Ubuntu 8.10 julkaistu


Ubuntu 8.10, lempinimeltään Intrepid Ibex, on julkaistu. Ubuntu 8.10 on ensimmäinen julkaisu pitkäaikaisesti tuetun Ubuntu 8.04 LTS -version jälkeen. Uutta versiota tuetaan seuraavat 1,5 vuotta.

Pitkäaikaisesti tuettua versiota Ubuntu 8.04 LTS voi vielä käyttää, sillä sitä tuetaan työpöytäkäytössä vielä seuraavat 2,5 vuotta ja palvelimissa 4,5 vuotta. Uusia ominaisuuksia kaipaavat käyttäjät voivat kuitenkin päivittää uuteen jakeluversioon.

Ubuntu 8.10 tuo mukanaan totuttuun tapaan huomattavia parannuksia käyttöjärjestelmään. Mukana on uusimmat versiot tärkeimmistä sovelluksista, kuten Linux-ytimen versio 2.6.27, joka parantaa Ubuntun laitteistotukea huomattavasti. Laitteistotukea parantaa lisäksi näkyvästi esillä ollut Suomessa COSS:in Kesäkoodi-projektissa kehitetty tuki langattoman laajakaistan (ns. mokkuloiden) käytölle.

Graafisesta käyttöliittymästä huolehtii X.org 7.4, joka parantaa tukea mm. piirtopöydille. Lisäksi näyttöasetusten tekeminen asetustiedostoon on uuden version myötä entistä harvemmin tarpeen. Mukana on myös Gnomen uusi versio 2.24, joka tuo mukanaan muun muassa tiedostojen hallintaa kehittäviä parannuksia.

Kubuntu-rinnakkaisversiossa käytetään nyt ensimmäistä kertaa pelkästään KDE-työpöytäympäristön nelosversiota, jossa työpöytää pystyy muokkaamaan mieleisekseen Plasma-työpöytäelementeillä.

Ubuntu 8.10 on muiden Ubuntun versioiden tapaan laajasti suomennettu. Lähes kaikkia tavallisimpia ohjelmia voi käyttää suomeksi ja Ubuntun ohjekeskuksen ohjeet on suomennettu. Voikko-oikolukuohjelma on käytössä entistä useammassa ohjelmassa.

Lisätietoja Ubuntu 8.10:n uusista ominaisuuksista löytyy sivulta Ubuntu 8.10 uudet ominaisuudet. Levykuva on ladattavissa lataussivulta.

Ubuntun logo on Canonicalin tavaramerkki, eikä sitä saa käyttää vapaasti. Lisätietoja.

9 Responses to “Ubuntu 8.10 julkaistu”

 1. Vuorovaikutus » Arkisto » Uutinen: Ubuntu 8.10 (Intrepid Ibex) julkaistu Says:

  […] uusista ominaisuuksista sekä muita lisätietoja tuoreesta jakeluversiosta löytyy esimerkiksi julkaisutiedotteesta ja […]

 2. Karvameduusa Says:

  O/
  Latasin RC version jo pari päivää sitten. =P

 3. Palikka4ever Says:

  Ubuntu 8.10 tuo mukanaan totuttuun tapaan huomattavia parannuksia käyttöjärjestelmään. Mukana on uusimmat versiot tärkeimmistä sovelluksista, kuten Linux-ytimen versio 2.6.27, joka parantaa Ubuntun laitteistotukea huomattavasti.

  Linux ydin on käyttöjärjestelmä Ubuntussa. Ton pitäisi lukee tyyliin;

  [b]Ubuntu 8.10 tuo mukaan totuttuun tapaan huomattavia parannuksia järjestelmään. Julkaisun mukana on uusimmat versiot tärkeimmistä sovelluksista ja etenkin Linux käyttöjärjestelmästä, joka parantaa Ubuntun laitteistotukea huomattavasti.[/b]

  http://www.topology.org/human/?a=/linux/lingl.html

  Ei pitäs sekottaa järjestelmää ja käyttistä kun käyttis on osa järjestelmää iha kute kaikki ohjelmatkin on osa järjestelmää mutta eivät osa käyttistä.

 4. Mario92 Says:

  Intrepid Ibex = Urhea vuorikauris 😛
  Asennan heti kunhan shipit saapuu.

 5. jkl Says:

  Huom. Vanhat nVidian ajurit eivät toimi:
  “nVidia “legacy” video support

  The 71 and 96 series of proprietary nVidia drivers, as provided by the nvidia-glx-legacy and nvidia-glx packages in Ubuntu 8.04 LTS, are not compatible with the X.Org included in Ubuntu 8.10. Users with the nVidia TNT, TNT2, TNT Ultra, GeForce, GeForce2, GeForce3, and GeForce4 chipsets are affected and will be transitioned on upgrade to the free nv driver instead. This driver does not support 3D acceleration.

  Users of other nVidia chipsets that are supported by the 173 or 177 driver series will be transitioned to the nvidia-glx-173 or nvidia-glx-177 package instead. However, unlike drivers 96 and 71, drivers 173 and 177 are only compatible with CPUs that support SSE (e.g. Intel Pentium III, AMD Athlon XP or higher). Systems with older CPUs will also be transitioned to the nv driver on upgrade. “

 6. gdm Says:

  Hyvinhän tuo on toiminut jo Alpha2 virstanpylväästä lähtien…

 7. mundus Says:

  Päätin päivittämisen sijaan asentaa koko Ubuntun uusiksi. Huimasti on asennusohjelma kehittynyt sitten viimekäytön (6.04 olisiko?). Kaikki, ml. näytönohjain, reso, etc. asentui kauniisti. Mielettömän hyvää kehitystä!

 8. some Says:

  Minulla on 8.10 kahdessa koneessa, mutta olen jo huomannut, että 8.10 grafiikkakorttien hallinta ei ole ihan vakaa, mikäli ottaa ystävämme atin käyttöön – (ja olen huomannut joitakin ‘piirteitä’ myös nvidian puolella). Eli antaisin tässä varoituksen. Jos omistat Atin kortin – riippuen tietenkin versiosta – voi olla turvallisempaa pysyä 8.04 puolella. Minun acerissani nimittäin ubuntun 8.10 GNOME ei yksinkertaisesti toimi. 8.04 toimii taas kuin unelma.

 9. henrireiman Says:

  moi

Leave a Reply

Keskustelualueet

Ubuntu Suomen keskustelualueilta löydät tuhansia aiempia keskusteluita ja vinkkejä Ubuntun käyttöön. Voit myös luoda uuden viestiketjun, jos et löydä aiempaa, sopivaa keskustelua.

Ohjeet ja tuki

Ubuntu-yhteisö on laatinut uusia käyttäjiä varten hyvät ohjeet. Apua voi kysäistä myös keskustelupalstoilta tai reaaliaikaisessa IRC-keskustelussa.

Yhteisö

Aktiiviset Ubuntu-käyttäjät ovat osa suurta vapaiden ohjelmien yhteisöä. Yhteisö auttaa uusia käyttäjiä, levittää tietoutta vapaista ohjelmista sekä tekee ohjelmien kehitystyötä. Tutustu Ubuntu Suomen ja siihen liittyvien yhteisöjen toimintaan ja tule mukaan!