Ubuntu Suomi -yhteisön kokous 18.10.2009

Ubuntu Suomi-yhteisön ensimmäinen IRC-kokous järjestettiin onnistuneesti sunnuntaina 18.10.2009. Kokouksen alussa läsnäolevaksi ilmoittautui 26 yhteisön jäsentä.

Tässä viestissä esitellään kokouksen sisältö tiivistetyssä muodossa. Kokouksen asialista, osanottajat sekä koko loki löytyy wikistä.

Kokouksen aluksi käytiin keskustelua yhteisön kokouksista ja kokouskäytönnöistä. ”’Päätettiin laittaa kokousajat jatkossa näkyviin Vapaasuomen kalenteriin.”’ Kokouksia on tarkoitus pitää joka toinen viikko, mitään virallista päätösvaltaa niillä ei ole, mutta suuri painoarvo kuitenkin. Tarkoituksena on on lisätä läpinäkyvyyttä ja helpottaa tapahtumien seuraamista. Kaksi viikkoa hyväksyttiin yleisesti hyväksi kokousten väliksi.

Edellisen kahden viikon aikana Ubuntu Suomen käynnistämä LinuCast-podcast palkittiin OpenMind-tapahtumassa vuoden Linux-tekijä -kunniamaininnalla. Myös LTSP5 työpaja Kokkolassa oli erittäin onnistunut ja vakiinnuttaneekin paikkansa säännöllisenä tapahtumana. Paikalla oli noin 30 henkilöä, pääasiassa opettajia ja myös Opinsys. Työpajassa tehtiin LTSP-klusteri ja ohjeet sitä varten.

Seuraavan kahden viikon suurin juttu lienee Ubuntu 9.10:n julkaisu 29.10. Beta-versio on jo julkaistu, samoin 9.10 Beta Finnish Remix. Finnish Remix päätettiin laittaa myös lataussivulle näkyviin.‘ Julkaisuun valmistautumista varten on vielä työtä tehtävänä, kts Julkaisun muistilista. Myös ubuntu-fi.org -sivuston ulkoasua uudistetaan 9.10 -aikaan. Julkaisutapahtuma päätettiin pitää Helsingin Johto Cafessa perjantaina 30.10 klo 16 alkaen.

9.10:n uusista ominaisuuksista kuultiin mm. että OpenOffice.org:ssa on nyt suomenkieliset ohjeet. Kielitukipuolta on vedetty muutenkin taas paremmalle mallille ja Ubuntun käynnistyminen on jälleen aidosti nopeampaa kuin 9.04:ssa. Intel-pohjaisten grafiikkakorttien tukea on parannettu 9.04:stä merkittävästi ja tuki onkin nyt varsin mainiossa kunnossa. Ubuntun sovellusvalikoima (Software Center) on uusi helppokäyttöinen näkemys pakettienhallintaan taas. Kaikenkaikkiaan hyvältä näyttää.

Ubuntu Suomen forumilla asiat ovat suht hyvin vaikka jonkin verran asiatonta käytöstä onkin havaittu mm. windows-käyttäjiin suhtautumisissa. Provosoitumisen ja epäasiallisten vastausten sijaan tulisi käyttää Ilmoita valvojille -nappulaa. Esiin nousin myös paljon linjanvedollisia kysymyksiä esimerkiksi forumin moderaattoreiden käsiteltäväksi, näistä järjestettänee erillinen kokous myöhemmin.

Dokumentaation tilanne on suht hyvä ja ohjeet tuntuvat aikaisempaa paremmin löytävän tiensä oikeisiin paikkoihin eli ubuntu-fi ja linux.fi -wikeihin eikä forumille juuri kirjoitella uusia ohjeita. Työtä kuitenkin riittää: Ubuntu tutuksi -wikikirja tulisi pikaisesti päivittää 9.10 -aikaan esimerkiksi tempauksen muodossa ja myös Uudet Ominaisuudet -sivu tulee päivittää ennen julkaisua.

Markkinoinnin puolella keväällä tulossa on suuri tempaus: Tarkoitus on painattaa ja levittää Ubuntu 10.04 LTS – CD-levyjä + oppaita kirjastoihin.

Suomennostiimi on jälleen ollut aktiivinen ja Ubuntu 9.10 onkin erittäin hyvin käännetty. Kuitenkin esimerkiksi Kubuntu ja Xubuntu kaipaisivat lisää kääntäjiä jotta ne saataisiin kokonaan suomeksi.

Ubuntu Suomen blogia käytetään tällä hetkellä lähinnä uutisten julkaisuun, voisi pyrkiä kirjoittelemaan enemmän artikkelimaista materiaalia. Juttuja otetaan vastaan kaikilta halukkailta. Ennen 9.10 julkaisua olisi hyvä saada aikaiseksi jonkinlainen postaus 9.10:n uudistuksista ja julkaisun jälkeen lehdistötiedote ulos.

Seuraava yhteisön kokous päätettiin pitää 1.11 klo 21:00, puheenjohtajana toimii heikki, varapuheenjohtajana rhkfin.

Yleinen tunnelma kokouksen jälkeen oli varsin tyytyväinen, tuntuu että moni sai kokouksesta paljon uutta tietoa ja kipinää. Seuraavassa kokouksessa tavataan!

One Response to “Ubuntu Suomi -yhteisön kokous 18.10.2009”

  1. Risto H. Kurppa (rhk) 's status on Wednesday, 21-Oct-09 06:49:58 UTC - Identi.ca Says:

    […] !ubuntufi community meeting summary released (in Finnish..) http://blog.ubuntu-fi.org/2009/ubuntu-suomi-yhteison-kokous-1810200/ […]

Leave a Reply

Keskustelualueet

Ubuntu Suomen keskustelualueilta löydät tuhansia aiempia keskusteluita ja vinkkejä Ubuntun käyttöön. Voit myös luoda uuden viestiketjun, jos et löydä aiempaa, sopivaa keskustelua.

Ohjeet ja tuki

Ubuntu-yhteisö on laatinut uusia käyttäjiä varten hyvät ohjeet. Apua voi kysäistä myös keskustelupalstoilta tai reaaliaikaisessa IRC-keskustelussa.

Yhteisö

Aktiiviset Ubuntu-käyttäjät ovat osa suurta vapaiden ohjelmien yhteisöä. Yhteisö auttaa uusia käyttäjiä, levittää tietoutta vapaista ohjelmista sekä tekee ohjelmien kehitystyötä. Tutustu Ubuntu Suomen ja siihen liittyvien yhteisöjen toimintaan ja tule mukaan!