Sinustako virallinen Ubuntu-yhteisön jäsen?

jump inTotesin tuossa taas että me suomalaiset perämetsäläiset emme välttämättä aina ymmärrä suuren maailman meininkiä vaan viihdymme täällä rauhallisessa Pohjolassamme mainiosti. Emme ymmärrä mitä merkitystä on titteleillä, kuten Ubuntu-yhteisön käyttämillä nimityksillä Ubuntero tai Ubuntu Member. Niinpä ajattelin hieman selittää mitä ne ovat ja miten moisia titteleitä saa ja mitä niillä tekee.

Ubuntero

Ubuntero on yhteisön jäsen joka on allekirjoittanut Ubuntu Code of Conductin eli ‘käyttäytymissäännöt’ jotka sanelevat miten yhteisössä tulee toimia. Näiden sääntöjen mukaan toimittaessa yhteisössä toimitaan vastuullisesti ja hyvässä hengessä saaden näin enemmän aikaan kun ei energiaa kulu verisiin kädenvääntöihin. Ehkäpä juuri tämän seurauksena Ubuntu-yhteisö on saavuttanut niin hyvän maineen.

CoC:n on allekirjoittanut käsittääkseni suht reilu joukko suomalaisia. Ubunteroksi päätymiseksi ei varsinaisesti tarvita kenenkään hyväksymistä vaan jäsenet itse hoitavat prosessin ja hyväksyntä on automaattinen. Merkkinä Ubuntutero-statuksesta on henkilön Launchpad-sivulla teksti ‘Ubuntero: yes’. Mutta mitenkäs tämä allekirjoitus sitten tapahtuu?

 1. Lue CodeOfConductin suomenkielinen ja englanninkielinen versio
 2. Rekisteröidy Launchpadiin jossa mm. Ubuntun kehittäminen, bugiraportointi ja kääntäminen eri kielille osittain tapahtuu
 3. Luo itsellesi PGP/GPG-avaimet (kts myös nämä ohjeet). Näillä voit lähettää mm. salattua tai digitaalisesti allekirjoitettua sähköpostia
 4. Allekirjoita CodeOfConduct

Ubuntu Member

Ubuntu member on yhteisön täysivaltainen jäsen. Hänellä on mm. oikeus osallistua äänestyksiin tehtäessä koko yhteisöä koskevia päätöksiä esimerkiksi kun valitaan yhteisön edustajia Community Counciliin. Tämä titteli on meidän maassamme paljon harvinaisempi, membereitä on tietääkseni kolme: Timo Jyrinki, Miia Ranta, Timo Aaltonen. Member-statuksen merkkinä on jäsenyys Launchpadin Ubuntu Members -ryhmässä, @ubuntu.com -sähköpostiosoite, oikeus käyttää Ubuntu-logoa käyntikortissa sekä ubuntu-cloak irkissä (en minäkään tätä ymmärrä, mutta jotain hienoa sen täytyy olla). Memberiksi hakeminen tapahtuu seuraavalla tavalla.

 1. Hoida itsesi Ubunteroksi
 2. Väsää ubuntu.com wikisivu jossa kerrot kertoo mitä olet yhteisön eteen tehnyt, mielellään muutakin kuin ratkonut ongelmia ircissä tai forumilla. Wikisivusi osoite löytyy omalta Launchpad-sivultasi. Jos tuntuu että kirjoitettavaa on kovin vähän, voit käydä täältä vilkaisemassa lisätekemistä.
 3. Pyydä tuttuja membereitä suosittelemaan itseäsi wikisivun kommentteihin ja/tai hyväksyvään kokoukseen (kts. seuraava kohta)
 4. Lisää omat tietosi esim EMEA -alueen Membership Boardin seuraavan kokouksen esityslistalle eli wikisivulle.
 5. Ilmesty kokoukseen paikalle eli oikeaan aikaan #ubuntu-meetings -irc-kanavalle.

Lisätietoja jäsenprosessista saat täältä

Itse päätin äskettäin lähteä leikkiin mukaan, jäsenyydestä päättävä kokous on tulevana tiistaina. Pykäämäni wikisivu löytyy täältä. Ajattelin että ei varmaan ole kovinkaan väärin yrittää saada myös suomalaisedustusta kansainvälisen Ubuntu-yhteisön päätäntään. Ei varmaan mikään mahdottomuus että muutaman vuoden sisällä joku suomalainenkin on mukan Ubuntun päättävissä elimissä

Ehkäpä siis sinussakin on ainesta? Nyt(kin) olisi hyvä aika lukea ja allekirjoittaa Code of Conduct ja aloittaa oman wikisivun kokoaminen. Ehkäpä haluat lisäksi haastaa jonkun yhteisön aktiivin hakemaan member-statusta?

Risto H. Kurppa

ps. Luottamustehtävässä, esim moderaattorina/administratorina tai johtoasemassa oleville on oma, asteen verran tiukempi Ubuntu Leadership Code of Conduct

5 Responses to “Sinustako virallinen Ubuntu-yhteisön jäsen?”

 1. Heikki Mäntysaari Says:

  “sekä ubuntu-cloak irkissä (en minäkään tätä ymmärrä, mutta jotain hienoa sen täytyy olla)”
  Kyseessä on siis (ainakin) Freenodessa käyttäjän “hostina” näkyvä merkkijono, joka Ubuntu membereillä on tätä muotoa whois-tiedoissa:
  Jaska [i=jaska@ubuntu/member/jaska]
  Jokaisen Ubuntu-nörtin unelma siis.

  Onnea Ristolle hakuprosessiin, toivottavasti saadaan lisää suomalaista edustusta Ubuntun päättäviin piireihin.

 2. Sorkkarauta Says:

  Juu ihan hyvä juttu. Toimii varmasti hyvänä motivaattorina, kun on selkeitä etenemismahdollisuuksia yhteisön puitteissa.

  Ei vain sovi kaikille, kun omassa ammattissa ovat hyveitä riippumattomuus, jääviys ja objektiivisuus. Siksi kait ei joululahjoja toimittajilta kovin paljoa tulekaan 🙂

 3. Risto H. Kurppa Says:

  Hyvä tuuri kävi ja hyväksyivät eli nyt meitän Suomessa jo VIISI! En nimittäin ollut havainnut että myös Jussi Kekkonen ( https://launchpad.net/~tmt ) on jäsen – kuulema ollut peräti ensimmäinen suomalainen. Mutta nyt sitten tarvitaan vain lisää porukkaa ja täten haastankin mukaan Vililikun: https://launchpad.net/~elias-julkunen

 4. Risto H. Kurppa Says:

  Ja löysin päälle vielä yhden kotimaisen memberin: Jussi Schultink: https://launchpad.net/~jussi01

 5. Ubuntu-blogi » Arkisto » Behind Ubuntu Suomi: Risto H. Kurppa Says:

  […] Kannattaako muidenkin aktiivisten yhteisömme jäsenten mielestäsi anoa jäsenyyttä? Kannattaa. Jos yhteisössä toimii ei mielestäni ole mitään syytä olla merkkaamatta tekojaan ‘kokonaisuudeksi’ lunastamalla member-statuksensa. Käsitääkseni Suomessa on 5-10 jäsentä tällä hetkellä, määrää voisi kyllä yrittää nostaa ja kammeta jokunen suomalainen mukaan Ubuntun päättäviin elimiin (Lisätietoja jäsenyydestä) […]

Leave a Reply

Keskustelualueet

Ubuntu Suomen keskustelualueilta löydät tuhansia aiempia keskusteluita ja vinkkejä Ubuntun käyttöön. Voit myös luoda uuden viestiketjun, jos et löydä aiempaa, sopivaa keskustelua.

Ohjeet ja tuki

Ubuntu-yhteisö on laatinut uusia käyttäjiä varten hyvät ohjeet. Apua voi kysäistä myös keskustelupalstoilta tai reaaliaikaisessa IRC-keskustelussa.

Yhteisö

Aktiiviset Ubuntu-käyttäjät ovat osa suurta vapaiden ohjelmien yhteisöä. Yhteisö auttaa uusia käyttäjiä, levittää tietoutta vapaista ohjelmista sekä tekee ohjelmien kehitystyötä. Tutustu Ubuntu Suomen ja siihen liittyvien yhteisöjen toimintaan ja tule mukaan!