Ubuntu Suomi & Radio Koskisuomi esittävät: LinuCast #001

MegafooniUbuntu Suomi ja Radio Koskisuomi ovat aloittaneet yhteisproduktiona uuden LinuCast-podcastin, ja ensimmäinen jakso on nyt kuultavissa.

Ohjelma nauhoitettiin viime viikolla eräässä ravintolassa Helsingissä. Keskustelemassa olivat mukana

  • Timo Jyrinki Ubuntu Suomen perustajana
  • Janne Pikkarainen Mikrobitin avustajana, mbnetin ylläpitäjänä, net.nyt -blogin pyörittäjänä, linux-tukihenkilönä jne jne
  • Jussi Nykänen tämän Ubuntu-blogin perustajana
  • allekirjoittanut Ubuntu Suomen työmyyränä
  • Radio Koskisuomen Henrik Anttonen toimittajana

Keskustelu pyöri jakeluversioiden eroissa, asentamisen helppoudessa, erilaisten mediaformaattien ongelmissa sekä syissä, miksi käyttäjien tulisi siirtyä suljetun koodin ohjelmista avoimelle puolelle, esim. Linuxin käyttöön.

LinuCastin uusia jaksoja on tarkoitus tuottaa noin kerran kuukaudessa. Keskusteluaiheita ja palautetta otetaan vastaan Ubuntu Suomen forumilla sekä tämän blogiviestin kommenttiosuudessa.

Podcast julkaistaan luonnollisesti avoimessa ogg-formaatissa mutta saatavilla on myös mp3. Ohjelmaa pääset kuuntelemaan Radio Koskisuomen sivuilla josta löytyy myös RSS-muodossa tilattava podcast-syöte.

Risto H. Kurppa

17 Responses to “Ubuntu Suomi & Radio Koskisuomi esittävät: LinuCast #001”

  1. Jussi Nykänen Says:

    Siis näin:
    Podcast julkaistaan luonnollisesti avoimessa ogg-formaatissa, mutta saatavilla on myös mp3.
    😉

  2. Risto H. Kurppa Says:

    olet Jussi oikeassa, korjaanpa tuon 🙂

  3. Elias Says:

    Loistavaa! Saatiinpa edes joku suomalainen Linux-podcasti, vaikkei ubuntu pääaiheena olekkaan.

  4. vipu Says:

    huippumielenkiintoista! suuret kiitokset!

  5. Paapaa Says:

    Olipas todella mielenkiintoinen kuunnelma ja loistava päänavaus suomenkieliselle Linux-podcastille! Ehdottomasti lisää tällaista. Jatkossa voisi olla spesifisempiä aiheita, joihin poraudutaan syvemmälle. Esim:

    – softapatentit, vapaa ohjelmisto ja innovatiot
    – distrojen yhtenäistämisyritykset (LSB), niiden hyödyt ja haitat
    – Linux ammattikäytössä (esim. kuvankäsittely, audio, media, jne)
    – Linux ja tietoturva (esim. keskustelua Linuxin nykyisistä tietoturvaominaisuuksista, eroista muihin järjestelmiin ja tulevaisuuden haasteista)

    Taustamusa ja hiljainen häly ei haitannut yhtään, se ovi hieman 🙂

  6. Elias Says:

    Eilen kuuntelin podcastin. Kun siellä puhuttiin, että pelaajille Linuxit (siis mikään distro) ei sovi, olen asiasta vähän eri mieltä. Riippuu mitä pelejä pelaat. Esim. UrbanTerror on hyvin Counter Striken kaltainen peli, ja monet sanovat sitä paremmaksikin kuin CS. PlaneShift on taas WoWin kaltainen peli, ja ellei se vielä ole yhtä hyvä, niin tulevaisuudessa se menee varmasti ohi. Warzone on Red Alertin kaltainen sota peli, ja on erittäin hyvä sekin. Myös FreeCiv:kin kehittyy koko ajan. Sitten on vielä nämä loistavat pikkupelit kuten SuperTux. Eli mahdollisuuksia on, mutta jos on tietyn pelisarjan vannoutunut kannattaja, kannattaa varmaankin pysyä Windowsissa.

  7. Jaba Says:

    Elias: Toki Linuxillekin on pelejä. Mutta omassa puheenvuorossani tarkoitin nimenomaan tätä suurta pelaajaryhmää, joka sieppaa pelikaupan hyllyltä pelipaketin mukaansa ja olettaa, että peli toimii kertalaakista kotona. WoWin kaltaiset megasuositut pelit kyllä toimivat Winen ja Cedegan avulla – joku randomina lotottu peli onkin jo ihan eri asia.

  8. Paapaa Says:

    Aivan, Linux-pelit ovat pieni marginaali. Käytännössä lähes kaikki pelit julkaistaan vain Windblowsille ja konsoleille, joten muutamaa poikkeusta lukuunottamatt Linux ei ole pelialusta – toistaiseksi.

  9. P.T.T.Kallio Says:

    Niin ja täytyy muistaa että se ei johdu tai ole linuxin vika vaan niitä koodaavien pelitalojen intressit ovat & ovat olleet suljettujen käyttöjärjestelmien puolella.
    Toisaalta pelaajat eivät ole tietokoneen ns; keskivertokäyttäjiä mutta toivottavasti tuohon pelipuoleenkin tulisi tulevaisuudessa muutosta.

  10. Keijo Räävi Says:

    “Podcast julkaistaan luonnollisesti avoimessa ogg-formaatissa, mutta saatavilla on myös mp3.”

    Älkää aina tuputtako tuota oggia kun 90 prosenttisesti ihmisille se on pelkkää eksotiikkaa.

  11. Elias Says:

    Tuputtako? Jos haluaisimme tuputtaa sitä teille, emme edes tarjoaisi mp3-tiedostoa. Itse aloitin kuuntelemaan keskustelua koneellani .ogg muodossa ja .mp3 muodossa kuuntelin lopun keskustelusta mp3-soittimellani.

    “90 prosenttisesti ihmisille se on pelkkää eksotiikkaa.”
    Siksihän .oggia juuri pitää mainostaa, koska se on suurimmalle osalle ihmisistä uutta. Pitäähän nyt heidänkin saada tietää ,että on olemassa avoin ja parempilaatuinen musiikin pakkausformaatti kuin mp3!

  12. Mikko Huovila Says:

    Tämä oli hieno lähetys! Todella toivon, että tämä voisi vasta olla alkua. Kenties tämä Radio Koskisuomen ja Ubuntu Suomen yhteistyö voisi jatkua tulevaisuudessakin? Omia Ubuntu podcasteja suunniteltiin syksyllä, mutta ehkä tämä yhteistyömuoto voisi olla toimivampi ratkaisu…

  13. Mikko Huovila Says:

    Ja vielä sen verran, että lähetyksessä mainittu dvd-levyjen toistamiseen liittyvät lailliset ongelmat taitavat nyt olla jo historiaa…

  14. Fri13 Says:

    Mikäs vika OGG muodossa on? Useat ubuntu käyttäjät eivät asenna mitään lib-xine tai win32codecs saati gstreamerin paketteja missä tulisi koodekit MP3 tuelle. Heillä toimii suoraan OGG formaatti mikä nyt on tehokkaampi kuin MP3 ja vielä täysin lisenssivapaa eli sen saa mihin haluaa. Itse valitsin aina kannettavan soittimen sen perusteella että toistaa myös OGG muotoa kun kaikki oma musiikki on sillä.

    Ehkä tuo olisi sittenkin pitänyt julkaista DRM kytkettynä WMA:na että oltaisiin saatu hyvä haloo. MP3 on yleisin mutta onko se taas paras aina jos parempia tuettuja formaatteja on olemassa?

    DVD toisto on ihan laillista linuxilla käyttäen libdvdcss kirjastoa. Ja nyt vielä kun helsingin käräjäoikeus katsoi että kirjasto on heikkotehoinen jolloin sillä saa purkaa DVD elokuvat kiintolevylle tai muuttaa toiseen muotoon.

    Toivottavasti jatkuu tämä podcasti, hyvä jos vielä muistetaan aina se että Ubuntu != Linux vaan Ubuntu = Linux Distro.

  15. Marko H Says:

    Fri13: Onko olemassa mitään listaa mitkä mp3-soittimet toistavat myös ogg formaattia? Tarkoitan lähinnä näitä taskuun mahtuvia vehkeitä tyyliin Ipod.

  16. Mikko Huovila Says:

    Tuolta löytyy lista ogg-formaattia toistavista kannettavista soittimista: http://wiki.xiph.org/index.php/PortablePlayers

  17. Ubuntu-blogi » Arkisto » Mikä on käyttäjäyhteisö ja mitä se tekee? Says:

    […] hämärän peittoon – mutta lopputuloksena toukokuussa julkaistiin LinuCast #001 (keskustelupalsta, blog) Tämän jälkeen jaksoja on nauhoitettu kolme, teemoinaan Linux ja tietoturva, Assembly-tempaus ja […]

Leave a Reply

Keskustelualueet

Ubuntu Suomen alkuperäisiltä keskustelualueilta löydät tuhansia aiempia keskusteluita ja vinkkejä Ubuntun käyttöön. Voit myös luoda uuden viestiketjun, jos et löydä aiempaa, sopivaa keskustelua.

Ohjeet ja tuki

Ubuntu-yhteisö on laatinut käyttäjiä varten hyvät ohjeet Apua voi pyytää myös keskustelupalstoilta tai Discourse/Telegram-keskusteluissa (ks alla).

Yhteisö

Aktiiviset Ubuntu-käyttäjät ovat osa suurta vapaiden ohjelmien yhteisöä. Yhteisö auttaa uusia käyttäjiä, levittää tietoutta vapaista ohjelmista sekä tekee ohjelmien kehitystyötä. Tutustu Ubuntu Suomen ja siihen liittyvien yhteisöjen toimintaan ja tule mukaan!