Tarinaa Ubuntu Suomen sivustosta ja palvelimista

palvelimia…Keskustelualueiden eli viimeisen muualla kuin Ubuntun kehittäjäyrityksen Canonicalin laitekeskuksessa olevan palvelun ollessa alhaalla, ajattelin että voisin kirjoittaa yleiskatsauksen tästä pitkään jatkuneesta tarinasta. (päivitys: foorumit toimivat taas)

2005-2007

2005 toukokuussa, kun Ubuntu Suomi pääsi käyntiin saadessani “avaimet” Canonicalin tarjoamalle, muttei omistamalle, palvelimelle, otin vastaan ilomielin palvelimen ohjelmistoineen ja valmiiksi rekisteröityine osoitteineen tulevan Ubuntu Suomen käyttöön. Reilu vuosi (muistikuvieni mukaan) sujui aika lailla ongelmitta, sivustoa hiljalleen kehittäessä ja keskustelualueiden käyttäjämäärien paisuessa. Palvelin oli Canonicalin tarjoama, mutta ulkopuoliselta taholta vuokraama.

Viimeistään 2006 syksyllä alkoi palvelin hidastella kymmenien Ubuntun paikallistiimien sivustojen kilpaillessa saman palvelimen muistimäärän käytöstä. Tähän liittyen käytiin keskustelualueilla keskustelua, ja kulissien takana palvelimen apache-webpalvelinohjelmiston asetusten optimointia. Tilanne saatiin yleensä ajan kanssa “kohdalleen”, lopulta niin että apache käynnistettiin uudelleen puolen tunnin välein jottei muistinkulutus karkaa käsistä…

Joidenkin välillä hidastelevien kuukausien ja jopa muutaman katkon jälkeen sain suurehkolla vaivalla siirrettyä keskustelualueet toiselle, vähemmän kuormitetulle vuokratulle palvelimelle. Ubuntu Suomen keskustelualueet olivat siinä määrin palvelinta kuormittavat, että samalla muu osa sivustosta (ja muiden paikallistiimien sivut) nopeutuivat silminnähden, ja keskustelualueilla oli paljon vähemmän kuormitettu palvelin käytettävissään.

Kesä 2007 ja siirtyminen Canonicalin laitekeskukseen

Touko-heinäkuussa saatiin yhteisön voimin toteutettua loistava Ubuntu Suomen sivustojen uudistus, jolla sivujen ulkonäkö ja toiminnallisuuskin kohosi uudelle tasolle. Hyvin pian, elokuun alkupuoliskolla, hienot sivut ajettiinkin sitten alas, kun selvisi että useille Ubuntun paikallistiimien palvelimille oli murtauduttu, johtuen sekä palvelintarjoajayrityksen surkeasti hoitamasta tietoturvapäivitysten lataamisesta että joidenkin paikallistiimien oman sivuston ohjelmistojen huonosta ylläpidosta. Keskustelualueiden palvelin ei sattumalta ollut näiden joukossa, joten ne toimivat tämän n. 5 päivän aikana, jos sattui käyttämään suoraan forum.ubuntu-fi.org-osoitetta.

Kuten keskustelualueilla olen kertonut, käytin tänä aikana ja vähän jälkeenkin suuren osan vapaa-ajastani Ubuntu Suomen saamiseksi mahdollisimman nopeasti luvatuille Canonicalin oman laitekeskuksen palvelimille. Ubuntu Suomi on ollut kutakuinkin joka osa-alueella (etusivu, wiki, blog) ensimmäisenä toimintaan palautettu sivusto tästä johtuen.

Lukuunottamatta alun työmäärää tämä uusin siirtyminen onkin ollut varsin mahtava juttu, sillä Canonicalilla on nyt palkattuja ihmisiä palvelemassa tarpeitamme, mikä on aikamoinen muutos aiemmasta jolloin oli tasan yksi henkilö joka pystyi ajoittain auttamaan tai ottamaan yhteyttä varsinaiseen palveluntarjoajatahoon. Työtä on riittänyt minullakin (kiitos myös testaajille), mutta nyt vihdoin etusivu, wiki ja blogi ovat uusissa osoitteissaan, ja toimivat paremmin ja luotettavammin kuin koskaan. Kaiken lisäksi palkatut ihmiset vahtivat niitä. Uusimpana palveluksena etusivumme palautettiin dynaamiseen asuunsa tekemällä Canonicalin palvelimillaan tukemalle Planet-ohjelmistolle aiempaa etusivua vastaava teema – ja tämän kaiken teki Canonicalin ylläpito, minun lähinnä antaessa esimerkkiä (“tältä se näytti ennen omalla PHP-koodillamme”) ja hyväksyessä lopputulos.

Keskustelualueet

Eli kaikki hyvin, ja keskustelualueetkin pärjännevät hetken aikaa sentään kun niiden tulevaisuutta mietitään… niinpä niin 🙂 Luultavasti mistään fataalista ei ole kyse, vaan lähinnä siitä että palvelimen ylläpidolle esitettiin toive tiedostojärjestelmän eheyden tarkistuksesta, mikä on pessimistisesti sanottuna vähemmän yllättäen mennyt jotenkin pieleen / palvelinta ei ole käynnistetty uudelleen. Suoraan sanoen kaikki osalliset ovat jo aika lailla menettäneet uskonsa ko. palveluntarjoajan ammattitaitoon, ja sieltä paetaan hyvillä mielin.

Keskustelualueita ei siirretty, koska Canonical ei ole toistaiseksi päättänyt yhdenkään keskustelualueohjelmiston hyväksymisestä tuettuen ohjelmien listalleen. Uusilla palvelimilla kun on tietoturvallisuussyistä tarkasti rajattu valikoima ohjelmistoja, joita niissä voidaan käyttää, eikä omia ohjelmia (esim. PHP-sivut) sallita ilman pitkällistä tarkastusta.

Jos tämä nyt kohtuullisessa ajassa ratkeaa, otan keskustelualueiden tämänhetkisen tilanteen talteen ja siirrän luultavasti keskustelualueet Ubuntu Ranskan ja Ubuntu Saksan itse rahoittamille palvelimille joksikin aikaa, jos keväällä saamani tarjous on vielä voimassa. Jos ongelma ei näytä pian ratkeavan, siirrän joko omistani tai Ubuntu Ruotsin koko palvelimesta tehdyistä varmuuskopioista viimeisimmän tilanteen, hukaten muutaman viimeisimmän viestin.

Ja tosiaan, jos muiden huonompi tilanne yhtään lohduttaa, Ubuntu Ruotsin koko sivusto on nyt tällä nurin olevalla palvelimella.

Jälkihuomautus: alhaalla olo kesti siis perjantaimyöhäisillasta lauantai-iltapäivään, nyt olisi aiheellista sitten katsoa niitä vaihtoehtoja.

Timo Jyrinki

5 Responses to “Tarinaa Ubuntu Suomen sivustosta ja palvelimista”

 1. Mikko Huovila Says:

  Timon panos Ubuntu Suomen toiminnalle on ollut erittäin merkittävää. Siitä iso hatunnosto! Ja hienoa myös, että palvelinasiat ovat näin ratkenneet! Toivotaan nyt, että palvelujen laatu olisi tätä tasoa jatkossakin. Takkuilu on ollut todella harmittavaa ja Timo onkin joutunut tekemään paljon töitä näiden ongelmien korjaamisen kanssa. Jospa jatkossa Timokin pääsisi vähän vähemmällä…

 2. Ilokaasu Says:

  Juu iso laiva tarvitsee hyvän kapteenin ja Timo on ollut sitä tietääkseni alusta alkaen ja toivottavasti on edelleen. Mutta ei se kapteenikaan yksin voi kaikkea hoitaa, siksi me orjat ollaan laivassa mukana 😀

 3. Timo Jyrinki Says:

  Kiitos kiitoksista. Ja toden totta, olen iloinen kun ylläpitopuuhat jäävät jatkossa vähemmälle – voi käyttää aikansa hyödyllisemmin. Enää ei tarvitse miettiä varmuuskopiointia, palvelimen asetuksia, ohjelmistojen päivittelyä ja yleisesti huonosti toimineen palvelimen potkimista. Keskustelualueet pelkästään on jo aika paljon pienempi homma kuin mitä aiemmin.

  Btw, foorumit _taas_ alhaalla. Tällä kertaa sain IRCissä kylläkin tietää että eräs Canonicalilta tappelee palvelimen ylläpitoyrityksen kanssa paraikaa, joten ei ole ainakaan täysin hunningolla homma. Sillä palvelimella oikeastikin pitäisi tiedostojärjestelmän eheystarkistus ajaa, mutta kun ei näiden katkojen aikana sitäkään tunnu tapahtuvan. Ubuntu-EU:n kaveria ei nyt viikonloppuna ole näkynyt, muuten voisi jo sitä palvelimen vaihtoakin olla tekemässä.

 4. aimo-kalevi hotanen Says:

  Koskahan sitä 7-levykettä pääsee tilaamaan?

 5. Ubuntu-blogi » Arkisto » Behind Ubuntu Suomi: Timo Jyrinki Says:

  […] palvelimia, nykyään pitkän prosessin jälkeen ylläpito on lähes täysin Canonicalin hoitama (http://blog.ubuntu-fi.org/2007/tarinaa-ubuntu-suomen-sivustosta-ja-palvelimista/, jonka jälkeen myös keskustelualueet siirtyneet […]

Leave a Reply

Keskustelualueet

Ubuntu Suomen keskustelualueilta löydät tuhansia aiempia keskusteluita ja vinkkejä Ubuntun käyttöön. Voit myös luoda uuden viestiketjun, jos et löydä aiempaa, sopivaa keskustelua.

Ohjeet ja tuki

Ubuntu-yhteisö on laatinut uusia käyttäjiä varten hyvät ohjeet. Apua voi kysäistä myös keskustelupalstoilta tai reaaliaikaisessa IRC-keskustelussa.

Yhteisö

Aktiiviset Ubuntu-käyttäjät ovat osa suurta vapaiden ohjelmien yhteisöä. Yhteisö auttaa uusia käyttäjiä, levittää tietoutta vapaista ohjelmista sekä tekee ohjelmien kehitystyötä. Tutustu Ubuntu Suomen ja siihen liittyvien yhteisöjen toimintaan ja tule mukaan!