Maanantaina 12.4 pidin LTSP-klusteri-työpajan Nurmon Tanelinrannan koululla. Aloitimme tutustumalla Masa Luhtalan 3B-luokassa olevaan Wiimote/Smoothboard-piirtoseinään. Masa käyttää piirtoseinää päivittäin. Kokonaisuuden hinta on naurettavan halpa verrattuna vastaaviin piirtoseiniin, mutta silti sillä saavutetaan sama toiminnallisuus kuin huikeasti kalliimmissa ratkaisuissa. Kysykää Masalta lisää!
Rakensimme ensin yhden root-palvelimen Ubuntu Alternate 9.10-asennuksen päälle. Päivän tärkeää antia oli todeta, että tekemäni ohje todellakin toimii. Sen jälkeen rakensimme yhden application-palvelimen nähdäksemme, miten LTSP-klusterin web-pohjainen kontrollisivusto toimii. LTSP-klusteri toimi juuri niin kuin pitikin.
Lounaan jälkeen rakensimme sekä Masan että Tuomaksen palvelimet. Masa ja Tuomas testaavat LTSP-klustereita loppukevään, mutta syksyllä ne on tarkoitus ottaa käyttöön kummankin koululla. Myös minulla on tarkoitus kesällä muuntaa Mäntykankaan koulun kaksi tehokasta palvelinta LTSP-klusterin application-palvelimiksi ja lisätä root-palvelimen niiden rinnalle.
Lopuksi testasimme Tuomaksen LTSP-klusterin koulun käytävällä olevalla 10 päätteen kokonaisuudella. Päätteet jakaantuivat kauniisti tasan, viisi päätettä ‘cluster01’-palvelimelle ja toiset viisi ‘cluster02’-palvelimella. Hetki oli historiallinen. Ensimmäistä kertaa (minun tietääkseni) Suomen kouluissa oli käytössä LTSP-klusteri! Onnittelut Masalle ja Tuomakselle Nurmoon!
LTSP-klusteri-työpaja oli todella innostava. Tervetuloa LTSP-työpajaan Päivölään 10.-11.5!
Kuvissa:
Masa Luhtala, Tanelinrannan koulu, Nurmo
Masa Mäki-Jyllilä, Koskenkorvan koulu, Ilmajoki
Tuomas Takala, Valkiavuoren koulu, Nurmo
Maunu Malkamäki, Hyllykallion koulu, Nurmo
Marko Autio, Seinäjoki
Masa Luhtala ja Wiimote.
Wiimote ja ‘ite tehty’ infrapunavalokynä.
LTSP-klusteri-työpaja alkamassa.
Hmm… tämä johto…
LTSP-klusteri, yksi root-palvelin ja kaksi application-palvelinta.
Tuomas ja Masa. Kymmenen päätettä LTSP-klusterissa.
April 21st, 2010 at 11:26
Kiitos näistä! Ajattelin viritellä kotiini näitä järjestelmiä ja harjoitella itseni ltsp “ammattilaiseksi” t. 14v hakkeri Mikkelistä, olin myös ensimmäisessä ltsp pajassa :>
May 7th, 2010 at 13:53
Kiinnostava artikkeli! Jossain määrin tulee vastaan kouluihin liittyviä projekteja, ja olen ollut monesti innostunut nimenomaan soveltamaan linux-pohjaista teknologiaa. Suljettujen järjestelmien kanssa on monesti tehtävä valintoja, jotka voivat vasta myöhemmin koitua huonoksi. Avoimissa usein tietää paremmin ja tarkemmin, mitä järjestelmä kykenee tarjoamaan ja mikä sen päivityspolku tulevaisuudessa on.
Onko erilaisten smartbordien välisestä tiedonvaihdosta olemassa ohjelmistoja, skriptoja tai standardeja?
May 24th, 2010 at 16:56
[…] vapaaseen lähdekoodiin perustuvia ratkaisuja, esimerkkinä otettakoon vaikka tämä “Nurmon kouluihin LTSP-klusteri“, he ovat myös käyneet erilaisissa konferensseissa kertomassa miten koulun järjestelmät […]