Ubuntu 18.04 LTS julkaistu

Tämä on Ubuntu Suomi -paikallisyhteisön lehdistötiedote.

Virallinen englanninkielinen tiedote:

tekninen julkaisutiedote

Järjestyksessään seitsemäs pitkäaikaistuettu Ubuntu-julkaisu, versionumeroltaan 18.04 LTS ja kutsumanimeltään Bionic Beaver, julkaistiin myöhään Suomen aikaa torstaina 26.4.2018. Tuttuun tapaan Ubuntun LTS-versio on tuettu seuraavan viiden vuoden ajan. Pitkästä aikaa uusi LTS-julkaisu sisältää runsaasti näkyviä muutoksia verrattuna aiempaan 16.04 LTS -versioon. Työpöydäksi on vaihtunut Unityn tilalle uusin versio Gnome Shell -työpöytäympäristöstä. Uudelle työpöydälle Ubuntu-tyylistä uutta ulkoasua haluavalle on tarjolla yhteisön luoma, varsin tyylikäs Communitheme-teema snap-pakettina.

 

Ubuntun apt-ohjelmistolähteet tarjoavat tunnetusti laajan määrän ohjelmistoja, mutta monet arvostavat silti tukea Snap- ja Flatpak-paketeille. Snap- ja Flatpak-paketit mahdollistavat monen suljetun ohjelmiston asentamisen, mutta myös vapaiden ohjelmistojen apt-ohjelmistolähteitä uudempien versioiden asentamisen. 

 

Asennuksessa uutta on tuki vain koko levyn salaukselle kotihakemiston sijaan. Koko levyn salauksen käyttäminen on erittäin suositeltavaa varsinkin kannettavissa tietokoneissa, ja nopeampaa verrattuna pelkän kotihakemiston salaamiseen. Työpöytäasennuksen uusi niin sanottu vähimmäisasennusvalinta mahdollistaa Ubuntun asennuksen siten, ettei tavallisen asennuksen laajaa oletussovellusvalikoimaa asenneta. Työpöytäasennuksen osalta uutta on myös 32-bittisen asennuslevyn jääminen historiaan, tarjolla on vain 64-bittinen asennusmedia.

 

Laitetuen uudistuksista mainittakoon tuki Thunderbolt 3 -laitteille, AMD-näytönohjainten aiempaa parempi tuki avoimella ajurilla, “Driverless Printing” -tulostustuki ilman erillistä ajuriasennusta monille tulostinmalleille sekä monet muut Linux-ytimen 4.15-version tuomat uutuudet.

 

Jos käytössäsi on Ubuntu 16.04 LTS, saat ilmoituksen päivitysmahdollisuudesta 18.04 LTS:ään vasta kesän jälkeen. Mikäli et malta odottaa, voi päivityksen aloittaa komennolla “update-manager -cd.

 

Lataa Ubuntu 18.04 LTS: https://ubuntu-fi.org/lataa-ubuntu/

 

Toimittajille

Valmiita Ubuntu-tuotteita testattavaksi voi tiedustella Dell Finland Oy:ltä tai jälleenmyyjiltä kuten Data Group -ketju tai Dustin. Ubuntu Suomen sivuilta voi ladata Ubuntu-asennusmedian.

Kotisivut

https://www.ubuntu.com/
https://www.canonical.com/

Lisenssi

Sisältää ohjelmia useilla vapailla lisensseillä

Asennus

https://www.ubuntu-fi.org/ohjeet-ja-tuki/asentaminen/

Käyttöohjeet

Ubuntun käyttöopas:
https://help.ubuntu.com/18.04/ubuntu-help/index.html.fi

Ubuntu Suomen keskustelualueet:
https://forum.ubuntu-fi.org/

One Response to “Ubuntu 18.04 LTS julkaistu”

  1. Jouko Heinonen Says:

    One of the most important thing to me has been 32-bit version. Now in the new 18.04 LTS you can only use 64 bit version. Please do not forget us with our old PCś.

Leave a Reply

Keskustelualueet

Ubuntu Suomen keskustelualueilta löydät tuhansia aiempia keskusteluita ja vinkkejä Ubuntun käyttöön. Voit myös luoda uuden viestiketjun, jos et löydä aiempaa, sopivaa keskustelua.

Ohjeet ja tuki

Ubuntu-yhteisö on laatinut uusia käyttäjiä varten hyvät ohjeet. Apua voi kysäistä myös keskustelupalstoilta tai reaaliaikaisessa IRC-keskustelussa.

Yhteisö

Aktiiviset Ubuntu-käyttäjät ovat osa suurta vapaiden ohjelmien yhteisöä. Yhteisö auttaa uusia käyttäjiä, levittää tietoutta vapaista ohjelmista sekä tekee ohjelmien kehitystyötä. Tutustu Ubuntu Suomen ja siihen liittyvien yhteisöjen toimintaan ja tule mukaan!