Nykyään on helppoa ostaa tietokone suoraan valmistajan tukemalla ja asentamalla Ubuntu-käyttöjärjestelmällä. Tällöin tietää varmuudella, että koneyksilön komponentit on sertifioitu ja viritetty toimimaan parhaalla mahdollisella tavalla, läppärikohtainen palautusmedia on valmistajalta ladattavissa ja takuuaikana saa myös tarvittaessa tukea.
Tässä esittelemme kaksi mallia viime ajoilta.
Katso lisätiedot tietokoneiden ostamisesta Tietokoneet ja laitteet -sivultamme.
Lenovo Thinkpad L13 Gen 3 (AMD)
Parina viime vuonna Lenovo-läppäreiden hankinta on ollut kaikkein helpointa, sillä Lenovo Suomen virallinen verkkokauppa tarjoaa lukuisia eri malleja (esim Thinkpadit) suoraan verkosta tilattavissa Ubuntulla, vaikkakin mallit vaihtelevat aika ajoin eikä menemättä ”Rakenna omasi” -kohtaan näe onko kyseinen malli juuri sillä hetkellä tilattavissa Ubuntulla (tai Fedoralla). Maailmanlaajuinen komponenttipula vaikuttaa tässä edelleen, eli jos valmistaja joutuu korvamaan komponentin toisella, aiemmin saatu Ubuntu-sertifiointi menetetään eikä esiasennettua Ubuntua voi sillä hetkellä myydä.
Lenovo Thinkpad L13 Gen 3 on laadukkaassa Thinkpad-mallistossa huokeammasta päästä (<1000€ mahdollinen komponenttien saatavuudesta riippuen). Ei toki suinkaan halpa mutta hinta-laatu-suhde on aika kohdillaan, sillä yleinen rakenteen laatu vastaa kalliimpiakin Thinkpadeja. Tässä kyseisessä yksilössä on 16GB muistia, Ryzen Pro 5675U -suoritin, FullHD 300nit-kirkkauden näyttö, ja 1TB SSD.
Mainittakoon että vaikka tämä tuli tilattua vain kuukausi sitten, juuri tällä hetkellä AMD-malleja ei ole saatavissa enää juurikaan, Intel-mallia kylläkin (suora linkki, huom valitaksesi 16GB muistia sinun pitää valita parempi/kalliimpi suoritin).
Tämä on erinomainen valinta esimerkiksi yrityksille jotka kaipaavat yksinkertaista, toimivaa ja luotettavaa kannettavaa, ja tietysti käyttöjärjestelmällä josta ei tarvitse suuremmin pitää huolta. Myös edeltäjämalli L13 Gen 2 on toiminut usealla Ubuntu-käyttäjällä moitteetta reilun vuoden.
Jos budjetti antaa myöten, myös T-sarja kannattaa huomioida. Tällä hetkellä esim T14s Gen 3 on saatavilla Ubuntulla ja siihen saa esim vielä laadukkaampia ja kirkkaampia näyttöjä, mikä on hyödyllistä mikäli työ on usein liikkuvaa.
Dell XPS 13 (9310)
Tästä koneesta on jo vuoden käyttökokemus, eli se on ostettu vuoden 2022 alkupuolella. Takavuosina Dell oli se jonka Ubuntu-malleja löysi Suomesta usealta eri jälleenmyyjältä helposti, mutta harmillisesti nykyään näitä ei verkkokaupoissa näy, eikä Dellillä ole myöskään omaa verkkokauppa. Toivottavasti Dellin jälleenmyyjät saavat tsempattua tällä saralla jatkossa, nyt on huomattavasti helpompi suositella Lenovon hankintaa!
Ainoa poikkeus on kannettavatietokone.fi, mistä iso kiitos heille.
Tämä Dell XPS 13 -yksilö tilattiin kuitenkin vanhanaikaisesti sähköpostitse tarjouspyynnöllä. Kone on kalliimman pään yksilö, siinä on kirkas 4K-näyttö, 32GB muistia, 1TB SSD ja i7-1195G7 -suoritin (Tiger Lake -sukupolven nopein vähävirtainen malli).
Malli on moitteeton huippuluokan kone. Ehkä henkilökohtaisesti ainoa mitä on kaivannut olisi kolmas USB-liitäntä. Aiemmassa vuoden 2018 mallissa oli vielä 3 USB-C-liitäntää, nyt vain kaksi. Jos yksi on kiinni näytössä (josta saa myös USB-C:n yli kannettava virtaa), on vain yksi liitäntä käytettävissä mikä joissain tilanteissa jää vajaaksi.