Ubuntu-miniläppärit tietojenkäsittelytieteilijöille Helsingissä

Linuxin koti, Helsingin Yliopiston Tietojenkäsittelytieteen laitos jakaa tänä syksynä opintonsa aloittaville Ubuntu-Linuxilla varustetut Asus EeePC -miniläppärit.

Kumpulan kampusalue

Alle kilon painoisen Eeepc900-miniläppärin saavat käyttöönsä tietojenkäsittelyn pääaineenaan nyt aloittavat opiskelijat. Kone säilyy laitoksen omistuksessa mutta opiskelija vastaa laitteesta itse. Käyttöjärjestelmäksi on valittu Ubuntu-pohjainen, EeePC-koneita varten mukautettu eeebuntu ja käyttöympäristönä on minikoneille tarkoitettu Ubuntu Netbook Remix.

“Valitsimme laitteisiin Asuksen oletusjakelun sijaan Ubuntun mm. sen ajantasaisen ohjelmistovalikoiman takia. Lisäksi aiomme muutenkin hyödyntää Ubuntua vastaisuudessa aiempaa enemmän, joten ratkaisu pitää järjestelmät yhdenmukaisempina.”

kertoo tietotekniikka-asiantuntija Mikko Rauhala Tietojenkäsittelytieteen laitokselta.

Eeebuntua ei ole tarkoitus mukauttaa oletusasennuksesta. Eeebuntun asennusta ei myöskään millään tavalla lukita vaan käyttäjä saa pääkäyttäjäoikeudet ja voi vapaasti asentaa ohjelmia tai vaihtaa Linuxin jakeluversiota, jopa käyttöjärjestelmää niin halutessaan.

Lisätietoja: Fuksikannettavat
Aikaisemmin Ubuntu Suomen blogissa: Asus tripla-e

Risto H. Kurppa

11 Responses to “Ubuntu-miniläppärit tietojenkäsittelytieteilijöille Helsingissä”

 1. Matti Saastamoinen Says:

  Todella mielenkiintoinen juttu ja hyvä veto Helsingin yliopistolta ja Tietojenkäsittelytieteen laitokselta! Toivottavasti joku tekee samalla myös selvityksen opiskelijoiden kokemuksista miniläppäristä, Linuxista ja muista avoimen lähdekoodin ohjelmista. Nyt olisi selvä aloitusajankohta ja useita kymmeniä henkilöitä tutkittavina.

  ps. Asus tripla-e-linkki osoittaa väärään paikkaan (launchpadiin).

 2. Heikki Mäntysaari Says:

  Hieno veto Helsingin yliopistolta, saa nähdä koska muut seuraavat esimerkkiä.

  Linkki korjattu.

 3. Otto Kekäläinen Says:

  Todella hieno juttu! Linux sai hyvin sekä medianäkyvyyttä että tulee varmasti kaikille opiskelijoille tutuksi.

  Jos itse halajaa tuollaista konetta, suosittelen ostamaan sen Linuxkauppa.fi:n kautta. Hinta näyttää olevan tällä hetkellä 199 €. Minusta linuxkauppa.fi:tä kannattaa suosia, koska se myy ainoastaan Linux-yhteensopivia tuotteita ja haluamme varmasti kaikki että sellainen yritys menestyy.

 4. Toni Hintikka Says:

  Linux kaupan versio on tuo 700 sarjalainen. Pienemmällä näytöllä ja muistilla varustettu versio. Eli toi 900 maksaa yli 300. Mutta huippujuttu tämä. Tälläisiä minikoneita voitaisiin hyvinkin jakaa ilmaiseksi muissakin kouluissa.

 5. Risto Says:

  Eee:t maksaa tällä hetkellä Suomesta hankittuna edullisimmillaan seuraavasti:

  701 200e,
  900 300e,
  901 400e.

  Vaikka äkkiseltään 900:n 901:n hintaero näyttää suurelta, sen voi perustella jo pelkästään akun kestolla, joka on yli 6 tuntia, eikä 2-3 tuntia (aika dramaattinen ero). 901 on ensimmäinen Atom-pohjainen Eee, ja ei käy kuumana, toisin kuin 900. Tämän lisäksi 901:ssä on joitakin/monia pikku parannuksia.

  Koskapa Ubuntu Netbook Remixiä kehitetään (optimoidaan) pitkälti Atom-pohjaisia laitteita silmälläpitäen, 901 on tässäkin mielessä mielenkiintoisin malli.

  Toisaalta jos haluaa hankkia laps(e/i)lleen läppärin, 701 lienee 200e:n hinnallaan luonnollinen vaihtoehto.

  Saatavuuden puolesta 700-sarjalaista löytyy hyllystä vähän joka paiksta, 900:sta sieltä täältä ja 901:stä vasta odotellaan viikon parin sisään.

 6. Risto Says:

  Ps. saisiko tuon päivämäärän näytön korjattua, kun nyt näissä kommenteissa päivämäärä näkyy finglish-muodossa:

  30. augustta 2008 kello 6.35
  1. septemberta 2008 kello 14.50

  jne.

 7. Risto H. Kurppa Says:

  Kaima: jepu, 901 on kova peli. Mutta tuosta blogin päivämäärästä: lienee mahdollista jos on tekijä jolla osaamista ja/tai aikaa.. Eli jos on osaamista niin saa tulla tiimiin mukaan virittämään blogia..

 8. Timo Jyrinki Says:

  Finglishiä on nyt entistä enemmän kuin WordPress päivitettiin. Seuraavaksi toivottavasti kuitenkin saamme oikeasti monikielisyyttä tukevan teeman käyttöön blogissa, minkä ansiosta blogin pitäisi olla vihdoin aidosti suomenkielinen.

  Kirjoitin aiheesta keskustelualueille: http://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=15510.msg158838#msg158838

 9. pölkky Says:

  Hassua Rovaniemi on tästä luopumassa kun totesi liian kalliiksi. Ja nyt Helsinki keksii pyörän uudestaan. Okei miniläppärit ei niin hintavia ole, sekä lisämausteena ilmainen käyttis. Voi olla toimivakin ratkaisu.

 10. sig Says:

  Lyhyt irkkikysely:

  00:26 mitäpä on tein fuksit tykänny asus-pläppäreistä?
  00:26 vai saiko niitä sit kaikki
  00:26 Vihanneet
  00:27 Fuksit lähinnä
  00:27 Idea on kiva, mutta niissä on paska näppis ja paskempi hiiri
  00:27 ja pieni näyttö D:

 11. jukka Says:

  moi kaikki
  kuinkaa miten muuttaa 700-sarjalainen xp:ksi.
  kiitos hyvistä neuvoita etukäteen
  Uutta vuotta

Leave a Reply

Keskustelualueet

Ubuntu Suomen keskustelualueilta löydät tuhansia aiempia keskusteluita ja vinkkejä Ubuntun käyttöön. Voit myös luoda uuden viestiketjun, jos et löydä aiempaa, sopivaa keskustelua.

Ohjeet ja tuki

Ubuntu-yhteisö on laatinut uusia käyttäjiä varten hyvät ohjeet. Apua voi kysäistä myös keskustelupalstoilta tai reaaliaikaisessa IRC-keskustelussa.

Yhteisö

Aktiiviset Ubuntu-käyttäjät ovat osa suurta vapaiden ohjelmien yhteisöä. Yhteisö auttaa uusia käyttäjiä, levittää tietoutta vapaista ohjelmista sekä tekee ohjelmien kehitystyötä. Tutustu Ubuntu Suomen ja siihen liittyvien yhteisöjen toimintaan ja tule mukaan!