Sadan pienen ärsyttävyyden korjausurakka

Ubuntun kehittäjäyrityksen Canonicalin “käyttökokemusryhmä” on käynnistänyt projektin One Hundred Paper Cuts, jossa on tunnistettu 100 ärsyttävintä pientä käytettävyysongelmaa Ubuntun perusasennuksessa, jotka pyritään korjaamaan seuraavaan Ubuntu-version julkaisuun mennessä. Esimerkki ärsyttävyyksistä on, että oletussanakirjassa ei ole mukana Ubuntu-sanaa, jolloin se näytetään kirjoitusvirheenä kaikissa oikolukua tukevissa ohjelmissa.

Urakalla varmistetaan, että ko. ongelmat saavat riittävästi näkyvyyttä ja resursseja. Tekijäryhmän mukaan urakasta aiotaan tehdä perinne ja jokaista Ubuntu-versiota varten tullaan asettamaan 100 pienen ärsyttävän käytettävyysongelman korjauslista.

Projektin sivu löytyy Launchpadista: https://launchpad.net/hundredpapercuts.
Urakka on nyt siinä vaiheessa, että kaikki 100 pientä ärsyttävyyttä on valittu ja ne on jaettu kymmeneen vaiheeseen, jossa kussakin korjataan 10 vikaa. Kunkin vaiheen on määrä kestää viikon. Ensimmäisen kierroksen tavoitteet on listattu projektin kotisivulla.

Urakka perustuu Launchpad-kehitysympäristön hyödyntämiseen. Kaikki pienet ärsyttävyydet on jo entuudestaan kirjattu Launchpadin virhetietokantaan ja vaiheistus on tehty käyttäen “virstanpylväitä” (eng. milestone). Urakka itsessäänkin on rekisteröity Launchpad-projektiksi, ja sillä on myös sivu Ubuntun wikissä. Urakkaan tutustumalla voi myös tutustua Launcpadin uusiin ominaisuuksiin. Launchpadista on tullut varsin helppokäyttöinen ja se on hyvä asia, sillä nyt mahdollisimman moni käyttäjä pystyy antamaan järkevällä tavalla palautetta ja muutenkin osallistumaan Ubuntun kehittämiseen.

Jos itse löydät Ubuntun perusasennuksesta helposti korjattavia pieniä käytettävyysongelmia, suosittelen tekemään niistä virheilmoituksen. Laadukas virheilmoitus on aina ensimmäinen askel virheen korjaamiseen ja jos virhe on kauan aikaa korjaamatta, ties vaikka se sitten päätyisi mukaan seuraaviin “One hundred paper cuts”-tavoitteisiin.

Otto Kekäläinen

3 Responses to “Sadan pienen ärsyttävyyden korjausurakka”

 1. E.K.Virtanen Says:

  No mutta tuohan on aivan mahtava idea. Mulle tuli heti mieleen pari, joten kait niistä on raportoitava.

 2. Otto Kekäläinen Says:

  Ennen kuin ryntäät tekemään uutta virheraporttia, muista etsiä hakusanoilla vastaavia raportteja Launchpadin yli 300 000 virheraportin joukosta – näin vältämme rasittamasta kehittäjiä turhaan kun ei tehdä duplikaatteja, eli useita virheraportteja samasta asiasta.

  Haku löytyy etusivulta: https://bugs.launchpad.net/

  Toinen mielenkiintoinen tähän liittyvä sivu on Ubuntun brainstorm eli aivomyrsky, jossa myös on lukuisia kehitysideoita, toteutusideoineen ja äänestyksineen: http://brainstorm.ubuntu.com/

 3. Ilokaasu Says:

  1) Tämä on hyvä idea. 2) Pienistä asioista voi syntyä jotain suurta. 🙂 3)Tässä on mielestäni myös kääntöpuoli, jota varmasti jotkut vakiintuneet valittajat pääsevät hyödyntämään. Eli miksi keskittyä pikkuasioihin -> Käyttäisivät resurssit suurempien ongelmien korjaamiseen.

  Uskon kuitenkin että suurin osa ajattelee kuten minä, eli lue uudelleen kohdat 1 ja 2 🙂

Leave a Reply

Keskustelualueet

Ubuntu Suomen keskustelualueilta löydät tuhansia aiempia keskusteluita ja vinkkejä Ubuntun käyttöön. Voit myös luoda uuden viestiketjun, jos et löydä aiempaa, sopivaa keskustelua.

Ohjeet ja tuki

Ubuntu-yhteisö on laatinut uusia käyttäjiä varten hyvät ohjeet. Apua voi kysäistä myös keskustelupalstoilta tai reaaliaikaisessa IRC-keskustelussa.

Yhteisö

Aktiiviset Ubuntu-käyttäjät ovat osa suurta vapaiden ohjelmien yhteisöä. Yhteisö auttaa uusia käyttäjiä, levittää tietoutta vapaista ohjelmista sekä tekee ohjelmien kehitystyötä. Tutustu Ubuntu Suomen ja siihen liittyvien yhteisöjen toimintaan ja tule mukaan!