Peugeot Citroen siirtää yli 20 000 konetta Linuxille

Ranskalainen autonvalmistusjätti PSA Peugeot Citroen on tehnyt monivuotisen sopimuksen Novellin kanssa. Sopimukseen kuuluu Suse Linuxin asentaminen jopa 20 000 työasemaan ja 2500 palvelimeen. Sopimus on yksi Euroopan suurin siirtyminen Linuxiin.

Ilmoitus sopimuksesta tehtiin samana päivänä kun Microsoft julkaisi uuden Windows Vista-käyttöjärjestelmänsä sekä Office 2007-toimisto-ohjelmistonsa yksityiskäyttäjille. IT-tutkimusyritys Pund-IT:n analyytikko Charles King totesi ilmoituksen ajoituksen olleen ‘erittäin mielenkiintoinen’ ja sopimuksen laajuus ‘merkittävä’.

Vistaan siirtyminen edellyttäisi merkittäviä laitteistopäivityksiä joten Linuxiin siirtyminen tässä vaiheessa on monille yritykseille ajankohtainen vaihtoehto. Yritysten on myös hyvä miettiä mitkä ovat yrityksen todelliset tietojenkäsittelytarpeet ja mitä he ovat tästä valmiita maksamaan. Tarvitseeko jokainen työntekijä raskaita työkaluja vai riittääkö internet-selain ja tekstinkäsittely. Peugeot Citroenille tärkeimmät tekijät olivat kuitenkin hyvä tuki Suse Linuxille sekä Susen käyttäjäystävällisyys. Merkittävä tekijä oli ilmeisesti myös IT-kulujen supistaminen.

http://www.novell.com/news/press/item.jsp?id=1274
http://www.computerworld.com.au/

Risto H. Kurppa

Huomautus 28.9.2007: Jostain syystä tämä artikkeli kerää niin paljon roskakommentteja, että päädyin ottamaan kommentoinnin pois päältä tämän artikkelin osalta. –Heikki Mäntysaari

5 Responses to “Peugeot Citroen siirtää yli 20 000 konetta Linuxille”

 1. Risto H. Kurppa Says:

  Jatkona vielä yritysten IT-hankinnoista ja tulevaisuudesta: samainen mies King sanoin että “With Vista and Office 2007, King warned, some companies could be purchasing way more functionality then they need. “Let me put it this way: Do you need a Ferrari to go to the neighborhood shopping store when a mini-van will do?” he said.”

  Vista ja Office 2007 ovat kovia työkaluja mutta kalliita ja raskaita. Useille toimistotyöntekijöille riittäisi vanhastakin raudasta koostuva ‘tyhmä tietokone’ eli ‘thin client’ joka osaa pitää yhteyttä palvelimeen, jossa varsinaiset ohjelmat pyörivät eli suunnilleen vain näyttää kuvan siitä, mitä siellä palvelimella tapahtuu. Tällainen järjestelmä on toteutettu mm. Noormarkun koulussa, kts. http://www.antarktis.fi/index.php?option=com_content&task=view&id=17&Itemid=30

  Lisätietoa thin clienteista tuoreesta Wall Street Journalista: http://online.wsj.com/….html?mod=blogs

 2. Sorkkarauta Says:

  Pikkuhiljaa homma etenee. Tuntuu, että nyt on avoimen koodin hovikelpoisuus alkanut todella saamaan siivet. Joka päivä tuntuu tulevan juttua asiasta. Muutenkin avoimuuteen perustuvat vaihtoehdot ovat menneet todella paljon eteenpäin, sillä muistanpa vain ettei ole kovinkaan monta vuotta siitä, jolloin ei ollut käytännössä yhtään vaihtoehtoa olemassa. Kilpailua syntyy, joka on markkinatalouden ja etenkin kuluttajien kannalta loistojuttu. Tälläiset migraatiot auttavat saamaan Linuxin leviämisen kriittistä massaa, jonka saavutettua alkaa avautumaan keinotekoiset rajoitteet joita nyt on olemassa.

  Hassua, että kilpailutilanteen synnyttämiseen on vaikuttanut eniten Microsoftin oma toiminta. Ihmettelen, että mitä ne siellä Microsoftilla tekevät herralla nimeltä Steve Ballmer?

 3. E.K.Virtanen Says:

  Mielenkiitoiseksi menee kun näitä isoja sopimuksia tuntuu tulevan vähän väliä.
  Onhan niitä vielä paaaaaaaljon tehtäväkin ennen kuin se oikeastaan suuremmin näkyy mutta hiljaa hyvä tulee.

 4. Marko H Says:

  Tämä kyseinen uutinen vaikuttaisi melkoiselta jymy-uutiselta! Yleensä nämä linux uutiset ovat olleet (ainakin Suomessa) sellaisia, että joku firma/virasto tms. käynnistää jonku linux kokeilun, joka myöhemmin kuopataan kaikessa hiljaisuudessa. Nyt vaihtuu “vain” 20 000 konetta + 2500 serveriä eli koko repertuaari ja vieläpä Vistan julkistuspäivänä. Ranskalaiset näyttäisivät olevan edelläkävijöitä, eikös myös Ranskan valtio (vai oliko se vain joku virasto) siirtynyt noin kuukausi sitten linuxiin myös. Hienoa Ranska, osataanpa siellä! Toki näitä uutisia on putkahdellut viime aikoina yhä tihenevään tahtiin, eli trendi näyttäisi olevan erittäin hyvä!

 5. Henkka Says:

  Hyvä juttu ja esimerkki tämä Peugeotin siirtyminen linuxiin. Tämä siirtyminen näyttää kiihtyvän ja hiukan huolestuneena olen seurannut sitä, miten Microsoft rakentaa asetelmaa, jossa se rupeaa väittämään linuxin loukkaavan sen patentteja.

  Tämä Microsoftin toiminta kertoo siitä, että linux on oikeasti noussut kilpailijaksi. Sinällään se että on uutinen kun otetaan joku muu järjestelmä kuin windows käyttöön, kertoo miten sairas tilanne Microsoftin valta-asema on.

Keskustelualueet

Ubuntu Suomen keskustelualueilta löydät tuhansia aiempia keskusteluita ja vinkkejä Ubuntun käyttöön. Voit myös luoda uuden viestiketjun, jos et löydä aiempaa, sopivaa keskustelua.

Ohjeet ja tuki

Ubuntu-yhteisö on laatinut uusia käyttäjiä varten hyvät ohjeet. Apua voi kysäistä myös keskustelupalstoilta tai reaaliaikaisessa IRC-keskustelussa.

Yhteisö

Aktiiviset Ubuntu-käyttäjät ovat osa suurta vapaiden ohjelmien yhteisöä. Yhteisö auttaa uusia käyttäjiä, levittää tietoutta vapaista ohjelmista sekä tekee ohjelmien kehitystyötä. Tutustu Ubuntu Suomen ja siihen liittyvien yhteisöjen toimintaan ja tule mukaan!