Ubuntu ja Linspire aloittavat yhteistyön

Ubuntun pääsponsoriyritys, Canonical Ltd ja kaupallista Linux-jakelua Linspireä kehittävä yritys Linspire, Inc. julkistivat tänään suunnitelmansa yhteistyöstä jonka kautta yritykset jakavat osan ydinosaamistaan toisen Linux-jakeluversion käyttöön

Linspire siirtyy käyttämään Ubuntua pohjanaan jakeluversiolleen ja hyötyy näin Ubuntun nopeasta kehitystahdista ja keskittymisestä käytettävyyteen. Ensimmäinen Ubuntua pohjanaan hyödyntävä Freespire 2.0 julkaistaneen vuoden 2007 toisella neljänneksellä, toukokuuhun suunnitellun Ubuntun Feisty Fawn (7.04) -julkaisun jälkeen. Linspire tulee jatkossakin sisällyttämään jakeluversioihinsa suljettuja ajureita ja ohjelmia.

Ubuntu-käyttäjät puolestaan pääsevät käyttämään Linspiren CNR (Click’n’Run eli ‘Napsauta Ja Aja’) ohjelmanjakelutekniikkaa joka mahdollistaa ohjelmien asentamisen erittäin helposti, suoraan ohjelman kotisivulta. Linspire julkaisi äskettäin suunnitelmansa jakaa CNR-tekniikkaansa muiden Linux-jakeluversioiden käyttöön ja tämänpäiväinen julkaisu vahvistaa Ubuntun olevan ensimmäinen tuettu jakeluversio

Seuraava Ubuntu-julkaisu, Feisty Fawn (7.04) tulee käyttämään CNR-tekniikkaa helpottaakseen käyttäjille kaupallisten ja suljettujen media-ajureiden ja ohjelmien asentamista. Tarkoitus on myös helpottaa tulevaisuudessa maksullisten ohjelmien hankintaa. Ubuntu tulee siis jatkossakin käyttämään samoja pakettivarastoja ja asennustapoja kuin tähänkin saakka mutta lisäksi tulee CNR-tekniikan mahdollisuus asentaa helposti kaupallisia ohjelmia, multimediatukea ja pelejä.

“This partnership will enable us to provide commercial software
products and services such as legally licensed DVD and media players to
users who want them,” noted Steve George, Director of Support and Services
for Canonical.

Lisätietoja: Linspiren Ubuntu-FAQ
Lähde: http://www.prnewswire.com/

Risto H. Kurppa

9 Responses to “Ubuntu ja Linspire aloittavat yhteistyön”

 1. lunatiC Says:

  Varmaan ainakin aloittelijoille ihan mukava uudistus!

 2. Sorkkarauta Says:

  Hyvä juttu. Tuo lisää käyttäjiä platformille ja uusia ominaisuuksia.

 3. Erggi Says:

  Paina Ja Aja?

  Pitäisikö olla vaikka mieluummin “napsauta ja aja” tai “klikkaa ja käynnistä” 😉

 4. E.K.Virtanen Says:

  Ainakin minun mielestä hyvä uutinen kaikella tapaa.

 5. Risto H. Kurppa Says:

  Napsauta ja aja kelvatkoon. Tuo käynnistely tuo niin mieleen muita käyttöjärjestelmiä.. Kiitos huomautuksesta.

 6. Risto H. Kurppa Says:

  Kovaa keskustelua aiheesta forumilla: http://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=8387.0

 7. Teuvo Töhvelö Says:

  Jos ruvetaan hiuksia halkomaan, niin “klikkaa ja käynnistä” kuulostaa iskevämmältä. Sitäpaitsi ajaminen käsitteenä tuskin on kovinkaan tuttu aloittelijoille, joille moinen sovellus kuitenkin on suunnattu.

  “Paina ja aja” kuulostaa melko maskuliiniselta puuhalta 😀

 8. Tomppeli Says:

  Klikkaa ja käynnistä kuullosti hyvältä ja jostain syystä mieleeni tuli click and play vaikka en mokomaa ole kuullutkaan. Mietin kai enkun kielstä vastinetta…

 9. Risto H. Kurppa Says:

  Eipä ole tästä kuulunut Feistyn julkaisunkaan jälkeen mitään uutta..

Leave a Reply

Keskustelualueet

Ubuntu Suomen keskustelualueilta löydät tuhansia aiempia keskusteluita ja vinkkejä Ubuntun käyttöön. Voit myös luoda uuden viestiketjun, jos et löydä aiempaa, sopivaa keskustelua.

Ohjeet ja tuki

Ubuntu-yhteisö on laatinut uusia käyttäjiä varten hyvät ohjeet. Apua voi kysäistä myös keskustelupalstoilta tai reaaliaikaisessa IRC-keskustelussa.

Yhteisö

Aktiiviset Ubuntu-käyttäjät ovat osa suurta vapaiden ohjelmien yhteisöä. Yhteisö auttaa uusia käyttäjiä, levittää tietoutta vapaista ohjelmista sekä tekee ohjelmien kehitystyötä. Tutustu Ubuntu Suomen ja siihen liittyvien yhteisöjen toimintaan ja tule mukaan!