Tietokoneen Linux-blogi päättyy

Susen asennusruutuTietokone-lehden toimittaja Tero Lehto tutustui syksyn ajan Linuxiin yrityskäyttäjän kannalta otsikon ‘Linuxin jäljillä‘ alla. Alkuun asenteli pöytäkoneeseen yleisön ehdotusten perusteella Ubuntun ja myöhemmin läppäriin ehkä enemmän yrityskäyttöön suunnatun Novellin Susen. Aikaisemmin hän oli pidättäytynyt tiukasti Windowsissa joten odotettavissa oli aloittelijan kertomus tutustumisesta Linuxiin. Syksyn aikana hän kirjoitti perikymmentä blogimerkintää.

Hieman toisin kävi. Konetta ei saatu asentaa yritysverkkoon joten tämä jo rajasi suuren osan työkäytöstä pois. Ongelmia tuli myös Teron ansiokkaasta sitkeydestä vastustaa ohjeiden lukemista. Tärkeää on käyttöjärjestelmää vaihtaessa tunnustaa että vaikka osaisi Windowsin, voi Ubuntussa olla täysi aloittelija. Kaikki (mikään?) ei toimi edellisessä käyttöjärjestelmässä totutulla tavalla vaan vaatii nöyryyttä ja aikaa opetella uutta. Esimerkiksi ohjelmia ei asenneta Windowsin tyyliin verkosta etsimällä ja asennusohjelman ajamalla ja uudelleenkäynnistämällä – seikka joka menee yleensä ensimmäisenä pieleen uusilla Windowsin pohjalta Ubuntuun tutustujilla. (Hyvää apua Ubuntuun tutustumiseen löytyy Ubuntu tutuksi – wikikirjasta)

Laitteiden kanssa oli haasteita mutta toimimaan lähti kuitenkin jopa läppäri+kännykkä-nettiyhteyskin. Erityisesti Linuxin tietoturva ja ohjelmien asentaminen tuntui Teroa miellyttävän.

Blogi saavutti ilmeisesti suhteellisen laajaa kuuluisuutta ja kirvoitti runsaasti palautetta, yli 1100 viestiä tähän mennessä. Keskustelua käytiin Linuxin ja Windowsin eroista, laitteiden käyttöönotoista, yksinkertaisista asennusongelmista ja tekstieditorien kädenvääntöä: vi, pico/nano vai jokin muu..

Hienoa on että Tietokone-lehtikin huomioi Linuxin edes tällä tavalla. Lehden artikkeleissa Linux vilahtaa aina silloin tällöin kuin ohimennen. Toistaalta on Linuxin vaatimaton huomioiminen ymmärrettävää kun huomioidaan Windowsin ja Linuxin käyttöosuudet. Ehkäpä tulevaisuudessa Linuxin osuus kuitenkin tulee entistä merkittävämmäksi.

Mitä sinä olet mieltä Linuxin jäljillä – blogista? Onnistuiko se mielestäsi tavoitteissaan – olisiko jotakin ehkä pitänyt tehdä toisin? Mitä Ubuntu- tai Linux-aiheisia blogeja sinä seuraat? Jaa suosikkisi muillekin! Minkälaista Ubuntu- tai Linux-materiaalia kaipaisit? Mitä toivot tältä Ubuntu-blogilta? Olemme avoimia ehdotuksille, juurikaan mikään ei rajoita mistä täällä kirjoitetaan sillä kaikki tämä on Ubuntu-käyttäjäyhteisön tuottamaa materiaalia eikä minkään yrityksen linja ohjaa kirjoitteluamme.

Risto H. Kurppa

One Response to “Tietokoneen Linux-blogi päättyy”

  1. E.K.Virtanen Says:

    Tarkemmin kommentoimatta itse lopputuloksia tms. niin blogin idea oli mielestäni varsin mielenkiintoinen ja innolla kävinkin katsomassa josko jotain uutta olisi julkaistu lähes päivittäin.

Leave a Reply

Keskustelualueet

Ubuntu Suomen alkuperäisiltä keskustelualueilta löydät tuhansia aiempia keskusteluita ja vinkkejä Ubuntun käyttöön. Voit myös luoda uuden viestiketjun, jos et löydä aiempaa, sopivaa keskustelua.

Ohjeet ja tuki

Ubuntu-yhteisö on laatinut käyttäjiä varten hyvät ohjeet Apua voi pyytää myös keskustelupalstoilta tai Discourse/Telegram-keskusteluissa (ks alla).

Yhteisö

Aktiiviset Ubuntu-käyttäjät ovat osa suurta vapaiden ohjelmien yhteisöä. Yhteisö auttaa uusia käyttäjiä, levittää tietoutta vapaista ohjelmista sekä tekee ohjelmien kehitystyötä. Tutustu Ubuntu Suomen ja siihen liittyvien yhteisöjen toimintaan ja tule mukaan!