Ubuntu 9.10, lempinimeltään Karmic Koala, on julkaistu.
Uusi Ubuntu on tuttuun tapaan edeltäjiään nopeampi, näyttävämpi ja monipuolisempi.
Ubuntu 9.10 tuo mukanaan ennennäkemättömän nopean käynnistymisen, tiedostojen ja kalenterien synkronoinnin verkkopalvelun kanssa ja entistä paremman tuen eri laitteille. Erityisesti 3g-mokkuloiden tukea on parannettu.
Uusi Ubuntu on tuttuun tapaan laajalti suomennettu. Virallisesti Ubuntu on käännetty pääosin 25 kielelle, joiden joukossa on myös suomi. Suurimpana uudistuksena Ubuntun mukana toimitetaan laajalti suomennetut ohjeet OpenOffice.org-toimisto-ohjelmistolle.
Pellin alla hyrrää Linux-ytimen uusi 2.6.31-versio, ja verkkoselailuun on tarjolla huippunopea Firefox 3.5 -selain. Uusi Ubuntu käyttää oletuksena uutta Ext4-tiedostojärjestelmää, joka tarjoaa lisää nopeutta tiedostonhallintaan. Ensi kertaa käytössä on myös Grub2-käynnistyslatain. Intelin näytönohjaimien käyttäjiä ilahduttaa myös uusi UXA-kiihdytysarkkitehtuuri, joka nopeuttaa näytönohjaimen toimintaa huomattavasti.
Uusi Ubuntu on ladattavissa ilmaiseksi Ubuntu Suomen lataussivulta.
November 5th, 2009 at 18:38
I lost my sound device after updated my ubuntu. I cannot get it back to function right. The latest update sucks. How can I correct the problem without making a new clean install?
November 9th, 2009 at 21:39
Asensin Ubuntu 9.10:n kahteen minikannettavaan. Toinen on vanhempi Asus 901 ja toinen Samsungin NC10. Kumpaankin asennus onnistui ensi yrittämällä ja toimivat hienosti. Langaton verkko toimi heti käyttäjätunnusten ja salasanojen syötön jälkeen, samoin kotiverkon tukiasemaan liitetty tulostin. Voikko oli valmiina OpenOfficen teksturissa. Jopa vanha HP:n postikorttiskanneri (1200) toimi heti. Käynnistys on molemmissa erittäin nopea. Tämä on todella hieno käyttöjärjestelmä, tällaista olen jo kauan odottanut.
November 13th, 2009 at 16:59
Olen aina tuolloin tällöin kokeillut linux-distroja, mutta paatuneena windows-hörhönä en ole oikein pitänyt vielä koskaan.
Nyt oli taas jokavuotisen kokeilun aika =D ..yritin ensin OpenSUSElla; jo ensi silmäyksellä kun näin työpöydän vihasin sitä sydänjuuriani myöten 😀 En tiedä miksi, niin vain oli. Kokeilin paria juttua, koetin konfiguroida grubia (vaikken mitään osaakaan), sotkin multibootin ja jouduin tyhjentämään levyn windowsineen päivineen lopulta. Ei se mitään, se olikin koekäyttölevy.
Hävitin SUSEn sukkelaan ja latasin tämän Ubuntua 9.10:n. Tällä kertaa pidin työpöydästä ja valikoista (gnomeko se on?) heti, taustaväristä, yleisolemuksesta.. niin paljon voi tuollaiset toissijaiset asiat vaikuttaa.
Mutta varsinaisesti olin vaikuttunut vasta, kun oli aika asentaa Atin ajurit.. jouduin kyllä hakemaan vähän infoa forumeilta (HUOM HUOM: näytönohjaimen ajurit ovat niin keskeinen osa koneen käyttöä että ohjeiden asennukseen pitäisi kyllä löytyä jollei työpöydältä niin heti ensi valikosta siitä (?)-merkistä).. no niin forumit auttoivat, piti vain asentaa EnvyNG, mikä kävi perin helposti, ja sitten valita Ati-ajuri.. ja TOIMI HETI!
JA äänet toimivat heti x-fille! Ja kun pistin usb-liitetyn printterin kiinni, se oli toimintakunnossa sekunneissa! Vaikuttavaa!!
Joku flashplugin ei heti asentunut ja jotain pientä kai vielä on, mutta eiköhän ne vielä selviä..
linux distrot ovat TODELLA kehittyneet viime vuosina, olen vaikuttunut! Jos ei pelaaminen olisi minulle niin keskeinen tekijä internetkäyttäytymisessä, en varmasti muuta kuin linuxia (ja luultavasti Ubuntua) käyttäisikään.
November 20th, 2009 at 17:12
Asensin 9.10 vanhalle koneenromulleni jossa oli aikaisemmin kaksi versiota alempi Linux. Ja nyt kaikki on aivan sekaisin. Minulla on koneessa n.80 mainiota peliä ja nyt niistä toimii enää n. 20!!!!!! Firefox avautuu mutta sammuu heti, X-moto jumittuu alkuvalikkoon ja siihen tulee outoja raitoja, Tremulous ei pyöri ja Blender sekoilee. Mitään vastaavaa ei tapahtunut aiemmin…
Ubuntussa ei näyttäisi olevan edes palautustoimintoa eivätä varmuuskopiot ole ajan tasalla. Voi ******.
November 21st, 2009 at 12:34
Minä alan myös kyllästyä jokaisen päivityksen jälkeen metsästämään ohjelmalähteitä ja niiden allekirjoitusavaimia. Olen käyttänyt Ubuntua versiosta 7.04 lähtien ja joka päivityksen jälkeen sama rumba päällä. Näyttää siltä, että jos suorittaa vain pelkkää peruskäyttöä, niin siihen sopii oikein hyvin, mutta jos on kyseessä vähänkään erikoisempi käyttö, jokainen päivitys aiheuttaa aina ylimääräistä työtä ja metsästystä ympäri nettiä ja lisäksi kun Wikissä olevat ohjeet eivät toimi enää uusissa versioissa.
Olen nyt kokeillut Windows 7:a beta versiosta lähtien ja vaikuttaa että se menee hankintalistalle ja Ubuntut jäävät taustalle. Valitettavasti!