Ubuntu 8.04 LTS työpöydille julkaistu

Yhdistää uusimmat vakaat sovellukset ja pitkäaikaisen tuen

LONTOO, 21.4.2008. Canonical tiedottaa pian saatavilla olevasta Ubuntu 8.04 LTS työpöydille -julkaisusta, joka on ladattavissa ilmaiseksi torstaista 24. huhtikuuta lähtien. Lisäksi Canonical julkaisee Ubuntu 8.04 LTS:n palvelimille samanaikaisesti.


Ubuntu 8.04 LTS tarjoaa vakaan perustan ohjelmisto- ja laitteistotoimittajille, kehittäjille ja käyttäjille. 8.04 LTS -julkaisun työpöytäversion kolmen vuoden tuki ja ylläpito tekevät Ubuntusta loistavan valinnan suuren mittakaavan käyttöönottoja harkittaessa. Kasvava Ubuntulle rakennettujen ilmaisten ja maksullisten ohjelmistojen ekosysteemi tarjoaa kattavan valikoiman ohjelmistoja työpöytäkäyttäjille. Kyseessä on Ubuntun kahdeksas julkaisu, ja Ubuntun menestys lupausten täyttämisessä on pysynyt ainutlaatuisena – tarkalla aikataululla joka kuudes kuukausi julkaistaan vapaa, vakaa, turvallinen ja täysin tuettu kaupallinen käyttöjärjestelmä.

”Työpöydille suunnattu Ubuntu 8.04 LTS on erittäin tärkeä julkaisu, sillä se johdattaa Ubuntun vahvasti yritysympäristöihin”, kertoo Canonicalin operatiivinen johtaja Jane Silber. ”Yritys- ja kotikäyttäjät ovat kertoneet meille, että he haluavat pitkäaikaisempaa tukea laajempia käyttöönottoja ajatellen. Olemme vastanneet tähän ja lisänneet yhdessä partnereidemme kanssa sitoumustamme laajaan ohjelmisto- ja laitteistotukeen. Odotamme Landscapen kautta tarjottavan lisääntyneen kaupallisen tuen sekä tunnetusti erinomaisen yhteisötuen auttavan Ubuntua uusiin aluevaltauksiin.”

”Ubuntun viimeistelty, käyttäjälähtöinen Linux-työpöytä on kerännyt ympärilleen riittävän käyttäjäjoukon ollakseen kiinnostava, tuettava ympäristö ohjelmistovalmistajien kannalta”, mainitsee Redmonkin erityistutkija Stephen O’Grady. ”Yhdistämällä erittäin monipuolisen työpöytäkokemuksen pitkäaikaiseen tukeen Ubuntusta on tulossa yhä varteenotettavampi vaihtoehto sekä yrityksille että kuluttajille.”

”Lotus Notes ja Lotus Domino tuovat skaalautuvan viestintä- ja ryhmätyöympäristön Ubuntu-työpöydälle”, kertoo IBM:n Lotus Software -yksikön varapääjohtaja Kevin Cavanaugh. ”Uskomme että Ubuntu 8.04 LTS -julkaisun monivuotinen tuki tekee siitä erinomaisen työpöytävaihtoehdon yrityskäyttäjille, jotka haluavat käyttää Lotus Notesia avoimella alustalla.”

Uusimmat ja parhaimmat sovellukset

Ubuntu 8.04 LTS nostaa Linuxin työpöytäkokemuksen rimaa. Se sisältää viimeisimmät, vakaat versiot monista ydintuotteista ja on ensimmäinen Firefox 3 -selaimen miljoonille käyttäjille tarjoava jakelu. Linuxin ja Firefoxin yhdistelmä tekevät Ubuntu 8.04 LTS -julkaisusta erinomaisen verkkokäyttöön, yhdistäen nopean WWW-selaamisen minimaaliseen altistumiseen viruksille, verkkohuijauksille tai haittaohjelmille.

Parantunut valokuvien hallinta: Oletuksena oleva paranneltu valokuvien hallintaohjelma F-Spot toimii yhdessä kehittyneen kamera- ja puhelintunnistuksen kanssa tarjoten mahdollisuudet valokuvien lähettämiseen, luokitteluun, hallintaan, näyttämiseen, tulostamiseen sekä jakamiseen ystävien ja perheen kanssa helpommin kuin koskaan aiemmin.

Musiikin jakaminen ja lataaminen: Käyttäjät voivat nyt käyttää PSP-laitteita, jakaa ystävien kanssa soittolistoja, ostaa Magnatune-verkkokaupasta musiikkia, soittaa Internet-radioita ja kytkeä yhä useampia musiikin toistamiseen liittyviä laitteita (UPnP).

Parempi videoiden toisto: Uudistunut oletuselokuvasoitin mahdollistaa YouTube-videoiden ja muiden Internetin videolähteiden selaamisen ja jakamisen muiden kanssa. Siihen on integroitu Myth TV, avoimen lähdekoodin TV-nauhoitusjärjestelmä, joten TV-ohjelmien katsominen onnistuu suoraan työpöydältä. Brasero tarjoaa helpon tavan kaikenlaisen materiaalin kirjoittamiseen CD- tai DVD-levyille.

Tuottavuuteen liittyvät parannukset: Kellon ja kalenterin älykäs sulauttaminen tarjoaa ajanhallinnan joka puolella maailmaa. Tapaamisten lisäämisest, osallistumiset ja hälytysten vastaanotot hoituvat yhdellä napsautuksella.

Viimeistelty työpöytä: Ubuntu 8.04 LTS yhdistää viimeisimmät Gnome-sovellukset visuaalisiin tehosteisiin tarjoten käyttäjille sulavan, hyvän näköisen ja intuitiivisen käyttäjäkokemuksen.

Palveluiden kattavuus

Pidempi tuki: Ubuntu 8.04 LTS -työpöytäjulkaisua tuetaan kolme vuotta tietoturvapäivityksien ja ylläpidon osalta, joten niin yrityskäyttäjät kuin yksityisetkin voivat suunnitella päivittämistä rauhassa. Uusimpia ja parhaimpia sovelluksia haluavat voivat päivittää lokakuussa 2008 julkaistavaan Ubuntu 8.10 -julkaisuun. Pidempiä päivitysvälejä haluavat taas voivat pysyä Ubuntun 8.04-julkaisussa kolme vuotta ennen siirtymistä seuraavaan pitkäaikaisen tuen LTS-julkaisuun.

Lisää sovelluksia: Yli 30 kaupallisten ohjelmistojen toimittajaa aikoo tukea ja jakaa sovelluksiaan 8.04 LTS -työpöytäalustalle. Näitä yrityksiä ovat muun muassa Adobe, Google, Real Networks, Nero, Skype, Corel, Parallels ja Fluendo.

Parantunut esteettömyys: Eletuki antaa käyttäjille mahdollisuuden käyttää Ubuntua luonnollisella tavalla. Tarjolla on myös lisääntynyt puhekäskytyksen kielituki, näppäimistön esteettömyystoimintoja, hitaat näppäimet, suurennuslasi ja paljon muuta.

Hinnoittelu ja saatavuus

Ubuntu 8.04 LTS työpöydille on ilmainen ja saatavilla välittömästi osoitteesta http://www.ubuntu.com/download tai Ubuntu Suomen sivuilta http://www.ubuntu-fi.org/

Canonical Ltd

Ubuntun kaupallinen tukija Canonical Ltd. on Euroopasta käsin johdettu avoimen lähdekoodin tuotteiden ja yhteisöjen kehitykseen, jakeluun ja tukemiseen keskittyvä maailmanlaajuinen organisaatio. Canonicalin maailmanlaajuinen tukitiimi ja Canonicalin partnerit tarjoavat kaupallista huippuluokan 24/7-tukea Ubuntulle. Lokakuun 2004 ensijulkaisun jälkeen Ubuntusta on tullut yksi korkeimmalle arvostetuista Linux-jakeluista, jolla on miljoonia käyttäjiä ympäri maailmaa.

Ubuntu tulee aina olemaan sekä ilmaiseksi ladattavissa että vapaasti käytettävissä ja jaettavissa. Näiden päämäärien kera Ubuntu pyrkii olemaan käytetyin Linux-järjestelmä ja maailmanlaajuisen avoimen lähdekoodin ohjelmistojen ekosysteemin keskus. Lisätietoja osoitteista www.canonical.com tai www.ubuntu.com.

3 Responses to “Ubuntu 8.04 LTS työpöydille julkaistu”

  1. Vuorovaikutus » Arkisto » Uutinen: Ubuntu 8.04 LTS (Hardy Heron) julkaistu Says:

    […] uusista ominaisuuksista sekä muita lisätietoja tuoreesta jakeluversiosta löytyy esimerkiksi julkaisutiedotteesta ja […]

  2. Teemu Likonen Says:

    En ole itse kokeillut, mutta tälle julkaisulle on näköjään annettu uusia kutsumanimiä: Ubuntu 8.04 ”Oliver Hardy” tai ”Hardly Works”.

    http://beranger.org/index.php?page=diary&2008/04/25/08/30/01-ubuntu-8-04-quot-oliver-hardy-qu

    ”Microsoft should be happy too: Red Hat is ’not focusing’ on the desktop, Ubuntu can’t produce quality desktop releases, what’s next?”

  3. Timo Jyrinki Says:

    Regressioita on muutama, mutta kyllä niitä ollaan korjaamassakin. Suurin häly (Linuxistien piireissä) tuntuu olevan harvinaisten bugien kuten itse sössittyjen verkkoasetusten aiheuttamien ongelmien ja sudo-asetusten kanssa joihin tavalliset käyttäjät eivät törmää.

    Kaksi kuitenkin nousee oleellisemmaksi. Yksi kernel-ongelma joka vaikuttaa äänentoistoon joissain tilanteissa (korjaus tehty ja tulossa kai piakkoin päivityksenä). Pulseaudio noin yleisesti on suurin ongelma ja sitä toivottavasti hiotaan myös, vaikka oikeasti rikki ovat lähinnä suljetut ohjelmat kuten Skype ja Adoben Flash. Pulseaudio teoriassa on ratkaisu kaikenlaiseen muttei ihan vielä.

    Ai niin ja sitten Firefox 3:n beta on jonkinlainen “ongelma” (ja ilo samalla, 3:ssa on aika mukavia ominaisuuksia), mikä tietty korjaantuu sitä mukaan kuin Firefox 3 lähestyy julkaisuaan.

    Ihan hyvä joka tapauksessa että sitten kun näitä ongelmia on saatu korjattua niin 8.04.1:n voi asentaa suoraan heinäkuussa ilman että tarvitsee ladata satoja megatavuja päivityksiä…

Leave a Reply

Keskustelualueet

Ubuntu Suomen keskustelualueilta löydät tuhansia aiempia keskusteluita ja vinkkejä Ubuntun käyttöön. Voit myös luoda uuden viestiketjun, jos et löydä aiempaa, sopivaa keskustelua.

Ohjeet ja tuki

Ubuntu-yhteisö on laatinut uusia käyttäjiä varten hyvät ohjeet. Apua voi kysäistä myös keskustelupalstoilta tai reaaliaikaisessa IRC-keskustelussa.

Yhteisö

Aktiiviset Ubuntu-käyttäjät ovat osa suurta vapaiden ohjelmien yhteisöä. Yhteisö auttaa uusia käyttäjiä, levittää tietoutta vapaista ohjelmista sekä tekee ohjelmien kehitystyötä. Tutustu Ubuntu Suomen ja siihen liittyvien yhteisöjen toimintaan ja tule mukaan!