Ubuntu Hardy Heronin (8.04) päivittäminen Lucid Lynxiin (10.04)

Huhtikuussa julkaistu Ubuntu versio, numeroltaan 10.04 ja nimeltään Lucid Lynx on jälleen pitkäaikaisen tuen versio. LTS (Long Term Support) versionimen yhteydessä tarkoittaa että kyseistä julkaisua tuetaan työpöytäkäytössä seuraavan kolmen vuoden ajan tietoturvapäivityksin. Edellinen tällainen LTS-julkaisu oli keväällä 2008 julkaistu Hardy Heron, 8.04.

Hardy Heronin käyttäjät voivat päivittää asennuksensa suoraan tuoreimaan LTS-versioon. Lucidin asennuslevyistä julkaistiin äskettäin versiot 10.04.1, joka sisältää joitain bugikorjauksia alkuperäiseen 10.04 -julkaisuun nähden. Samassa yhteydessä alettiin Hardyn käyttäjille automaattisesti ehdottelemaan päivitystä Lucidiin.

Karikko väistettäväksi

Timo Jyrinki, Ubuntu Suomen paikallistiimin yhteyshenkilö havaitsi tässä päivityksessä ongelmia jo huhtikuussa Lucidin esiversioilla. OpenOfficen tiettyjen laajennosten käyttäjillä lataus keskeytyy virheeseen, kun ensin on ladattu satoja megatavuja paketteja. Pahiten tämä ongelma koskee suomalaisia, sillä yksi tällaisen virheen aiheuttavista paketeista on openoffice.org-voikko, suomenkielinen oikoluku OpenOfficeen. Tämä paketti asennetaan automaattisesti kaikille suomenkielisen Ubuntun käyttäjille. Muut samaisen virhetilanteen aiheuttavat laajennokset ovat openoffice.org-filter-binfilter, openoffice.org-report-builder sekä openoffice.org-writer2latex. Ongelma koskee myös Kubuntun ja Xubuntun ja muidenkin *buntujen käyttäjiä, joilla on OpenOffice asennettuna.

Heti ongelman huomattuaan Timo kirjoitti bugiraportin Launchpadiin, Ubuntun bugiraporttijärjestelmään. Myöhemmin hän on lisännyt sivulle myös korjausehdotuksia, joilla päivityksen epäonnistuminen vältettäisiin. Bugi on tällä hetkellä merkitty prioriteetille ‘high’, joten toivomme, että ongelma saataisiin pian ratkaistua. Jos haluat tehdä jotain ongelman korjauksen eteen, voit tällä sivulla merkitä bugiraportin sivulle, että ongelma koskee myös sinua. Mitä useampaa käyttäjää jokin bugi koskee, sitä todennäköisemmin se saa kehittäjien huomiota.

Täpärästi ohi

Ongelma ei ole siinä mielessä fataali, että kenenkään Ubuntu siihen hajoaisi, mutta turha satojen megatavujen lataaminen ja tämän päälle sekä estynyt että keskeytynyt päivitys voivat ripauksen verran turhauttaa. Jotta päivitys onnistuisi nykyisellä päivitysohjelman versiolla sujuvasti, tulee harmaita hiuksia aiheuttava paketti poistaa ennen päivitystä ja asentaa uudelleen päivityksen jälkeen. Tätä varten Ubuntu Suomen wikiin on kirjoitettu suomenkieliset päivitysohjeet.

Tervetuloa Lucid-aikaan!

Risto H. Kurppa

One Response to “Ubuntu Hardy Heronin (8.04) päivittäminen Lucid Lynxiin (10.04)”

  1. juuseri Says:

    Saattaa olla, että päivitys onnistuisi, jos sulkee x-serverin. Itse päivitin alternate cd-romilta, eikä tullut ongelmia, kun x-serveri ei ollut päällä. En kyllä rupea suosittelemaan edellä mainittua päivitystapaa, mutta kenties siitä on apua bugin etsimisessä.

Leave a Reply

Keskustelualueet

Ubuntu Suomen keskustelualueilta löydät tuhansia aiempia keskusteluita ja vinkkejä Ubuntun käyttöön. Voit myös luoda uuden viestiketjun, jos et löydä aiempaa, sopivaa keskustelua.

Ohjeet ja tuki

Ubuntu-yhteisö on laatinut uusia käyttäjiä varten hyvät ohjeet. Apua voi kysäistä myös keskustelupalstoilta tai reaaliaikaisessa IRC-keskustelussa.

Yhteisö

Aktiiviset Ubuntu-käyttäjät ovat osa suurta vapaiden ohjelmien yhteisöä. Yhteisö auttaa uusia käyttäjiä, levittää tietoutta vapaista ohjelmista sekä tekee ohjelmien kehitystyötä. Tutustu Ubuntu Suomen ja siihen liittyvien yhteisöjen toimintaan ja tule mukaan!