Ubuntu One – tallenna pilveen

Ubuntu One on Canonicalin tarjoama pilvitallennuspalvelu, jonka päätoiminto on kansion synkronointi kaikkien käyttäjän Ubuntu One -asennusten välillä eri koneilla. Käytännössä siis kansion sisältö kopioituu koko ajan Canonicalin palvelimelle ja sieltä edelleen kaikkiin saman tilin Ubuntu One -kansioihin eri koneilla. Ubuntu One on näppärä, jos itsellään on usealla eri koneella Ubuntu-asennus, joissa haluaa käyttää samoja tiedostoja. Palvelua voi myös soveltaa varmuuskopiontiin – pilvessä olevat tiedot eivät katoa vaikka oma kannettava tuhoituisi.

Toiminta ja ominaisuudet

Ohjelma on saatavilla Ubuntulle versiosta 9.04 alkaen ja versiosta 9.10 se löytyy valikosta Sovellukset > Internet > Ubuntu One. Ohjelman ajaminen ensimmäistä kertaa avaa selainikkunaan osoitteen http://one.ubuntu.com/, jonne pitää aluksi luoda tili. Tilin käyttöön tarvitaan Launchpad-tunnukset, mutta ne luodaan automaattisesti niille joilla ei sellaista vielä ole. Asennuksen kohteena olevan tietokoneen nimen määrittämisen jälkeen ohjelma tekee kotihakemistoon kansion nimeltä “Ubuntu One” ja sitten voit alkaa käyttää palvelua siirtämällä tiedostoja tuohon maagiseen kansioon. Tiedoston siirtäminen kansioon laukaisee automaattisesti synkrointointiohjelman, joka tallentaa tiedoston pilveen.

Ubuntu One paneelissa ja ilmoitus

Jos sinulla on entuudestaan Ubuntu One, mutta käynnistät sen tietokoneella, johon sitä ei ole vielä asetettu, voit liittää uuden koneen olemassaolevaan tiliisi. Näin uudellakin koneella näkyy kansio “Ubuntu One”, jossa on täsmälleen sama sisältö kuin muissakin tietokoneissasi. Muokkaamalla kansion sisältöä huomaat miten synkrointinti toimii.

Vaikka sinulla olisikin vain yksi tietokone, voi Ubuntu Onea käyttää vaikkapa varmuuskopiointiin. Siirrät vain kopiot tärkeimmistä tiedostoistasi pilvikansioon.

Ubuntu One -kansio

Voit myös jakaa Ubuntu One -kansion alakansion ystävillesi. Kutsuminen tapahtuu syöttämällä sähköpostiosoitteita jakoasetusikkunaan. Jos kutsun vastaanottajillakin on käytössä Ubuntu One, ilmestyy sinun jakama kansio heidän “Ubuntu One” -kansion alakansioon nimeltä “Shared with me”. Jos ystävilläsi ei ole asennettuna Ubuntu One -asiakasohjelmaa, voivat he silti selata jakamiasi tiedostoja selaimella Ubuntu Onen verkkosivujen kautta.

Itse asiassa verkkosivujen kautta voit myös itse selata omia tiedostojasi mistä tahansa. Avaa vain One-palvelun verkkosivut ja kirjaudu sisään.

Ubuntu One -verkkosivut

Ubuntu Onessa on myös osiot muistiinpanojen ja yhteystietojen synkrointointiin. Synkronoitujen yhteystietojen käyttöönotto on todella helppoa Evolutionissa, jossa asetusten Yhteystiedot-osiosta voi ottaa CouchDB-yhteyden käyttöön yhdella ruksilla. Muistiinpanojen synkroinoinnin voi aloittaa vastaavasti Tomboyn asetuksista.

Ubuntu Onen ilmaisversio sisältää 2 GB tallennustilaa. Maksamalla 8 euroa kuukaudessa saa käyttöönsä 50 GB tallennustilaa.

Turvallisuus ja yksityisyys

Turvallisuus- ja yksityissyysasiat on kuvattu sivulla https://wiki.ubuntu.com/UbuntuOne/Security ja https://help.launchpad.net/PrivacyPolicy. Tällä hetkellä pilvessä tallennettavat tiedot eivät ole salattuja ja Launchpadin käyttöehtoja voi tulkita siten, että Canonical pidättää oikeuden tallentaa pysyvästi itselleen kaikki käyttäjän tiedot.

Jos haluaa olla varma selustastaan, kannattaa tutustua sivun http://ubuntuforums.org/showthread.php?p=8517221 ohjeisiin omien tiedostojen automaattisesta salaamisesta ennen siirtoa pilvipalveluun.

Kokemuksia

Ubuntu One on toki helppo ottaa käyttöön ja se on hyvin integroitu yleiseen Ubuntu-kokemukseen, mutta valitettavasti se tuntuu hieman epävakaalta. Voi olla että kokemukseni ovat huonoa tuuria, mutta olen kuitenkin asentanut Onen kolmelle eri koneelle, ja kaikissä niissä se käyttäytyy hassusti.

Ensinnäkin vaikka Ubuntu Onen asetuksissa on valittu, että se asiakasohjelma yhdistyy palvelimeen automaattisesti, niin useimmiten yhteys on tietokoneen käynnistyksen jälkeen poikki ja se pitää manuaalisesti napsauttaa päälle. Useimmiten sitä ei jaksa tehdä, joten huutomerkin sisältävä pilvi on tuttu näky paneelissa.. Lisäksi ohjelma kaatuilee tai ainakin paneelisovelma, joka näyttää pilvi-ikonin, tekee temput ja pilvi-ikoni katoaa. Sen jälkeen ei pysty tietämään missä tilassa synkronointi on.

Ubuntu One paneeli ja ilmoitus huutomerkillä

Yhdellä koneella kävi myös siten, että kun siirsin 600 megatavun edestä valokuvia sisältävän kansion Oneen, ei palvelu lähtenyt siirtämään tiedostoja lainkaan. Valokuvien varmuuskopiointi Onella oli hyvä idea, mutta toteutus ei jostain syystä onnistunut. Joskus One myös näyttää käyttävän raskaasti tietokoneen resursseja hidastaen muuta käyttöä.

Käyttöliittymä vaatii myös hieman hiomista. One-kansiossa olevissa tiedostoissa on aina vihreä ruksi, eikä ainakaan minulle ole vielä selvinnyt tarkalleen mitä se tarkoittaa. Vihreä ruksi ilmestyy tiedostoihin aina ja heti, joten ainakaan se ei kerro onko tiedosto synkronoitu pilvipalvelimen kanssa vai ei.

Suomenkielisyyskin on puutteellista. Itse ubuntuone-client-ohjelma on pääosin suomennettu, mutta taasen verkkosivusto on täysin englanninkielinen, joten palvelua ei voi esim. ottaa käyttöön ilman englannin kielen taitoa.

Kubuntu-käyttäjät huomio: Ubuntu One on toistaiseksi olemassa vain Ubuntulle (Gnome).

Johtopäätös

Ubuntu One on hyvä idea, mutta valitettavasti toteutus ei ole yhtä käyttäjäystävällinen ja varmatoiminen kuin mihin Ubuntussa on normaalisti toteuttu. Sinänsä voin kyllä maksaa Canonicalille 8 euroa kuukaudessa ihan kannatusmielessä Ubuntun kehittämisestä, mutta kansion synkrointintipalveluna käytän mielumminkin jotain varmatoimisempaa. Toivottavasti palvelu paranisi ajan myötä..

Lisäksi Ubuntu Onea käytettäessä tulee muistaa, että se on saatavailla vain Ubuntulle. Jos sinulla on myös Windows- tai Mac-kone, jonka kanssa haluat synkronoida tiedostoja, ei Ubuntu Onen käyttäminen ole  vaihtoehto.

Seuraavassa artikkelissa kerron mikä on vaihtoehto.

–Otto

8 Responses to “Ubuntu One – tallenna pilveen”

  1. Tomppeli Says:

    Olen kokeillut Ubuntu Onea ja olisin varmaan käyttänytkin sitä jos selainclientti olisi toiminut myös koulussa IE7:lla. Ilmeisesti sille ei kuitenkaan ole tulossa tukea. 🙁
    Nyt käytän (sitä) vaihtoehtoa. 😉

  2. Mikko Kangasaho Says:

    @Tomppeli

    Minulla tuo selainpalvelu ei toiminut Firefoxillakaan.

  3. Aloittelija Says:

    Koska tuo vaihtoehto kirjoitus julkaistaan? Eli mikähän se vaihtoehto on?

  4. nite69 Says:

    Sittenhän tässä olisi järkeä, jos tuollaisen ubuntu-one palvelimen voisi helposti pystyttää omalle koneelle, josta sitten voisi jakaa niitä hakemistoja itselleen toisille koneille ja sukulaisille heidän koneilleen. Tiedonsiirto koneiden välillä esim. varmenteilla suojattua ja salattua.
    Miksi ne kaikki tiedostot pitää lähettää Afrikkaan (vai ovatkohan ne Lontoossa?!)?

  5. Ubuntu-blogi » Blog Archive » Dropbox – pilvipalveluiden aatelia Says:

    […] jälkeen Ubuntu One lähestyy jo huomattavasti Dropboxin toimintavarmuutta ja helppoutta, ja moni Ubuntu One -artikkelissani moittimani ongelma on korjattu. Perustoiminnon, eli tiedoston synkroinoinnin osalt, Dropbox on […]

  6. vanha kone ja käyttäjä Says:

    Minusta molemmat näyttävät päällisin puolen ihan hyviltä. Dropbox kuitenkin toimii vähän kaikella ja lisäksi näyttää pelittävän myös Android-puhelimessani ihan ok. Ajatella jos pitäisi kuljeskella maakunnassa pitämässä luentoja ja luentoaineistoa voisi tarvittaessa repäistä suoraan pilvestä…tai keikkamuusikko voisi pitää siellä nuottivarastoa…you name it.

    Itse mielin pilveä valokuvien ja parin tärkeän dokumentin varmuuskopiointipaikaksi, toivottavasti vuosikustannukset laskevat muutamaan euroon kilpailun kiristyessä.

  7. Joni Says:

    Nyt Ubuntu 10.10 julkaisun jälkeen kun Ubuntu Onen 20-pack (20gigaa) pilvitilaa maksaa vain 2,5e päätin ottaa yhden mokoman valokuvilleni. Mutta, kikkailusta ja säädöstä huolimatta 15 gigaa valokuvia vain ei meinaa syncautua tonne Ubuntun palvelimelle. Ärsyttää myös että miksi ei ole minkäänlaista indikaattoria sille koska syncataan tai syncataanko ollenkaan. Asetuksista kyllä näkee että ollaan yhteydessä, mutta kuitenkaan mikään ei liiku.

  8. Seppo Kuvaja Says:

    Kuinkahan pääsisi moisesta palveusta erilleen? Otin käyttöön ilmaisen 5gigaa ja nostin sitte 20gigalla. Hetken toimi ihan OK kunnes huomasin,että tilaa onkin yllättäen 45gigaa!
    Siis tilaa lisättiin minulta lainkaan kysymättä ja hintaa tietysti!
    Maksuvaihtoehtona oli aluksi kuukausittain suoritettava summa kunne sainkin huomata,että jokakuukausi menee tililtä 25 gigaisen hinta!!!!
    Sopimus on sanottu irti, mutta ruletti vaan jatkuu! Ubuntuone ilmoittaa,että käytössäni on 5gigaa,mutta laskutetaan kuukausittain vuoden summa!!

    Vitutta tällainen!

Leave a Reply

Keskustelualueet

Ubuntu Suomen keskustelualueilta löydät tuhansia aiempia keskusteluita ja vinkkejä Ubuntun käyttöön. Voit myös luoda uuden viestiketjun, jos et löydä aiempaa, sopivaa keskustelua.

Ohjeet ja tuki

Ubuntu-yhteisö on laatinut uusia käyttäjiä varten hyvät ohjeet. Apua voi kysäistä myös keskustelupalstoilta tai reaaliaikaisessa IRC-keskustelussa.

Yhteisö

Aktiiviset Ubuntu-käyttäjät ovat osa suurta vapaiden ohjelmien yhteisöä. Yhteisö auttaa uusia käyttäjiä, levittää tietoutta vapaista ohjelmista sekä tekee ohjelmien kehitystyötä. Tutustu Ubuntu Suomen ja siihen liittyvien yhteisöjen toimintaan ja tule mukaan!