Ranskan parlamentti vaihtaa Windowsista Linuxiin

Tux ja Ranskan lippuVuoden 2007 kesäkuusta 1154 Ranskan parlamentin konetta pyörittää Linuxia nykyisen Windowsin tilalla. Ohjelmiksi tulee myös avointa koodia: Firefox-nettiselain ja OpenOffice.org- toimisto-ohjelmisto sekä jokin avoimen koodin sähköpostiohjelma.

Päätös perustuu Atos Origin -yhtiön tekemään kartoitukseen, jonka mukaan avoimen koodin ohjelmat pystyvät tarjoamaan tarvitut toiminnot ja tuottavat merkittäviä säästöjä muutos- ja koulutuskuluista huolimatta.

Käytettävää Linux-jakeluversiota ja sähköpostiohjelmaa ei vielä ole valittu.

Tämä on ensimmäinen kerta, kun jokin Ranskan julkinen taho vaihtaa Linuxiin. Avointa koodia on kuitenkin aikaisemminkin käytetty julkishallinnossa, mm. Apache- web-palvelinta, Mambo-sisällönhallintajärjestelmää sekä OpenOfficea ja Firefoxia.

Avoimen koodin puolustajat ovat tyytyväisiä ratkaisuun ja korostavat parlamentin saavuttavan vaihdollaan järjestelmän paremman kontrollin sekä valmistajariippumattomuuden.

Lähde:
http://news.com.com/
Uutinen Cnet-podcastina

Risto H. Kurppa

4 Responses to “Ranskan parlamentti vaihtaa Windowsista Linuxiin”

 1. Wille Says:

  Ubuntu on aina parempi kuin winukka

 2. Sorkkarauta Says:

  “Tämä on ensimmäinen kerta, kun jokin Ranskan julkinen taho vaihtaa Linuxiin. ”

  Ei pidä paikkaansa. Pariisin poliisilla on Linux käytössä työasemissa, ja palvelinpuolella on useita esimerkkitapauksia.

 3. Risto H. Kurppa Says:

  @Sorkkarauta

  Pystytkö tuosta Pariisin poliisien Linux-työasemakäytöstä löytämään jotain uutislinkkejä referenssiksi?

  Palvelinpuolella lienee Linuxia kyllä käytetty ja kuten artikkelikin kertoi, on parlamenttikin pyörittänyt servereitä Linuxilla joten ehkä tuo olisi kaipaillut lisämäärettä ‘työpöytäkäytössä’ tai vastaavaa.

  Mutta jos tosissaan tuosta poliisien Linuxista löydät jotain linkkiä niin laita tänne näkyviin. Koitin etsiskellä mutta vahvistusta tiedollesi en löytänyt.

  Tällaisen artikkelin löysin jossa sanottiin (sivulla 2) että Gendarmee saattaisi vaihtaa Linuxiin 2007 tai 2008. http://www.networkworld.com/news/2006/020306-french-police-open-source.html

 4. Sorkkarauta Says:

  Ok, jooops anteeksi että taisin turhan kärkkäästi argumentoida tuossa kun muistin yhtäkkiä tämän Ranskan poliisin avoimen sorsa innostuksen. Eli kysymyksessähän oli OpenOfficen käyttöönotto talkoot josta luin ennakkoa ja t a v o i t t e e n a oli saada pyörimään systeemit Linuxin desktoppina. Mitenköhän Wienillä, Munchenillä ja Bergenillä menee migraation kanssa? Varmaa on että Billin divisioona yrittää tehdä kiusaa tai yrittää pakottaa niitä Suseen. On se kumma kuinka jollakin on pakkomielle saada kaikki haltuunsa.

Leave a Reply

Keskustelualueet

Ubuntu Suomen keskustelualueilta löydät tuhansia aiempia keskusteluita ja vinkkejä Ubuntun käyttöön. Voit myös luoda uuden viestiketjun, jos et löydä aiempaa, sopivaa keskustelua.

Ohjeet ja tuki

Ubuntu-yhteisö on laatinut uusia käyttäjiä varten hyvät ohjeet. Apua voi kysäistä myös keskustelupalstoilta tai reaaliaikaisessa IRC-keskustelussa.

Yhteisö

Aktiiviset Ubuntu-käyttäjät ovat osa suurta vapaiden ohjelmien yhteisöä. Yhteisö auttaa uusia käyttäjiä, levittää tietoutta vapaista ohjelmista sekä tekee ohjelmien kehitystyötä. Tutustu Ubuntu Suomen ja siihen liittyvien yhteisöjen toimintaan ja tule mukaan!