Usein kysytyt kysymykset

(tämä sivu kaipaisi uudistusta)

Paras tiedonlähde verkossa uudelle Ubuntun käyttäjälle on Ubuntu tutuksi -wikikirja. Seuraavien kysymysten vastaukset ovat yleensä linkkejä joko siihen tai Ubuntu Suomen wikiin.

Asentaminen ja käyttöönotto

  1. Miten asennan Ubuntun?

  2. Miten päivitän Ubuntun uudempaan versioon?

Ohjelmien asentaminen ja ohjelmalähteet

  1. Miten asennan ohjelmia?

  2. Miten lisään ohjelmalähteitä (=pakettivarasto, ohjelmavarasto)?

Käyttörajoitetuissa muodoissa olevien medioiden avaaminen

  1. Miten saan ääni- ja videotiedostot (esim. MP3, AVI) toimimaan?

  2. Miten saan Flashin toimimaan?

Ohjelmat

  1. Miten saan Javan toimimaan?

  2. Mikä ohjelma vastaa Windowsin ohjelmaa x?

Tietoturva

  1. Tarvitsenko erillisen palomuuri- tai tietoturvaohjelmiston?

Laitteisto

  1. Miten asennan AMD/NVIDIA-näytönohjaimen suljetut 3D-ajurit?

  2. Miten vaihdan näytön tarkkuutta?

Alla: kysymyksiä Alkuun Ubuntun kanssa -teemaillasta ja pari niiden pohjalta.

  1. Onko takuuvarmoja tulostimia? Mitä tehdä jos tulostin ei ilmesty listaan valittavaksi? – Tulostimien ajuritilanteen voi tarkistaa esim sivustolta OpenPrinting.org. Yleisesti ottaen HP:n tulostimet ovat toimineet tosi hyvin, ja HP tukee itse avoimen lähdekoodin Linux-ajurien kehitystä.

  2. Ovatko tulostinten ajuritkin paketinhallinnassa? – Tulostinajurien pitäisi yleensä olla valmiiksi asennettu, (hp esim. hplip tai hpjis)

  3. Mitä jos menen ja asennan jotain itse käsin (eikä paketista)? Tuleeko noutaja? – Saattaa tulla, kannattaa ensin lukea ohjeet ja ‘Ubuntu tutuksi’.

  4. Saako ohjelmia muualtakin kuin näistä repositoryistä, voiko erikseen ladattuja deb-paketteja kuitenkin asentaa turvallisesti? – Joissakin tapauksissa voi asentaa, yleensä ei tarvitse.

  5. Mitä sitten kannattaa tehdä jos vaihtohetoina on lähdekoodipaketti, “tar.gz” tai RPM mutta deb-pakettia ei ole?

  6. Kannattaako päivittää – eivätkö päivitykset usein tuo lisäominaisuuksia, jotka tekevät ohjelmista aiempaa raskaampia? – Ubuntun tavalliset (tietoturva)päivitykset eivät tuo lisäominaisuuksia, koko jakeluversion päivitys kyllä.

  7. Onko viruskannereita Linux-tiedostopalvelimelle? – On, esimerkiksi clamav ja Antivir. Näistä on hyötyä kuitenkin vain Windows-verkossa. Linuxille itselleen nimittäin ei ole viruksia.

Keskustelualueet

Ubuntu Suomen alkuperäisiltä keskustelualueilta löydät tuhansia aiempia keskusteluita ja vinkkejä Ubuntun käyttöön. Voit myös luoda uuden viestiketjun, jos et löydä aiempaa, sopivaa keskustelua.

Ohjeet ja tuki

Ubuntu-yhteisö on laatinut käyttäjiä varten hyvät ohjeet Apua voi pyytää myös keskustelupalstoilta tai Discourse/Telegram-keskusteluissa (ks alla).

Yhteisö

Aktiiviset Ubuntu-käyttäjät ovat osa suurta vapaiden ohjelmien yhteisöä. Yhteisö auttaa uusia käyttäjiä, levittää tietoutta vapaista ohjelmista sekä tekee ohjelmien kehitystyötä. Tutustu Ubuntu Suomen ja siihen liittyvien yhteisöjen toimintaan ja tule mukaan!