Ubuntua Alternative Partyillä

CD-levyjä ja julisteitaAlternative Party on ns. demoskene– ja taidetapahtuma, joka järjestettiin 2.-4.11.2007 Kaapelitehtaalla Helsingissä. Se on puhtaasti demoihin eli ohjelmointia ja perinteisempää taidetta (grafiikka, musiikki) yhdistäviin tuotoksiin ja ympärillä olevaan muuhun kulttuuriin keskittyvä tapahtuma. Se toimii myös eräänlaisena vastapainona Assemblyille jotka ovat nykyään paljon muutakin ja ennemminkin yleinen “tietokonefestivaali”. AltPartyjen vierailijoille oli tarjolla ihmisten, kilpailujen ja muun lisäksi myös Ubuntun CD-levyjä.


Ubuntu Suomihan oli näyttävästi esillä Assemblyjen Linux-tuen järjestäjänä (blogiartikkeli), joten ei ole mitenkään yllätyksellistä että demoskeneen tutustuneita ubuntuilijoita ja muita vapaiden ohjelmistojen käyttäjiä löysi tiensä myös AltPartyille. Allekirjoittanut sattui saamaan Ubuntu Suomen paikallistiimin pikalähetyksen tuoreita Ubuntu 7.10 -CD-levyjä, ja ajattelimme että olisi ihan hienoa jakaa niitä tässäkin tapahtumassa – tuloksena noin 100 jaettua CD-levyä, mikä tarkoittaa yhtä CD-levyä kolmea kävijää kohti. Jaettavana oli kaikenlaisia versioita eli Ubuntua ja Kubuntua sekä 32-bittisinä että 64-bittisinä versioina.

Ubuntu-esityskalvo näytillä

Noin muuten tuli juteltua mukavia, annettua järjestäjille valkokankaalle pyörineisiin OpenOffice-esityskalvoihin lisäkalvo Ubuntusta sekä juteltua demoista Linuxilla. Itse toivoisin näkeväni lisää taidetta joka on tehty vapailla ohjelmistoilla ja vapaille käyttöjärjestelmille, ja toivottavasti tämäkin Ubuntun levittäminen innostaa joitakin kokeilemaan taitojaan esim. Linux-puolella. Demoissa, silloin kun PC-koneista puhutaan, usein käytetään muutenkin jo OpenGL-grafiikkakirjastoa esim. Windowsin Direct3D:n sijaan, joten monella koodarilla on siltä osin taitoja kasassa, vaikkei Linuxiin ja sillä ohjelmoimiseen olisi tutustunutkaan. LinuxDemos-sivusto on ihan ok yritys koota Linux-demoskeneläisiä yhteen, mutta vähään aikaan ei suurta aktiivisuutta näytä olleen. Noin muuten Linux-demoja (ja muiden alustojen demoja) voi etsiä esim. Pouetista.

Loppuhuomautuksena laitettakoon ilolla merkille, että lapsuudenmuistojeni ZX Spectrumilla tehty demo “Your song is quiet pt. 2” (song2.*, eri muodoissa) voitti Alternative Partyn “Alternative demo” -kilpailun. Teos erottui joukosta, ja tapahtuman yleisö osaa arvostaa eri laitealustoilla, ikivanhoillakin, tehtyjen tuotosten erityisansioita. Demoskeneä ja ohjelmointia tuntemattomille, tai esim. ZX Spectrum -tietokonetta tuntemattomille voittoisan tuotoksen hienous ei toki aivan helposti välttämättä valkene 🙂

Timo Jyrinki

One Response to “Ubuntua Alternative Partyillä”

  1. E.K.Virtanen Says:

    ZX Spectrumin mainitseminen saa ihon kananlihalle. Aivan kuten myös Spectravideo 328/728. Pitääpä tutustua ko. demoon.

Leave a Reply

Keskustelualueet

Ubuntu Suomen keskustelualueilta löydät tuhansia aiempia keskusteluita ja vinkkejä Ubuntun käyttöön. Voit myös luoda uuden viestiketjun, jos et löydä aiempaa, sopivaa keskustelua.

Ohjeet ja tuki

Ubuntu-yhteisö on laatinut uusia käyttäjiä varten hyvät ohjeet. Apua voi kysäistä myös keskustelupalstoilta tai reaaliaikaisessa IRC-keskustelussa.

Yhteisö

Aktiiviset Ubuntu-käyttäjät ovat osa suurta vapaiden ohjelmien yhteisöä. Yhteisö auttaa uusia käyttäjiä, levittää tietoutta vapaista ohjelmista sekä tekee ohjelmien kehitystyötä. Tutustu Ubuntu Suomen ja siihen liittyvien yhteisöjen toimintaan ja tule mukaan!