Mikä on tärkein tekijä, joka on saanut sinut innostumaan Ubuntusta yli muiden Linux-jakeluiden tai muiden käyttöjärjestelmien?
Onko se vahva yhteisö? Entäs te, jotka tulitte mukaan aikaisessa vaiheessa perustamaan yhteisöä – pioneerihenki? Vai onko se usko Mark Shuttleworthin tekemisiin? Onko juuri Ubuntu mielestäsi teknisesti tai ulkoasultaan ylivertainen? Voisiko se olla Ubuntu Suomen loistava keskustelupalsta tai mainio suomenkielinen Ubuntu tutuksi -wikikirja? Ehkäpä Ubuntun brändäys on onnistunut niin hyvin, että se vakuutti ja veti mukaansa? Pakottiko asennukseen kenties Ubuntusta suu vaahdossa pauhaava kaverisi? Miksi juuri Ubuntu? Kertokaa siskot ja veljet!
Ja kertokaa tekin – jos luette – jotka ette ole Ubuntusta vakuuttuneet ja innostuneet, että mikä siinä ei iske.
Jussi Nykänen
November 16th, 2006 at 22:02
Itse pyrin olemaan jumittumatta tiettyyn jakeluun. Viimeksi minulla oli pitkän aikaa käytössä Gentoo, josta tykkäsin, mutta sitten ajattelin kokeilla vaihteeksi jotain muuta.
Ensin asensin tuolloin uuden OpenSusen jonkin version joka ei vakuuttanut (en pitänyt järkyttävän hitaasta yastista enkä muutenkaan pakettilähteen laajuudesta, muutenkin oli ongelmia). Sitten tuli mieleen paljon puhuttu Ubuntu, ja asensin Kubuntu Dapperin. Kaikki toimi pienen säätämisen jälkeen mukavasti ja koska olin aiemmin käyttänyt Debiania töypöydällä ja palvelimessa, järjestelmä oli tuttu. Eikä Ubuntu-yhteisössäkään mitään vikaa ole.
November 16th, 2006 at 22:06
Itselläni Ubuntu oli jotakuinkin distro oikeaan aikaan oikeassa paikassa.
Ennen Ubuntua vain lyhyt vierailu Mandrake distroon kokemuksena.
Ubuntua suositteli ystäväni. Uskoi juuri tämän olevan minulle sopiva. Ei liian “tosi linuxmainen” mutta kuitenkin sellainen joka edustaa mainiosti linuxia.
Olin jo jonkin aikaa miettinyt linuxiin siirtymistä. M$ järjestelmät vain yksinkertaisesti nyppivät mieltä jatkuvien ongelmiensa takia niin pahasti että olin valmis jopa luopumaan koko tietokoneesta.
Mitään yhtä syytä ei ole miksi olen pysynyt Ubuntussa. Monesti hämmästelen ihmisiä jotka asentelevat eri distroja samaan tahtiin kuin itse nautin aamupalaa. Voi toki olla että olisi jokin toinen distro minulle parempi mutta koska Ubuntu on jo niin lähellä täydellisyyttä (mielessä kuinka täydellinen OS nyt sitten voi olla), en ole nähnyt syytä lähteä vaihtoehtoja edes tutkimaan.
Ubuntu toimii hieman vanhemmassa koneessani nopeasti ja vakaasti. Ohjelmat ovat helppoja asentaa ja käyttää. Yhteisö on mukava ja aktiivinen.
Molemmissa taloudessa olevissa koneissamme Ubuntu on asennettuna. Kolmas kone on tulossa enkä ole hetkeäkään miettinyt minkä distron siihen asentaisin koska vastaus on ollut selvä jo kysymättäkin.
En sano että Ubuntu on paras kaikista, mutta minulle se on sopivin.
Kiitoksia vain kaikille jotka ovat osallistuneet Ubuntun kehittämiseen.
November 16th, 2006 at 22:07
Njaa. Noin jos lyhyesti heittää niin itseäni viehättää Ubuntu hyvä paketointi. Toimiva kokonaisuus jossa toimii pakettienhallinta hyvin (eli käyttää aptia..). Ulkoasu ei hirveän erikoinen ole (Kubuntua käytän joten jotenkin miellän KDE:n saman näköiseksi kaikialla..). Tietysti ajatukset Ubuntun taustalla ja Shuttleworthin panostus on upeaa hommaa. Ubuntu – suomen palsta on mainio tuki käyttöön, vastaus löytyy vaivaan kuin vaivaan (jos ei sieltä niin isommilta vesiltä, ubuntuforums.org). Jotain pienempää distroa käytettäessä voisi avun löytäminen olla haaste..
Kiva Ubuntusta on vauhkota muille 😉 Ja on minullekin siitä vaahdottu jonkin verran (kiitos Mikko 😉 ennen kuin siirryin itse Ubuntu-käyttäjäksi. Ja jaan evankeliumia eteenpäin.
r
November 16th, 2006 at 23:22
Wartyn yksinkertaisuus teki vaikutuksen ja GNOME:n käyttäjänä Ubuntu tuntui hyvältä valinnalta. Suljettujen ajurien suosiminen ei kyllä valitettavasti oikein vakuuta. Feistyssä ollaan ilmeisestikin menossa yhä enempi suljettuun suuntaan, mikä kyllä varmasti hieno asia Ubuntulle, mutta mielestäni avoimesta käyttöjärjestelmästä ei enää voida puhua. Valitettavasti :-|. No katsotaan mitä Feisty tuo tullessaan…
November 17th, 2006 at 14:51
Tietokone harrastus alkoi 90-luvulla Atari merkkisellä tietokoneella. Jossain vaiheessa olikin sitten “pakko” siirtyä PuuCee maailmaan ja Winkkariin. Winkusta en ole erityisemmin tykännyt oikeastaan ikinä.. No sitten Jossain vaiheessa.. olisko ollut 2003 tai 2004 päätin tutustua Linux maailmaan ja valitsin jakeluksi Fedoran. Fedoran kanssa tuli kuitenkin niin paljon ongelmia vastaan jotta sen käyttäminen rupesi olemaan jokseenkin kinkkistä. Silloin ei vielä suomenkielistä Fedora tukea oikein ollut ja Googlellakin aika heikosti tuntui löytyvän vastauksia meikäpojan ongelmiin.. 🙁
Noh, vaihto SuSE:en. Kymppi versio oli vielä ihan jees, joskin Yast:in hitaus oli kyllä ärsyttävää. 10.1 version jälkeen lähdinkin sitten aika nopeasti etsimään uutta jakelua, alkoi taas ongelmia ilmaantua enemmän kuin tarpeeksi. Aika keskeneräinen rävellys oli kyllä tuo 10.1 versio nääs.. 🙁
Sitten se vihdoin tapahtui! Löytyi niin hyvä Linux jakelu että enää ei tarvinnut pitää winkkua “hätävarana” koneella, vaan tällä jakelulla pystyin tekemään kaiken tarvitsemani ilman pelkoa jumituksista tai kaatuiluista tai mistään muustakaan epämiellyttävästä. Ja se jakeluhan oli siis tämä Ubuntu! 🙂 Ubuntu vaan yksinkertaisesti toimii. Myös hyvä ja asiallinen yhteisö on suuuuuuri plussa! Täytyy kyllä sanoa että en ole pitkään pitkään aikaan nauttinut niin paljoa tietokoneen käytöstä kuin mitä Ubuntun kanssa olen saanut nauttia. Kiitos Ubuntu ja sen loistava yhteisö!
Minun mielestäni Ubuntu hipoo jo lähes täydellisyyttä ~ toimintavarma, vakaa ja sopivan helppo yhdistettynä hienoon aatteeseen.
November 17th, 2006 at 23:12
Parisen vuotta on tullut Linuxia käytettyä. Aluksi Mandrake/Mandrivaa ja
sitten testasin jonkin lehtijutun luettuani Ubuntua. Ja sille tielle olen jäänyt.
Ubuntun ehdottomia vahvuuksia ovat mielestäni loistava paketinhallinta, dokumentointi ja yhteisö. Tarvittavat ohjeet löytyvät yleensä nopeasti ja helposti, useimmiten suomeksi.
Muita jakeluita seuraan ja myös asentelen koneelle kokeilumielessä säännöllisesti, mutta ei ole vielä löytynyt sopivampaa. Tuttaville olen joskus asentanut esim. Damn Small Linuxin, jos kone on todella hidas.
November 18th, 2006 at 21:04
No en itse juuri Ubuntua käytä (vielä) muuten kuin kokeiluluontoisesti. Hyvä se silti on. Vaan eräälle täti-ihmiselle, joka on hyvinkin kompuutteri-illiteraali, asensin ubuntun. Toistaiseksi tietokoneen käytön opettelu sujuu mainiosti.
Ja miksi juuri Ubuntu? Monia pikku syitä:
– Yleisemminkin pinnalla juuri nyt, ja tuskin suotta
– Hyvin suomennettu
– hyvät tukifoorumit
– debian-pohjaisuus, toimiva pakettien hallinta
– ubuntu-filosofia
– peruskäyttäjälle valmiin tuntuinen, ja minulle ylläpitäjänä tarjoaa riittävän loivan oppimiskäyrän
– jokuhan se on valittava!
November 18th, 2006 at 21:20
Tämä ns. ubuntu-filosofia on mieleen, eli että keskitytään avoimuuteen/yhteistyöhön muutenkin kuin vain teknisessä mielessä. Alunperin kuitenkin vakuutti yksinkertaisesti Ubuntu 4.10:n hiottu yksinkertaisuus – siirtymisessä ei ollut ongelmia vaikka olin 5 vuotta käyttänyt KDE:tä.
Enpä kuitenkaan mitenkään ole juuttumassa vain yhteen distroon, ja Ubuntun kanssa aina pitää seurata että miten tuo rajanveto epävapaiden softien suhteen menee. Toisaalta Ubuntu on sitoutunut hyvin vahvasti avoimiin sovelluksiin, ja uskon että myönnytyksiä todellakin tehdään harkitusti, ja sillä ajatuksella että kokonaisvaikutus on pidemmällä aikavälillä positiivinen (ja suljetut ajurit voidaan myöhemmin poistaa). Pitää kuitenkin vähän valvoa tilannetta 🙂
Pidän mahdollisena että siirryn Debiania joskus käyttämään pääasiallisesti koska kyse on niin samanlaisista jakeluista, mutta toisaalta voi olla että Ubuntun hiottu työpöytäkäyttö pitää edelleen minut mieluummin Ubuntun parissa kotioloissa. Toisaalta Debian on koko ajan asennettuna myös.
November 18th, 2006 at 22:05
Olin aika pitkään harkinnut siirtymistä linuxiin, totaalisesti turhautuneena ms:n “ominaisuuksiin”. Muutamien huonojen kokemusten jälkeen kaverini kertoi minulle ubuntusta viime keväänä ja kokeilin ensin Kubuntua livecd:ltä ja kokemus oli mielyttävä. Mutta en sitä sitten kuitenkaan asentanut. Parin viikon kuluttua poltin sitten Ubuntu livecd:n ja – jäin koukkuun. Suuri merkitys tässä, valokuvauksen ja kuvamanipulaation harrastajalle, oli GIMP:n toimiminen odotuksiani paremmin. Asensin sitten Ubuntun pysyvästi W2K:n rinnalle molemmille koneilleni, nyt W2K käynnistyy ainoastaan kerran parissa viikossa.
Erittäin suuri merkitys minulle on ollut Ubuntu -yhteisössä, olen oppinut valtavasti asioita Linuxista ja Ubuntusta meidän foorumiltamme.
Yksi oleellinen tekijä sympatiassani Ubuntu filosofiaan on se, että olen elänyt jäsenenä oikeassa ubuntu yhteisössä, elän osin siinä edelleen, yli kymmenen vuotta.
November 19th, 2006 at 12:12
Itse olen pitkän linjan debianisti – ensisilmäyksellä ihastunut paketinhallintaan. Näin ollen Ubuntu oli ensimmäinen varteenotettava kilpailija oivalla paketinhallinnalla ja periaatteellaan pitää avoimuudesta kiinni. Debiania on vaivannnut hieman hidas päivitystahti työpöytäkäytössä, sen sijaan palvelimiin se on loistava valinta.
Debian pyörii edelleen palvelimien käyttiksenä mutta työpöytä on nykyään ubuntun hallussa.
Itsekin olen huolestunut mahdollisesta Feistyyn tulevasta linjauksesta ottaa mukaan suljettuja ajureita. Mielestäni se on väärä linja.
November 19th, 2006 at 23:16
Ehkä tärkein syy Ubuntun käyttämiseen on paketinhallinta. Paketteja on valtavasti ja ne ovat suhteellisen uusia.
November 21st, 2006 at 12:22
Olen kokeillut monia eri Linux-distroja, mutta ikinä ei ole pitkäjänteisyyttä riittänyt niin paljoa, että pystyisi kokonaan Windowsista siirtymään Linux-puolelle. Osasyynä toisaalta ohjelmat, joita kouluhommissa tarvitaan ja joita ei Linuxille ole.
Ubuntuun tutustuin ensimmäistä kertaa joskus vuosi sitten ja jotenkin se vakuutti. Pakettienhallinta on helppo ja kätevä ja suomenkielinen foorumi ja ohjesivustot ovat edesauttaneet myös Ubuntun käyttöä. Kun ongelmia tulee niin ratkaisu löytyy nopesti ja helposti ja kysymyksiinkin vastaillaan nopeasti Ubuntun suomenkielisellä foorumilla.
Eli nyt on löytynyt käyttöjärjestelmä, joka tosissaan on haastanut Windowsin ja osin syrjäyttänytkin sen. Toki edelleen mielenkiinnosta kokeilen muitakin Linuxeja ja yritän parhaani mukaan oppia uutta.
November 23rd, 2006 at 18:32
Minusta Ubuntu-Linux on paras kokonaisuus. Kaikki on toiminut hienosti pienin varauksin. Mukaan tulee kaikki tarpeellinen ja kaikki mitä haluat saat helposti repoista. Tosi hyvä asennustuki ja aktiivinen käyttäjäyhteisö on myös mahtava juttu.
November 24th, 2006 at 03:05
Taidanpa minäkin nyt heittää oman lyhyen tarinani. Mbnetin net.nyt-blogissa oli tammikuussa 2006 tämä juttu jakeluversion valinnasta velhon avulla.
Olin tuohon aikaan päättänyt kokeilla tosissani jotain Linux-jakelua ja tuolta sitten tuli muistaakseni tulokseksi tässä järjestyksessä: Ubuntu, Kubuntu ja Debian. Latasin Ubuntun (Breezy se taisi silloin olla) ja sillä tiellä ollaan.
June 10th, 2008 at 08:09
Itse tutustuin Ubuntuun maaliskuussa, kun erään tietokonelehden mukana tuli CD-levy, jossa oli kaikenlaisia ohjelmia. Löysin sieltä linuxin ja päätin kokeilla. Windows minulla on vieläkin, mutta ubuntu vaikutti vakuuttavalta. Ei virranhallintaongelmia ym. isompaa ongelmaa, joskus harvoin nikottelee. Minullaei ole ollut aiemmin Linux- kokemusta.