastani” windows xp pro oem lisenssin kanssa. Ostin noin reilu 4v sitten läppärin, Hp omnibook xe4100. Koneen mukana tuli mainitsemani winkkarin lisenssi. Huomasin jonkin aikaa sitten ettei lisenssini toimi windows updatessa. Hienoa! Otin mikrosoftin suomen asiakaspalveluun yhteyttä. Ei paljon tuntunut kiinnostavan heitä. Sanoivat että pitäisi ottaa laitevalmistajaan yhteyttä. Millähän hemmetin tavalla laitevalmistaja on tekemisissä windows updaten kanssa, epäilen vahvasti… Jos tämä on sitä Ms:n asiakaspalvelua niin pitäkööt tunkkinsa….

 9. Karri Ojala Says:

  Aika biased otsake, en usko että tämä on ihan oikea tapa houkutella Windowsista siirtyjiä sivulle. Ei ole mitään uutta että isot firmat inisevät patenteistaan. Kyllä, muutkin kuin Microsoft.

  Mikäänhän ei kuitenkaan muuta sitä tosiasiaa että Ballmerin älykääpiömäinen markkinointistrategia tekee vain hallaa Microsoftille, korostaen samalla entistäkin enemmän Ballmerin tiedostomatonta itseparodiaa suurfirman sarjakuvamaisen pahaelkeisenä pomottajana.

 10. Matias "Fa1r" Oksa Says:

  Jep jep.. “Eikös tästä jo ollut puhetta” ja “Again, they need to put up or shut up” 🙂

 11. Juho Valkila Says:

  Mika, OEM lisenssi on tarkoitettu laitevalmistajille, eikä sitä myydä kuin jonkin laitteen mukana. Tuossa tapauksessa sinun pitää ottaa yhteyttä HPlle, koska OEM lisensseissä ei microsoft anna tukea.

Leave a Reply

Keskustelualueet

Ubuntu Suomen keskustelualueilta löydät tuhansia aiempia keskusteluita ja vinkkejä Ubuntun käyttöön. Voit myös luoda uuden viestiketjun, jos et löydä aiempaa, sopivaa keskustelua.

Ohjeet ja tuki

Ubuntu-yhteisö on laatinut uusia käyttäjiä varten hyvät ohjeet. Apua voi kysäistä myös keskustelupalstoilta tai reaaliaikaisessa IRC-keskustelussa.

Yhteisö

Aktiiviset Ubuntu-käyttäjät ovat osa suurta vapaiden ohjelmien yhteisöä. Yhteisö auttaa uusia käyttäjiä, levittää tietoutta vapaista ohjelmista sekä tekee ohjelmien kehitystyötä. Tutustu Ubuntu Suomen ja siihen liittyvien yhteisöjen toimintaan ja tule mukaan!