Pitkään tuettu LTS-julkaisu vai puolivuosittainen Ubuntu-julkaisu?

(kiitos Ristolle ehdotuksesta pistää varmasti usein kysymyksiä ja keskustelua herättävä aihe blogiin)

Ubuntun julkaisujen tuen pituus. lähde: https://wiki.ubuntu.com/LTS lisenssi: CC-BY-SA 3.0

Ubuntun julkaisujen tuen pituus.

Keskustelualueilla on useinkin sivuttu otsikon aihetta Ubuntun eri versioista. On hieman hämmentävää, että Ubuntua on sekä kerran kahdessa vuodessa julkaistavaa että puolivuosittain julkaistavaa mallia, puhumattakaan lukuisista rinnakkaisversioista. Siksi uusille käyttäjille on hyvä kertoa selkeästi yhdestä ykkösvaihtoehdosta, jos valinta muuten vaikuttaa vaikealta. Viimeksi keväällä nimimerkki juyli kysyi Ubuntu Suomi ja yhteisöt -alueella LTS-suosituksen perään jälleen seuraavasti:

Olen jo aikani ihmetellyt Ubuntu-Suomi-sivuston suositusta asentaa kerettiläisittäin LTS-versio. Ubuntu on kuitenkin jatkuvan _kehityksen_ jakelu, joten varmasti olisi asiallista suosittaa _aina_ uusinta virallista versiota.

Tässä tällöinen vastaukseni, joka pätee hyvin edelleen:

Tämä on sovittu kokouksessa 29.8.2010. Perusteluina on, että 18kk tietoturvatuki on liian lyhyt sekä 6kk päivitystiheys liian suuri. Asiaa voi ehdottaa käsiteltäväksi uudelleen.

Ei-LTS-versioita testataan vähemmän, ja niissä on aina regressioita osalle käyttäjistä. Päivityskään ei mene aina ongelmitta, etenkään kun päivitysten hallinta alkaa tarjota päivitystä heti julkaisun jälkeen – LTS-versioissa seuraavaan LTS-versioon aletaan tarjota päivitystä n. 2-3 kuukautta uuden LTS:n julkaisun jälkeen.

Se miksi asiaa lähestytään näin, on oletus että Ubuntu Suomen sivuille tulee myös moni ihminen, joka tutustuu ensimmäistä kertaa käyttöjärjestelmään joka ei tullut koneen mukana. Hänellä ei välttämättä ole mitään tukiverkkoa, joka korjaisi ongelmia niiden ilmaantuessa. Tällöin LTS-versio on varma valinta, ja asennuksen onnistuessa kone on kutakuinkin huoltovapaa seuraavat 2-4 vuotta. Myös LTS -> LTS -päivitysten suurempi testaus, ja tämä “.1-version” odottaminen ennen kuin päivitystä edes tarjotaan, edesauttavat pitkällä aikavälillä tyytyväisyyttä.

Silloin kun kyse ei ole Ubuntu-ummikosta, hän tietää jo nämä versiot ja konservatiiviusasteensa mukaan valitsee joko LTS:n tai uusimman puolivuosi-Ubuntun.

Jopa se, että LTS-asennus-CD tukee vähemmän uusinta rautaa, ei ole niin suuri ongelma. Jos 10.04.2 LTS esim. antaa mustan ruudun jollain uudella nvidialla tms., ei myöskään vahinkoa tapahdu koneelle. Tällöin käyttäjä voi halutessaan palata Ubuntu Suomen sivuille tutkimaan ongelmaa, ja luultavasti löytää maininnat tiheämmin julkaistavista puolivuosittaisjulkaisuista, joissa on enemmän laitetukea. Näitä mainintoja voisi olla kyllä myös enemmän.

11.04:n kanssa Unity on myös tuore juttu, eikä varmasti ole kaikkien mieleen vielä tässä vaiheessa eikä se yksinkertaisesti toimi kaikille. Omasta mielestäni se on juuri nyt julkaisuun mennessä saatu kohtuullisen hyväksi, vaikka opettelua vähän vaatiikin.

Kokonaan toinen asia on, että joka tapauksessa jos 11.04:lle haluaa lisää näkyvyyttä, ja kyllähän sitä uutta Unityä jne. voisi hehkuttaa, tarvittaisiin ihmisiä tekemään esittelysivuja. Tähän toimeen saisi käydä heti ilman lisäkeskustelun tarvetta, sillä ketään ilmoittautunutta ei ole. Eli esim. kun nyt on sivu http://wiki.ubuntu-fi.org/Ubuntu_10.04_LTS , niin lähtisi tekemään esittelysivua http://wiki.ubuntu-fi.org/Ubuntu_11.04 ja mielellään näyttävämpänä.

– Timo Jyrinki

 

2 Responses to “Pitkään tuettu LTS-julkaisu vai puolivuosittainen Ubuntu-julkaisu?”

  1. jani jokela Says:

    tätä mieltä on Scott James Remnant
    http://www.hardware.fi/uutiset/artikkeli.cfm/2011/09/11/ubuntulle_ehdotetaan_kuukausittaista_kehityssyklia

  2. Matti Nieminen Says:

    Minusta on varsin koomista, että puoli vuotta vanhaa Linux-jakelua kutsutaan vanhaksi tai kerettiläiseksi. Suuri osa Ubuntun käyttäjistä kuitenkin siirtyy Windows-maailmasta, jossa samaa käyttöjärjestelmää käytetään vuosia. Windows XP ilmeistyi vuonna 2001, ja sitä käytetään edelleen kymmenen vuotta myöhemmin.

    Vistahan ilmestyi 2007, joten XP oli “uusin” vaihehto 6-7 vuotta. Kyllähän päivityksiä on ilmestynyt, mutta mielestäni esimerkiksi Service Packeja ei voida rinnastaa Ubuntun versionumeropäivitykseen, joka on prosessina kuitenkin isompi ja haastavampi.

    Yhteenvetona todettakoon, että puolivuosittain päivittyvä Ubuntu ei ole käyttöjärjestelmätasolla todellakaan vanha. Eikä myöskään LTS-versio. Siitä huolimatta jokin takoo jatkuvasti meidän kalloon ajatusta siitä, että uuteen täytyy päivittää ja mielellään samana päivänä julkaisun kanssa. Koko kysymyksen asettelu on sinällään absurdi.

Leave a Reply

Keskustelualueet

Ubuntu Suomen alkuperäisiltä keskustelualueilta löydät tuhansia aiempia keskusteluita ja vinkkejä Ubuntun käyttöön. Voit myös luoda uuden viestiketjun, jos et löydä aiempaa, sopivaa keskustelua.

Ohjeet ja tuki

Ubuntu-yhteisö on laatinut käyttäjiä varten hyvät ohjeet Apua voi pyytää myös keskustelupalstoilta tai Discourse/Telegram-keskusteluissa (ks alla).

Yhteisö

Aktiiviset Ubuntu-käyttäjät ovat osa suurta vapaiden ohjelmien yhteisöä. Yhteisö auttaa uusia käyttäjiä, levittää tietoutta vapaista ohjelmista sekä tekee ohjelmien kehitystyötä. Tutustu Ubuntu Suomen ja siihen liittyvien yhteisöjen toimintaan ja tule mukaan!