Quo vadis, Microsoft?

Olettekos panneet merkille, että viime aikoina on ollut huomattavissa jonkin asteisia merkkejä kilpailun syntymiselle PC-markkinoilla? Tosin erään suhteellisen tuntemattoman redmontilaisen ohjelmistotalon nimeltä mainitsemattoman Steve-johtajan mielestä on kilpailua aina ollut olemassa ja se on vieläpä kovaa. Näin yksittäisenä kuluttajana en juuri ole voinut yhtyä valitettavasti samaan mielipiteeseen ja uskoisin, että en ole yksin tämän mielipiteen kanssa. Onneksemme ajat yleensä muuttuvat ja isotkin laivat kääntyvät, joskin melkoisen hitaasti. On ollut nimittäin erittäin mielenkiintoista seurata Microsoftin touhuiluja viime aikoina, mitä tulee markkina-aseman turvaamiseen. Milloin on päässyt ikäviä muistioita esiin yhtiön kilpailua-aseman suojelemiseksi ja milloin on taas lipsauteltu piratismin eduista yhtiötä kohtaan ihan julkisella tasolla. Viime mainittu on mielestäni kaikkein paljastavin lausunto yhtiön asemasta ja toiminnasta markkinoilla.

Ensimmäistä kertaa yhtiö on nimittäin asemassa, jossa se on alkanut menettämään osuuksia PC-markkinoilla huolimatta siitä, että sillä on käytännöllisesti katsoen kaikki mahdollinen reservi käytettävissä markkinoiden toimintojen ohjaamiseen omalla alueellaan. Muutamia reservejä mainitakseni, yhtiöllä on laitevalmistajien vapaaehtoinen, tai vähemmän vapaaehtoinen tuki takanaan ja yhtiön käytössä ovat käytännöllisesti katsoen kaikki fyysiset jakelukanavat hallinnassaan sekä vielä lisäksi ilmaiseksi koulutetaan valmiita asiakkaita yhteiskunnan verovaroilla. Ikäänkuin kirsikkana kakun päällä, lehdistökin julkaisee ylivoimaisesti suurimman osan jutuistaan koskien Microsoftin tuotteita. Näyttäisi tosin hiljalleen siltä, että trendi on kääntynyt hiljalleen yhtiön tuotteita ja etenkin sen harjoittamaa politiikkaa vastaan. Väite on melkoisen raskas, joten sitä pitää luonnollisesti perustella huolellisesti. Jokainen voi vapaasti arvioida väitteiden painoarvon ja oikeellisuuden. Lisään artikkelin loppuun muutaman lähteen, joihin perustan väitökseni.

Ensisijaisesti perustelen näkökantaani vastoinkäymisillä, joita yhtiö on kokenut viime aikoina markkinoilla etenkin Open Officen ja avointen formaattien muodossa. Tämän lisäksi viikoittaiset uutiset massiivisista Linux -pohjaisten työasemien käyttöönotoista ovat varmasti herätelleet yhtiötä havahtumaan todellisuuteen, etteivät he olekaan markkinoilla enää itseisarvo. Kuin sattumalta vilkaisin tässä hiljattain verkkosivujen tilastoa, jossa Linuxin ja Macin markkinaosuus on noussut viimeisen parin vuoden aikana, joka näin vahvistaa edelleen arvelemaani suuntausta. Tähän oli vielä kuin tilauksesta Dellin palautefoorumin ylivoimainen ykköstoivomus, jossa ensisijaisena toivomuksena oli saada esiasennettuja Dellin Linux-koneita. Mikä ehdottomasti tarkoittaa käytännöllisesti katsoen sitä että Linuxin leviämisen tärkein rajoite, kunnollisten jakelu- ja markkinointikanavien puute, on ainakin osin poistumassa. Se tietenkin edellyttää kunnollista tuotteistamista, markkinointia ja tietenkin kysyntää, joka on tietysti meistä itsestämme loppukädessä kiinni. Yhteiskuntakin voisi edesauttaa siltä osin, että opettaisi koulussa tietotekniikkaa ja tietojenkäsittelyä sen sijaan että opettaisi sitä kuinka käytetään Windowsia ja MS Officea. Kumma kun kukaan ei ole pitänyt asiasta sen kummempaa mekkalointia? Mitään pedagogisia esteitä siihen ei kyllä pitäisi olla olemassa. Jos on, niin toivon että joku niitä esittäisi.

Markkinaosuuden menettäminen, jakelukanavien murtuminen ja lausunnot piratismin hyvyydestä voivat johtaa tilanteeseen, jossa Microsoftin on luovuttava käyttöjärjestelmän maksullisuudesta ainakin osittain. Enpä ihmettelisi, jos yhtiön markkina-analyytikot hiffaisivat ajatuksen, että markkinaosuuden menettämisestä tuskin on enää paluuta. Voi olla todennäköistä, että Windowsin tehtävänä on tulevaisuudessa varmistaa yhtiölle olemassa oleva hyödyllinen main stream platform, jonka päällä olevilla Microsoft -tuotteilla tehdään varsinainen liiketoiminta. Tällöin itse käyttöjärjestelmän rooli tulisi muuttumaan kassavirran tulon tuojasta strategiseksi tukitoiminnoksi, joka varmistaa yhtiön käyttämän sanelupolitiikan jatkossakin.

Itse asiassa voisi jopa kärjistäen sanoa, että Microsoft on avoimen lähdekoodin paras voimavara ja suurin ystävä. Yhtiö on itse toiminnallaan saattanut markkinat tilanteeseen, jossa oikein mikään muu malli ei toimi ja jolloin ainoana varteenotettavana vaihtoehtona kilpailulle ovat avoimen lähdekoodin ohjelmat sekä avoimuuteen perustuvat vaihtoehdot. Yhtiö on tullut toimintamallille voimavaraksi, jonka avulla sen itsensä tahtomatta kehitetään yhä parempia ratkaisuja vapaan koodin maailmassa.

Kaikki mahdollisuudet ovat olemassa, mutta mitään ei tapahdu yhdessä yössä. Trendi on mielestäni selvä. Muutamat isot migraatiouutiset Windowsista Linuxiin edesauttavat kummasti Linuxissa kriittisen massan saavuttamiseksi ja markkina-aseman parantamiseksi. Mikäli tämä haluttaisiin estää, niin tie ilmaiselle Windowsille olisi olemassa. Saapa nähdä, onko Microsoft niin ahne että menettäisi arkkitehtuurin yleisyydellä saadun mittakaavaluontoisen kilpailuedun.

Terveisin Sorkkarauta.
Lähteitä:

http://www.w3schools.com/browsers/browsers_stats.asp

http://www.itviikko.fi/page.php?page_id=46&news_id=20076475&rss=8

http://www.informationweek.com/news/showArticle.jhtml?articleID=197800480

http://www.tietokone.fi/uutta/uutinen.asp?news_id=29532&tyyppi=1

http://articles.techrepublic.com.com/2100-10877_11-5860451.html

http://www.infoworld.com/article/06/10/04/HNdanishopenoffice_1.html

http://www.heise.de/english/newsticker/news/55253

http://www.linuxinsider.com/story/55751.html

Lisäksi vaikeasti referoitavissa olevat oman pään metatiedot aiheeseen liittyen 😀

Sorkkaraudalla tietoyhteiskunnan lukot auki”

13 Responses to “Quo vadis, Microsoft?”

  1. Risto H. Kurppa Says:

    Mielenkiintoinen ja hyvä analyysi, kiitos Sorkkaraudalle!

  2. Teemu Likonen Says:

    Tartun nyt vai yhteen asiaan, joka ei ollut edes blogiartikkelin päähuomio. Lainaus: »Yhteiskuntakin voisi edesauttaa siltä osin, että opettaisi koulussa tietotekniikkaa ja tietojenkäsittelyä sen sijaan että opettaisi sitä kuinka käytetään Windowsia ja MS Officea. – – Mitään pedagogisia esteitä siihen ei kyllä pitäisi olla olemassa. Jos on, niin toivon että joku niitä esittäisi.»

    Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet (2004) käsittelee tietotekniikan opetusta yleisellä tasolla eikä se vaadi tietynmerkkisiä laitteita eikä ohjelmia. Myös pedagogiikan ammattilaiset ymmärtävät, että taustalla olevat käsitteet ovat tärkeämpiä kuin konkreettiset tietokoneen ruudulla tapahtuvat ilmiöt.

    Pedagogisia esteitä? No, on ihan (kasvatus)psykologinen tosiasia, että abstrakti ajattelu kehittyy kunnolla vasta murrosiässä. Sitä ennen on opetuksessa loppujen lopuksi pysyteltävä hyvin konkreettisissa asioissa ja tarjottava niiden avulla ikään kuin viittaus taustalla oleviin abstrakteihin käsitteisiin. Tekstinkäsittelyn opettamiseen sovellettuna tämä tarkoittaa, että peruskoulun alaluokilla ei kovin paljon voi muuta tehdä kuin käsitellä joitakin tekstin rakenteellisia perusasioita (tekstikappale, otsikko, alaotsikko) ja sitä, kuinka ne konkreettisesti toteutetaan käytössä olevilla laitteilla ja ohjelmilla. Mielellään sellaisella ohjelmalla, joka tuo edellä mainitut rakenteelliset peruskäsitteet mahdollisimman konkreettisesti näkyviin ja helposti muokattavaksi.

    Jos omilta kouluajoilta muistamme meille opetetun »vain Windowsia eikä tietotekniikkaa», se todennäköisesti johtuu siitä, että silloin omakin ajattelumme oli konkreettisella tasolla. Vain konkreettiset asiat jäivät mieleen. Harvassa ovat ne aikuisetkaan, joille voi syvällisemmin opettaa konkretiasta irrallista tietotekniikkaa tai tietojenkäsittelyä.

  3. Elias J Says:

    Meidän koulussa yläasteella, ATK:ssa on opetettu M$ Wordin, M$ PowerPointin ja M$ Frontpagen käyttöä. Ja digikuviksessa käytimme PSP seiskaa. Miksei oltaisi voitu käyttää avoimen lähdekoodin ohjelmia? En minä tiedä.

  4. Sorkkarauta Says:

    Hmm.. ilmaisin itseäni ehkä hieman epätarkasti. Maininnalla tietotekniikasta ja tietojenkäsittelystä tarkoitin riippumatonta päätelaitekohtaista koulutusta. Kysymyksenä on juuri se, että miksi perusopetus toteutetaan kaupallisia tuotteita käyttäen, koska vapaasti saatavilla olevia tuotteita on olemassa?

    Ongelman tekee minusta koululaitosten julkinen rahoitus ja hankintamenetelmät, jotka on saattavat olla hyvinkin syrjivä markkinoilla olevia toimijoita kohtaan. Julkisen sektorin hankinnathan perustuvat kilpailutukseen jota varten on olemassa lainsäädäntöön perustuva kilpailupolitiikka, Lain tarkoituksena on tuoda julkisiin hankintoihin avoimuutta ja kehittää markkinoita edistämällä tervettä kilpailua. Laki julkisista hankinnoista velvoittaa kunnat ja kuntayhtymät kilpailuttamaan ulkoa ostettavat hankinnat. (kunnat.net -sivuilta lainaten).

    Eikö fiksut tietohallintopäälliköt opetuspuolella voisi kilpailuttaa käyttöjärjestelmiä ja laitteistoja erikseen? Minusta on vähän omituista, että kilpailutetaan niitä jotka tuovat tietyn järjestelmätoimittajan tuotteet edullisimmin.

    Erityisesti kysymys on akuutti tänä päivänä, jolloin hypetetään Vistan ihmeellisyyksiä. Miksi ostaa julkisin varoin uusia laitteita, koska vanhojen laitteiden käyttöikää voidaan jatkaa vaihtamalla ohjelmia? Yksityisellä puolella homma kyllä toimii, siellä ei ole lakia rajoittamassa hankintamenettelyissä.

  5. Tommi Says:

    Markkinoinnin pääsäännöt:
    1. Vain yksi on johtaja.
    2. Se joka on ensimmäisenä asiakkaiden mielessä on johtavassa asemassa.
    3. Muut ovat haastajia.

    Microsoft on johtavassa asemassa ja käyttää myös johtajan asemaansa suvereenisti. Muut ovat haastajia. Tämä näkyy myös näissä keskusteluissa.

    Tottumus ja helppous ohjaavat käyttäjien, järjestelmien ylläpitäjien ja päättäjien tapoja. Toivon, että Linux-markkinoinnissa (tarkoittaen myös tätä foorumia) keskitytään ennenkaikkea haastamiseen. Mitkä asiat voi tehdä eri tavalla? Mikä on tehokkaampaa ja parempaa? Mikä on helpompaa? Mihin on helpompi tottua? Nämä ovat perimmäisiä syitä, joiden vuoksi Linux on olemassa ja kasvaa.

    Itselleni eräs tärkeimmistä syistä vaihtaa Linuxiin oli asennuksen helppous, joka itseni kohdalla toteutui vasta Ubuntussa. Nyt pidempään käyttäneenä eräs parhaimpia piirteitä on turvallisuus ja sen helppous. Mitään matolaatikoita ei ole tarvinnut päivittää pitkään aikaan, eivätkä ne ole syömässä tehoja. Kynnyskysymykseksi on nyt muodostumassa erään tietokantaohjelman takkuilu. Mutta kerran haastajan hedelmää maistettuani tällä hetkellä haaveilen Macista!

  6. Sorkkarauta Says:

    En jaksaisi alkaa väittelemään markkinoinnin perusasioista, mutta puutunpa vähän asiaan.

    “1. Vain yksi on johtaja.”

    Ei pidä yleistää. Oligopolistisessa tai polypolistisessa markkinatilanteessa ei päde väittämä paikkaansa. Markkinajohtajuuskin on epämääräinen käsite, joka perustuu yleensä yritysten PR-osastojen näkemykseen.

    “2. Se joka on ensimmäisenä asiakkaiden mielessä on johtavassa asemassa.”

    Johtavassa asemassa missä? Ehkä mielikuvassa ja menekinedistämisessä, muttei välttämättä markkinaosuuksissa, jakelukanavissa, tuotannollisessa tehokkuudessa jne.

    “3. Muut ovat haastajia.”

    Kaikki ovat kilpailussa markkinatilanteessa toisestensa haastajia. Jopa Microsoft PC -puolella, jonka haaste on saada näyttämään tuotteensa houkuttelivilta vaihtoehdoilta vapaiden ohjelmistojen rinnalla.

  7. Aarne Says:

    Tuota hypoteeia Microsoftin mahdollisesta käyttöjärjestelmän hinnanalennuksesta, tai jopa joiltain osin sen poistamisesta, olen pohdiskellut. Mielenkiintoinen ajatus jota paha mennä ainakaan suoralta kädeltä tyrmäämään.

    Microsoftin asema on kylläkin vahva, mutta sillä on edessään aivan sama tilanne ja haasteet kuin on viihdeteollisuudella on omalla sarallaan. Takana pitkä ja kunniakas vahvasti monopolinomainen tilanne ja edessä taas kylmä raadollinen tulevaisuus. Microsoft on selvästikin havainnut uhkaavat vaarat, mutta vastaukset hakevat vielä muotoaan. Laastari-ratkaisuna on nyt päädytty vähän meuhkaamaan siellä täällä.

    Viittaan tietenkin nyt Microsoftin toimistosovelluksiin ja tälle alueelle vasta juuri tulemaan alkaneisiin uusiin kilpailijoihin, verkossa ajettaviin sovelluksiin. Viimeisimpänä tulokkaana nyt tietenkin Adobe & Photoshop.

    On varmaankin totta, että ne on vielä tänä päivänä vaatimattomia yrityksiä, mutta suunta on selvä. Eilen saatiin lukea uutinen jonka mukaan (muistaakseni) Telissonera on vetämässä suurimpiin kaupunkeihin kuluttajaliittymiin tarkoitettuja 100 megan linjoja. Melko lähitulevaisuudessa ei ainakaan nopeus ole verkkosovellusten toimivuuden este.

    Microsoft voi joutua pudottamaan tuntuvasti käyttöjärjestelmänsä hintaa, mutta minun on vähän hankala nähdä, että se korvautusi suoraan (tai edes osittain?) toimistosovellusten myynnillä. Heidän tilanteesa ei ole kadehdittava ja jää nähtäväksi (ja pelättäväksi?) minkälaisiin temppuihin he vielä päätyvät ennen kuin jako on katsottu.

    Itse en pidä mainosrahotteisista sovelluksista, mutta jos mainosten osuus on kohtuullinen ja se ei haittaa käyttöä sen paremmin teknisesti kun “visuaalisestikaan”, niin en osaa myöskään suoralta kädeltä mennä sitä tyrmäämään.

  8. jaldemar Says:

    Ehkä Lemin kuntaa ja pari muuta poikkeusta lukuunottamatta, useimmisssa kunnissa, järjestelmien ylläpitäjät eivät osaa tehdä Linux järjestelmille tai avoimen lähdekoodin ohjelmille mitään, jos jokin menee vinoon.

    Tästä johtuen valitettavasti, muita vaihtoehtoja ei edes mietitä.

  9. Petri Salo Says:

    Omassa koulussani (joka tarjoaa tietotekniikka painoituksella), opetus on kuinka teen tämän Windows:ssa tai Word:ssa. Oma kokemukseni kuitenkin on, että kyseisillä taidoilla pärjää myös vapaitten ohjelmistojen kanssa.

    Koulu on myös vapaamielinen koskien opetusta, meille on muummoassa koetettu saada jotakuta Linux-asiantuntijaa puhumaan tietotekniikkatunnille, mutta aikaa kyseisiltä henkilöiltä ei ole löytynyt. Opettajamme myös kierrätti listan, jossa kysyttiin kiinnostustamme saada Knoppix Linux CD:llä testattavaksi.

    Mielestäni ensisijaisesti kuntien omien valtuustojen tulisi ottaa asiakseen hoitaa tutkinnan aloittaminen koskien vapaiden ohjelmistojen käyttöä. Varsinkin pienet kunnat varmasti hyötyisivät Linux:n ja OpenOfficen käytöstä hallinnossa ja koulutuksessa.

  10. MikkoJP Says:

    [quote]Jos omilta kouluajoilta muistamme meille opetetun »vain Windowsia eikä tietotekniikkaa», se todennäköisesti johtuu siitä, että silloin omakin ajattelumme oli konkreettisella tasolla.[/quote]

    Meille ei opetettu windowsia vaan tietotekniikkaa. Ehkä se johtuu siitä, että tuolloin käyttöjärjestelmänä oli CP/M ja tekstinkäsittelyohjelmana WordStar. Toki oma ajatteluni oli myös konkreettisella tasolla enkä vain ole vanha 🙂

  11. Jarno Kaunisto Says:

    Tottahan on että hyvin monessa koulussa opetetaan tietotekniikkaa vaikka todellisuudessa siellä opetetaan MS ohjelmien käyttöä.

    tuohon varmasti on yhtenä syynä se että oppilaitokset ovat hankkineet esi asennettuja laitteita, jonkin sortin tukisopimuksella.

    Ja kuten oli mainittu on kiven alla saada linux esi-asennettuja koneita esim DELL:ltä.

    lisäksi ongelmana varmasti on admineiden puute. tähänkin on yksinkertainen syy siinä että win95 ja sen jälkeen ei käyttäjien ole tarvinnut käyttää komentokehoitetta vaan tupla-klikkausta. Itselleni unix/linux komento kehoite puoli oli helppo opetella kun oli MS-dos taustaa.

    onneksi ubuntun kaltaiset linux:t tuovat tähän helpotusta.

  12. Sami Laitinen Says:

    Hmm…

    liittyen tuohon linuxin käytön yleistymiseen sitä mukaan kun järjestelmän helppokäyttöisyys paranee. Veikkaanpa, että suuret kunnat ja muutkin laitokset hinkuavat mukaan kun rahakirstun vartijat heräävät ja alkavat asiaa katsomaan säästöjen nimissä.. Meinaan, että joku 1,500 tietokoneen lisensoiminen M$-tuotteilla maksaa pitkän pennin. Sillä säästetyllä rahalla voidaan kouluttaa ne atk-tukihenkilöt moneen kertaan. Eikä koneet jumittele/kaatuile/ja vähemmän rautaa tarvitaan pyörittämään niitä.

    Ehkä erääksi ongelmaksi itse povaan käytettyjen erikoissovelluksien siirrettävyyttä. Kestää vielä hetken aikaa kunnes kaikki ne saadaan linux-ympäristöön toimivasti.

    Kotikäytössä kynnyskysymykseksi nousee varmasti pelit… erilaisia ratkaisuja windows-pelejen pyörittämiselle toki on — mutta jos peliteollisuus lähtee linuxin kyytiin; niin sitten se on menoa. Tässä skenaariossa pari vuotta; ja m$ alkaa olemaan aika vaikeassa tilanteessa.

  13. Hessu Says:

    Kyllä tietoyhteiskunta on vielä aivan sekaisin siihen verrattuna mitä se voisi olla, jos kaikki hyöty saataisiin irti. Sanoisin, että muutos tulee tapahtumaan pian, sillä 80-90 luvuilla syntyneet ovat aivan eritasolla kaikessa tietoyhteiskuntaan liittyvässä.

Leave a Reply

Keskustelualueet

Ubuntu Suomen keskustelualueilta löydät tuhansia aiempia keskusteluita ja vinkkejä Ubuntun käyttöön. Voit myös luoda uuden viestiketjun, jos et löydä aiempaa, sopivaa keskustelua.

Ohjeet ja tuki

Ubuntu-yhteisö on laatinut uusia käyttäjiä varten hyvät ohjeet. Apua voi kysäistä myös keskustelupalstoilta tai reaaliaikaisessa IRC-keskustelussa.

Yhteisö

Aktiiviset Ubuntu-käyttäjät ovat osa suurta vapaiden ohjelmien yhteisöä. Yhteisö auttaa uusia käyttäjiä, levittää tietoutta vapaista ohjelmista sekä tekee ohjelmien kehitystyötä. Tutustu Ubuntu Suomen ja siihen liittyvien yhteisöjen toimintaan ja tule mukaan!