Ubuntu yrittäjän käytössä part 2

Muutama kuukausi sitten kirjoittelin ensimmäisen osan yrittäjän elämästä, varsinkin ubuntun kanssa. Nyt on oikea hetki taas päivitellä tapahtumia.Valitettavasti olen viimeaikoina joutunut ottamaan askelia takaisin windowsin pariin, varsinkin tuotannollisista syistä. Teen paljon grafiikkaa kuten kuvankäsittelyä ja vektorigrafiikkaa. Okei, gimp, inkscape sun muut ovat ihan hyvä valinta, mutta käytössä oleva laitteistoni tietokonetta lukuun ottamatta ei sovellu ubuntun saati minkään muunkaan linuxin käyttöön.

Sinänsä hieman harmittaa, koska haluaisin kyllä edelleen viettää enenmän aikaa linuxilla, mutta nyt tämänhetkisen tilanteen takia aika on jäänyt oikeastaan nollaan. Voi myöskin olla, että yritysmaailmassa joudutaan odottamaan vielä jonkin aikaa, että päästään aivan 100% eroon windowsista ja sekin vaatii ehdottomasti kompromisseja.

Mitä nämä kompromissit sitten ovat? Ensinnä tulee mieleen toimisto-ohjelmistot. Käytän kyllä openofficea, mutta tallenan dokumentit doccina tai pdf -muodossa. Tässä tulee heti ensimmäinen kompromissi mikä on yritysmaailmassa tehtävä, doc ja pdf kun ovat ne tunnetuimmat tiedostopäätteet mitä käytetään.

Toinen paikka tulee grafiikassa: käytän paljon gimppiä ja muita avoimen koodin ohjelmistoja, mutta yhteensopivuuden vuoksi joudun käyttämään wmf -tiedostopäätettä.

Laskutus nyt on edelleen täysin suljetun koodin softalla, kunnollista avoimen koodin ohjelmaa kun en ole vielä saanut eteeni. Tässä asiassa haluaisin sanoa muutaman rohkaisevan sanan finlaskun tekijöille: ÄLKÄÄ JÄTTÄKÖ TYÖTÄNNE PUOLITIEHEN! Olen täysin varma siitä, että kunnolliselle laskutusohjelmistolle linuxille / muille alustoille on kysyntää, ja se tulee taatusti helpottamaan monien yritysten siirtymistä pelkästään linuxin käyttöön. Tämä tulee kysymykseen siis silloin, kun ei ole tiedossa mitään sen vaativampaa tietokoneen käyttöön liittyen. Tehkää siis homma mieluummin hitaasti ja varmasti loppuun kuin hätiköimällä, sillä laskutusohjelma on se, mikä saa vasta viimeisenä kaatua. Omassa tapauksessani tulee ehkä olemaan toimisto ja tuottava tietokone erikseen, jolloin ehkä toimistokone voi toimia linuxin päällä.

Nyt on kuitenkin kesäloma minullakin koittamassa reilun viikon kuluttua, ja sen jälkeen sitten syöksähdetäänkin syksyyn täyttä vauhtia. Katsotaan siis, mihin linux firmassani pääsee, tilaa sille on taatusti.

Muutes, kiinnostaako ketään tälläiset blogit?

Juho Valkila

9 Responses to “Ubuntu yrittäjän käytössä part 2”

  1. topyli Says:

    Kysymykseesi vastaten: tälläiset kirjoitukset kyllä kiinnostavat. Käyttäjien ongelmia tärkeämpää asiaa ei voi ollakaan. 🙂

    Mitä itse ongelmiin tulee, niin näyttävät ne kaikki liittyvän yhteensopivuuteen Windows-käyttäjien ja Windowsille suunniteltujen laitteiden kanssa. Nämä ovat kyllä varmasti kehittäjien tiedossa ja tulevat ratkaistuiksi ennen pitkää toisella kahdesta mahdollisesta tavasta: vapaat kehittäjät ratkovat yhteensopivuusongelmat, tai sitten ympäröivä maailma ja laitevalmistajat älyävät Linux-käyttäjien olemassaolon.

  2. Jussi Lehto Says:

    Toki kiinnostaa, tämäkin blogi on seurannassa. Itsekin olen yrittäjä ja pidän Ubuntua hyvänä käyttöjärjestelmänä, mutta sen käyttö on jäänyt nollaan mainitsemastasi syystä eli yritysohjelmistot ja -laitteet toimivat vain Windowsilla (ja Macilla). Odotan mielenkiinnolla ohjelmistojen ja laittestojen kehittymistä Ubuntu-ystävällisempään suuntaan.

  3. yrittäjä2 Says:

    Hei, hienoa lukea muidenkin kokemuksia työnteosta linux:illa windows maailmassa. Itseäni myös harmittaa vastaavanlainen kokemus. Huomasin yllätyksekseni että ubuntu kaatuu minulla helpommin kuin windows vista. Mitäkähän distribuutiota suositellaan käytettäväksi jos haluaa tosissaan koneella tehdä hommiakin eikä vain kevyessä kotikäytössä?

  4. presidentti Says:

    kyllä itse lähtisin opensusen ja fedoran matkaan, kun työnteosta puhutaan. Uusimman ubuntun kohdalla on ollut onglmana mm se, että näyttö skaalautuu ihan miten sattuu.

  5. pötkö Says:

    tuo docin asema “the” dokumenttina alkaa nyt jo microsoftinkin toimesta vähenemään. Office 2007 sp2:sella aukaisee ja tallentaa odf tiedostot automaagisesti. Parin vuoden päästä kun tämä versio alkaa olla suurimmalla osalla alkaa olla ihan sama kumpana dokut toimittaa.

  6. presidentti Says:

    pötkö, muuten hyvä mutta luulempa odf:n uudistuvan tuohon mennessä jo niin paljon, että alkaa office07:n tunnistus olemaan mennyttä kauraa. Tai kyllähän se varmaan toimii, ei siinä mitään mutta tuskin ikinä se tuki täysin aukoton tulee olemaan.
    Mutt se täytyy sanoa, että Novellin ja Microsoftin välinen sopimus oli ehkä isoin apu linuxin yleistymiselle mitä ikinä voi tapahtua. Vaikka se peruskäyttäjän tasolla näyttikin murhalta. Mitä enenmän yhteensopivuus lisääntyy eri alustojen ja sovellusten välillä, sitä enenmän se lisää avoimmuutta käytössä.

  7. pötkö Says:

    Ihan tylsän töksähtävä kommentti. Mikä estää mikkilää päivittämästä odf tukeaan? Esim autoupdatella? Miksi toisivat sen officeen jos se ei jatkossa toimisi? Uskon ihan oikeasti tässä asiassa tapahtuneen. Motivaatio johtuu siitä että jenkkilässä tiettyjen osavaltioitten julkishallinto uhkasi siirtyä muihin tuotteisiin kun odf tukea ei ollut. Veikkaanpa että tuo on riittävä porkkana pitää asia kunnossa.

  8. praKKA Says:

    Kyllä itseäni ainakin kiinnostaa lukea miten sinulla onnistuu tuo Linuxin käyttö omassa puljussa 🙂

  9. jkl Says:

    Joo, aihe kiinnostaa. Olisiko mahdollista saada jotain listaa Linux yritysohjelmista?

Leave a Reply

Keskustelualueet

Ubuntu Suomen alkuperäisiltä keskustelualueilta löydät tuhansia aiempia keskusteluita ja vinkkejä Ubuntun käyttöön. Voit myös luoda uuden viestiketjun, jos et löydä aiempaa, sopivaa keskustelua.

Ohjeet ja tuki

Ubuntu-yhteisö on laatinut käyttäjiä varten hyvät ohjeet Apua voi pyytää myös keskustelupalstoilta tai Discourse/Telegram-keskusteluissa (ks alla).

Yhteisö

Aktiiviset Ubuntu-käyttäjät ovat osa suurta vapaiden ohjelmien yhteisöä. Yhteisö auttaa uusia käyttäjiä, levittää tietoutta vapaista ohjelmista sekä tekee ohjelmien kehitystyötä. Tutustu Ubuntu Suomen ja siihen liittyvien yhteisöjen toimintaan ja tule mukaan!