Shoppailemassa, osa II

Viime jouluna kävin ostoksilla, joskin alennusvaatteiden sijasta ostokset kohdentuivat räätälöityyn tietojärjestelmäratkaisuun ja siihen liittyvään muutaman vuoden mittaiseen palvelusopimukseen tuen ja ylläpidon osalta. Joku ehkä muistaakin asiasta, mutta kaivoin tarinan esiin jos joku haluaa vielä kertauksen vuoksi muistella asiaa:
http://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=8126.0

Nyt viime aikoina olen ollut vaihteeksi syysostoksilla, tosin tavoilleni uskollisena en ole ostanut vieläkään vaatteita vaan jälleen kohteena on ollut tietojärjestelmäratkaisu, jonka tehtävänä on hoitaa ensi alkuun noin sadan ihmisen käyttötarpeet operatiivisen liiketoiminnan pyörittämisessä (mukaan luettuna sidosryhmät). Erona edelliseen hankintatoimintaan on tässä tapauksessa valmisjärjestelmän hankinta, joka sittemmin tullaan räätälöimään tarpeisiimme sopivaksi. Taas on saanut nauraa joitakin toimittajia ja ajattelin että siitä voisi riittää hupia myöskin tälle palstalle. Kirjoittaisin myös blogiin, mutta ovatko juttuni olleet sen verta kärkkäitä etten pääse enää sisälle Wink (no, asia on näköjään kunnossa)

Tämänkertainen hankintakuvio oli siinä mielessä samankaltainen, että siellä pyörii mukana jo edellisestä kerrasta tuttuja naamoja. Sen verran oli kehitystä tapahtunut vanhojen naamojen osalta, että enää ei kysytty perinteistä kysymystä siitä, millä nämä määrittelyasiakirjat saadaan auki. Päinvastoin, oli jopa osattu toimia niin että sain ilokseni huomata vastaanottavanani odf -dokumentteja! Mukavaa oli myös huomata, että kilpailussa olevat uudet yritykset yhtä lukuun ottamatta (eräs suomalais-ruotsalainen fuusioyritys) osasivat aukaista natiivisti dokumentteja ilman ylimääräisiä ohjeistuksia. Minusta siinä on melkoinen kehitys siihen verrattuna, mitä oli alkuvuodesta. Paria poikkeusta lukuun ottamatta oli yleinen ongelma siinä, kun ei tiedetty miten dokumentit avataan. Ja nyt osasivat avata kaikki toimittajat yhtä lukuun ottamatta ilman mukinoita. Lyhyen johtopäätöksen voi asiasta tehdä, että kun luodaan formaatille kysyntää niin se antaa pohjan sen yleistymiselle.

Eräs merkittävä suomessa oleva toimittaja oli mukana vahvasti Microsoft -dynamics pohjaisella ratkaisulla. Kaikki järjestelmäarkkitehtuurin elementit pohjautuivat Microsoft -teknologiaan. Tulivat vieläpä oikealle miehelle puhumaan hienoista Microsoftin sertifikaateista sekä kumppanuusohjelmista Wink Siinä oli puheitten mukaan etuja syvän Microsoft integraation johdosta, jolloin täydellinen Microsoft ympäristö takaisi parhaan yhteensopivuuden ja jatkokehityksen. En kyllä ymmärrä miten jatkokehitys ja yhteensopivuus voitaisiin taata ulkomaailman kanssa, mikäli muutoksia ei voi tehdä itsenäisesti eikä tietokantoihin tai ohjelmistoihin pääse itse vaikuttamaan saatikka tarvittaessa parantelemaan joissain kohdin. No, yllättäen tätähän ei perusteltu mitenkään.

Kävimme katsomassa demoa, joka vieläpä nolosti kaatui esittelytilaisuudessa ja oli hidas kuulemma “testiympäristön rautapuolen hitauden takia”. No, järjestelmä vastasi korkeintaan tyydyttävästi operatiivisia tarpeita mutta varsinainen ongelma oli järjestelmän elinkaari, joka oli täysin riippuvainen Microsoftista ja sen partnereista. Tilaajalla ei ollut oikeuksia tehdä itsenäisesti muutoksia (ts. räätälöintiä) ja siihen vaadittiin toimittajan kanssa yhteisen vuoteen jakamista. Se mikä tässä oli vielä varsinaisesti huvittavaa, niin sinne oli annettu aikaisemmin puolestamme vihreää valoa. Mutta lähempi tarkastelu osoittikin sen heikkoudet -> jopa tilatut räätälöinnit joudutaan tekemään uudestaan systeemiarkkitehtuurin versiopäivityksissä. Ei mikään halpa homma, mutta varmasti työllistää toimittajia mukavasti kun joudutaan tekemään muutokset ulkopuolella.

Tästä voidaan helposti arvata, että järjestelmä ei edes ylittänyt kynnystä, että oltaisiin pyydetty tarjouspyyntöä toimittajalta. Palautteena toimittajalle ilmoitin, että Microsoft -pohjainen ratkaisunne ei täytä hankinnallemme asetettuja vaatimuksia. Tosin väärinkäsitysten välttämiseksi, liiallinen lukittuminen ei ollut ainoa syy miksi toimittaja hylättiin. Järjestelmään liittyvät substanssitekijät eivät täyttyneet parhaalla mahdollisella tavalla eivätkä tarjonneet referenssejä pyynnöstä huolimatta. Tosin jätin ilmoituksellani sellaisen kuvan että heikäläisten ratkaisun teknologialukittuminen ja vaihtoehdottomuus on persiistä. Saa siinä tuotepäällikkö miettiä kun meni isot kaupat ohitse.

No mikä on sitten todennäköinen valinta? Vahvoilla näyttäisi olevan J2EE -pohjainen ratkaisu, jossa päätelaiteriippumattomuus sekä skaalautuvat käyttömahdollisuudet tukien Linux -clientia. Järjestelmän kontekstikin on onneksi kunnossa, joten toivottavasti pääsee tekemisiin avoimen teknologian ja riippumattomien kumppanien kanssa. Jos kiinnostaa niin saatan palata aiheeseen kun asia menee eteenpäin.

Terv. Sorkkarauta

 

7 Responses to “Shoppailemassa, osa II”

  1. Fa1r Says:

    No sinussahan olisi ainesta vaikka lakimieheksi ^^

    Tekstiisi piti vähän keskittyäkin, mutta sen sain irti että Microsoft:n tuotteita tarjottiin, ja tarjous hylättiin ohjelmiston jäykkyyden takia.

    “Fanboyism aside…”

  2. Mika Says:

    Mielestäni hieman “jäykkää” tekstiä. Ymmärrän toki että kyseessä on mahdollisesti työasia josta ei voi kovin tarkasti huudella, mutta olisi kiva saada vähän tarkempaa tietoa minkälainen järjestelmä on kyseessä.

  3. Stargazers Says:

    Miun mielestä ainakin näitä on kiintoisaa seurata, kerro jatkossakin toki miten etenee 🙂

  4. epatic Says:

    Loistava juttu! Lisää tällaisia, jos saan pyytää! Sorkkarauta tuntuu osaavan vääntää sanan säilää ihan yhtä hyvin kuin oven karmeja… 😉

  5. Juha.anttila Says:

    Todella mielenkiintoista. Ymmärsin että et ole fanaattinen Linux tai Open Office mies vaan kiinnostunut järjestelmästä joka parhaiten täyttäisi sinun vaatimuksesi. Tällaisia ostajia lisää ei fanaattisuutta mihinkään suuntaan vaan teknistaloudelliset asiat ratkaiskoot. Miksi muuten Suomi on niin innokas syytämään rahansa MS tuotteisiin? En pysty uskomaan, että se on useinkaan ihan rehellisen tarkastelun kestävää päätöksen tekoa. En tarkoita niinkään epärehellisyyttä kuin taitamattomuutta ja ymmärtämättämyyttä. Hivennen ärsyttää kun muistaa että me maksamme viulut (valtiolla tai kunnalla ei ole muuta kuin meidän rahaa).

  6. sorkkarauta Says:

    Kiitos kommenteista. Ylipäätään olen todennut, että Microsoftilla on ylivoimainen jakelukanava käytössä jo valmiin Windows- ja Office -tuotteiden avulla. Siinä on sitten helppo yrittää tyrkyttää tietokantaa, toiminnanohjausta sekä muita tuotepaketteja. Kohta on tilanne, että vaihtoehtoisten järjestelmien toimittajat eivät pääse edes tietohallinnosta vastaavien ihmisten kanssa samaan pöytään, koska hovihankkijalta saadaan jo valmiiksi kaikki tuotteet välittämättä siitä, mitkä ovat kustannukset. Toki, täytyy tunnustaa että jotkin Microsoftin lisensointimallit ovat järkeviä esimerkiksi Oraclen tai IBM:n vastaaviin tuotteisiin. Mutta siitä huolimatta ne ovat mielestäni heikosti kilpailukykyisiä tiettyjen OSS -tuotteiden kanssa.

    En sano että nyt itsekään mikään huippuostaja olisin, mutta tietyt perusjutut kun pitää mielessä niin sillä voi säästää todella paljon euroja.

  7. vähä vanaatine Says:

    Jutussa on jotain tuttua, kiva lukea että lisää kokemusia nettiin.

    Itse olen shoppaillut vain linux tuotteita koska olen kääntynyt Linux uskoon. Oikeampi ilmaisu on että olen M$ kriittinen koska omenakin on.

    Viimeksi ostin M2N-VM DH emon jossa pelasi jopa se emolla oleva wlan liitäntä. Kaukosäädintä en ole uskaltanut kokeilla, jos vaikka toimii niin minusta voisi tulla fanaattinen Linux-saarnaaja.

    On varmasti oikein kysellä kauppiailta laitteteiden Linux kelpoisuutta, ehkä myös jaella kiitokset ja risut myös toimittajien ja valmistajien suuntaan. Huomaavat että Linux asiakkaitakin on.

    Olen rakennellut tutuille joskus koneita enkä ole etukäteen maininnut sitä pelottavaa Linux-sanaa. Mitä kokemattomampi käyttäjä on sitä vähemmän on tullut kysymyksia ja murheita. Tietääkseni kaikki vielä käyttävät Linuksia koneessaan.

    Edellisessä työpaikassani toimitusjohtaja määräsi suuressa viisaudessaan käyttöjärjestelmän, ohjelmointikielen ja silloin tällöin puhui kolmikirjaimisilla lyhenteillä joita oli kuullut jossakin.
    Toimitimme asiakkaille aina kokojärjestelmän, asiakkaat eivät esittäneet vaatimuksia.

    Nykyisin käytän ohjelmointikieliä jotka toimivat myös windowsissa. Asiakkaille tämä on ostotilanteessa monesti tärkeä argumentti vaikka sitten Linux systeemin ostavatkin. Ja niitä eurojakin säästyy!

Leave a Reply

Keskustelualueet

Ubuntu Suomen alkuperäisiltä keskustelualueilta löydät tuhansia aiempia keskusteluita ja vinkkejä Ubuntun käyttöön. Voit myös luoda uuden viestiketjun, jos et löydä aiempaa, sopivaa keskustelua.

Ohjeet ja tuki

Ubuntu-yhteisö on laatinut käyttäjiä varten hyvät ohjeet Apua voi pyytää myös keskustelupalstoilta tai Discourse/Telegram-keskusteluissa (ks alla).

Yhteisö

Aktiiviset Ubuntu-käyttäjät ovat osa suurta vapaiden ohjelmien yhteisöä. Yhteisö auttaa uusia käyttäjiä, levittää tietoutta vapaista ohjelmista sekä tekee ohjelmien kehitystyötä. Tutustu Ubuntu Suomen ja siihen liittyvien yhteisöjen toimintaan ja tule mukaan!