Ubuntun markkinointi kotikäyttäjille

Lupailin Ubuntu-tiimien perustamis-tilaisuudessa kokeilla, josko onnistuisin muutaman blogikirjoituksen tekemään. Tässä on ensimmäinen :-).

Ubuntu/Linux-aatteen levittäminen tavalliselle kotikäyttäjille on haasteellista ja siihen vaikuttaa mielestäni useita asioita. Tässä kirjoituksessa keskitynkin nimenomaan ongelmiin ja haasteisiin, joita on hyvä ottaa huomioon. Lisäksi käytän tässä kirjoituksessa tavallisesta kotikäyttäjästä nimitystä kuluttaja, koska se kuvaa hyvin heidän näkökulmaansa asiaan. Linux on heille tuote siinä missä muutkin asiat ja tavarat.

Esiasennettu Windows: Tämä haaste ei liene kenellekään epäselvä. Kun kuluttaja menee markettiin tai mihin tahansa kauppaan mistä tietokoneita saa, ne myydään esiasennetulla Windowsilla.
Kysymys tässä onkin, että kuinka helppoa on motivoida kuluttajaa vaihtamaan käyttöjärjestelmää Windowista Ubuntuun. Kuluttajan näkökulmastahan Windows tulee “kaupan päälle”.

Olisikin mielenkiintoista nähdä, miten markkinat menisivät, jos myynnissä olisi Linux-pohjaisia ratkaisuja halvemmalla hintalapulla. Valitettavasti suurten laitevalmistajien ja Microsoftin väliset sopimukset estävät tämän suhteellisen tehokkaasti.

Eli, miten saada kuluttaja vaivaamaan itseään ja vaihtamaan jo asennettu käyttöjärjestelmä toiseen?

Ubuntun asentaminen: Tämä kohta liittyy olennaisesti edelliseen. Jos kuluttaja haluaakin tehdä vaihdoksen, niin seuraava kysymys kuuluu, onko hänellä siihen rahkeita. Merkittävä osa kuluttajista ei ymmärrä yhtään mitään tietokoneen sielunelämästä (olen tavannut sellaisia henkilöitä moneen kertaan).

Monille heistä jo pelkästään tavallinen tiedostojenhallinta tai kopioi-liitä -operaatiot ovat ylitsepääsemättömiä ongelmia. Näin ollen heiltä ei voi mitenkään odottaa, että he osaisivat vaihtaa käyttöjärjestelmää.

Tähän lääkkeenä voi olla vapaaehtoistyö, jossa Ubuntu-tukitiimin jäsenet tekevät asennuksia ilmaiseksi kuluttajan kotikoneelle. Siitä voi ehkä yrittää pyytää muodollista korvausta, mutta jos hinta kasvaa edes 20 euroa korkeammaksi, voi olla, ettei halukkaita maksajia enää löydykään.

Tietokoneen käyttäminen: Tämä on asia, jossa Linux on sekä vahva että heikko. Ubuntu on siinä mielessä hyvä distribuutio, että se pyrkii tunnistamaan kaikki laitteet ja alkuasetukset ovat kohtalaisen hyvät. Kuluttajaa on kuitenkin turha pyytää muokkaamaan asetustiedostoja. Se ei tule onnistumaan.

Toisaalta Linuxin vahvuus on kuitenkin siinä, että kun asetukset on saatu kuntoon, niitä harvemmin tarvitsee enää muokkailla. Tähän asiaan olen itse ollut hyvin tyytyväinen. Linux-kone, jossa on asetukset kunnossa, toimii täsmälleen samalla tavalla vuodesta toiseen (paitsi päivitykset saattavat sotkea asiaa :-)).

Laitteistotuen puute: Tämä asia nyt onkin aika selvä. Nykyajan multimediahärpäkkeet eivät mielellään toimi Linux-ympäristössä, ainakaan ilman lisävirityksiä. Minulla ei ole kokemusta esim. digi-tv -korteista, puhelimen synkronoinneista tms., mutta ymmärrykseni on että tuki ei ole kovin häävi.

Toinen ongelma onkin WLAN-yhteyksien toiminta, joiden kanssa olen joutunut leikkimään. Kuluttaja joutuu siis miettimään, että luopuuko hän jostain hyvin tärkeästäkin, jos jokin hänen laitteensa ei toimi.

Tuotteistuksen puute: Tämä puute voi hämmästyttää, mutta omasta mielestäni kuluttaja tarvitsee tuotteistusta.

Linux-ympäristöhän on tunnetusti hyvin monimuotoinen ja sieltä löytyykin vaikka mitä. Kuluttajan kannalta se voi olla kuitenkin erittäin hämmentävää. Kuluttaja on tottunut siihen, että markkinointikoneistot tuottavat valmiiksi pureksitun paketin, jossa kerrotaan mikä tuote on ja mihin se oikein soveltuu. Linux-maailma ei sitä tarjoa.

Konkreettisesti tämä näkyy jo pelkästään digiboksien myynnissä. Tarjolla on vaikka mitä järjestelmää ja kuluttajat ovat aivan sekaisin kaikkien teknisten termien kanssa. Ubuntu-linux ei ole tässä mikään poikkeus.

Näin ollen näkisin, että myös Ubuntu-linux tarvitsee tuotteistusta. Täytyy keksiä tuotteet ja niille nimet, jotka kuvaavat mitä kuluttaja tarvitsee. Esimerkkeinä voisivat olla:

  • Multimediaboksi (kiinnitetään TV:seen ja äänentoistojärjestelmään)
  • Kotitoimisto (ns. normaali asennus, jossa selain + sähköposti + toimisto-ohjelmisto + valokuvien käsittely)
  • Kotipalvelin (mahdollistaa tiedon jakamisen koneiden kesken. vrt. Windows Home Server)

Sinälläänhän kaikki nuo ominaisuudet voidaan laittaa yhteen koneeseen, mutta kuluttajan kannalta se voi olla hämäävää. Ubuntu-fi.org voisikin siten tarjota suomalaisille tarkoitettuja päivityspaketteja, jotka tekevät kaikki tarvittavat muutokset koneeseen, jotta se vastaa valittua tuotetta.

Alkuasetukset: Tämä kohta liittyy edelliseen kohtaan. Eräs huomioon otettava asia on alkuasetusten muokkaaminen.

Olen asentanut Windows XP:n elämäni aikana useaan koneeseen moneen kertaan. Turhauttavimpia asioita ovat ohjelmien asentaminen ja alkuasetusten muokkaaminen. Kun käyttöjärjestelmän asentaa, se tulee jonkinlaisilla “tehdasasetuksilla” varustettuna, eivätkä ne yleensä ole kovin miellyttävät.

Näin ollen Ubuntu-yhteisö voisi tehdä erilaisia alkuasetuspaketteja, jotka suorittavat asennuksen loppuun kuluttajaa miellyttävällä tavalla. Sen voisi tehdä esimerkiksi suomalaisille tarkoitetun ylimääräisen pakettivaraston avulla tai esim. web-lomakkeella, joka tuottaisi shell-skriptin, joka tekee kuluttajan haluamat muutokset. Windowsissa tuollainen ei kovinkaan helposti onnistu.

DRM & WMV: Siinäpä kaksi nimihirviötä. Toimiiko Linux-koneessasi Ylen Elävä arkisto? Pystytkö soittamaan nettikaupasta lataamaasi musiikkia? Itse sain ainakin Elävän arkiston toimimaan, mutta nettikauppasta en musiikkia saa. Näiden ongelmien konteksti on tietysti paljon laajempi, ja siihen on vaikeaa vaikuttaa. Ehkäpä, jos DRM-vapaan musiikin myynti oikeasti joskus alkaa, asiat ovat paremmin.

Näidenkin asioiden osalta kuluttaja joutuu miettimään mistä hän luopuu vaihtaessaan Linuxiin.

Yhteenveto: Haasteet ovat siis monenlaiset. Seuraavassa ovatkin pähkinänkuoressa asiat, jotka voisivat miellyttää kuluttajaa ja tuoda lisää Ubuntu-käyttäjiä.

  • Vapaaehtoistyön pohjalta toimiva Ubuntun asennuspalvelu
  • Tuotteistus/Tuoteperheet
  • Valmiit suomalaisille sopivat asetukset ja lisäkomponentit

Erillisenä haluan mainita vielä tuon kotipalvelin-idean. Microsoft tulee markkinoimaan omaa tuotettaan ihan varmasti, mutta se ei todennäköisesti tarjoa sitä vanhoihin koneisiin. Palvelinkäytössä koneelta ei vaadita paljon ja sillä kuluttaja voisi saada vanhalle koneelleen selvästi lisäaikaa.

Marko Lavikainen

14 Responses to “Ubuntun markkinointi kotikäyttäjille”

  1. igor_2 Says:

    Mulla on ollut muutaman päivän tuolla blogi-jonossa hyvin samantyylinen kirjoitus. Minusta tuntuu, että meillä propellihatuilla on pikkusen liian ruusunen kuva siitä mihin (kuten sanoit) kuluttaja pystyy saati on valmis.

    Tuo asennuspalvelu-idea ei ehkä ole ollenkaan hullunpi. Kun Linuxilla pyörivä härpäke on saatu vireeseen, niin sen jälkeehän se on aika huoleton vekotin ja kaipaa virittelyä yleensä vasta siinä vaiheessa kun tulee uusia tarpeita & tekniikoita.

  2. Risto H. Kurppa Says:

    igor_2, hyppää mukaan blogitiimiin.. Tiimin listan kautta saa ennakkotietoa joistain tulevista jutuista.. http://www.ubuntu-fi.org/Wiki/Blogitiimi

    r

  3. Jussi Nykänen Says:

    Asennuspalveluahan saa. Hinta ei tosin ole 20e, kyseessä kun ei ole vapaaehtoistyö.
    http://www.linux-tuki.fi/asennus

    Se varsinainen kynnys, yksi niistä ainakin, on siellä tietokonekaupassa. Kyllä se kone nähdäkseni pitäisi tulla Ubuntu esiasennettuna, jotta isompi kasvu olisi mahdollista. LinuxCompista toki saa, mutta siihen on paljon matkaa, että Anttilastakin saa.

    Mark Shuttleworth derStandard.at:n haastattelussa:

    “I certainly would not push the large IT companies to put Linux on consumer PCs, because I understand that in their business, the cost of a user accidentally getting Linux, thinking that they get cheap Windows would be a problem for the companies selling the computers. So I don’t think it is really ready yet for mass consumer sales of Linux on desktop. But I think in strategic target markets, like workstation or in emerging markets, there are good opportunities and we work with the companies in those markets to execute on those opportunities.”

    Äh, tulipas lainattua pitkälti. No, lue loput täältä:
    http://derstandard.at/?url=/?id=2845484

    EDIT: blogi oli vielä talviajassa… nyt ok. WP:ssä UTC offset täytyy itse määrätä, joten se oli tietty unohtunut kahteen tuntiin.

  4. Marko Lavikainen Says:

    igor_2: Hyvä, että sinulla on samantapaisia ajatuksia. Laita vaan kirjoitus tulemaan, niin saadaan lisänäkökulmia.

    Lisäksi, jos sinua kiinnostaisi miettiä asiaa myös yritysten näkökulmasta, niin voitaisiin ehkä tehdä kirjoitus yhteistyönä.

  5. Juhis Says:

    Tästä tulikin mieleen, että törmäsin Verkkokauppa.com sivustolla NEC:n “halpis” koneeseen missä oli esiasennettuna Linux Linpus-käyttöjärjestelmä. Hintaakin oli vain karvan alle 300€. Rupesi itseänikin kiinnostamaan kyseinen laite kovastikin. Jos joku viitsisi käydä tutustumassa siihen ja kertoisi sitten, että onnistuisiko siihen asentamaan Ubuntunkin suoraan ilman säätöjä.

  6. Juhis Says:

    Korjaus edelliseen. Kyseessä onkin Acer merkkinen kone. Linkki olisi sellainen kuin http://www.verkkokauppa.com/popups/prodinfo.php?id=3831

  7. Risto H. Kurppa Says:

    Juhis, kts. http://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=7104.0

  8. Igor_2 Says:

    > igor_2, hyppää mukaan blogitiimiin.. Tiimin listan kautta saa ennakkotietoa
    > joistain tulevista jutuista..

    Täytyy pistää harkintaan.

    Marko: Mitä mielessä? Laita vaikka yksityistä viestiä, ei kannata sotkea tätä ketjua.

  9. E.K.Virtanen Says:

    Tuotteistus ja mielikuvat ovat johonkin mihin olisi hyvä panostaa.
    Nyt Tux on hakkereiden ja muiden nörttien “symboli”. Siitä pitää saada kaikkien symboli.

    Joku joka osaa piirtää, voisi luoda Tux sarjakuvan. Kohderyhmänä 0 – 12v ikäiset. Ei väkivaltaa, ei pahaa M$:ää vaan jotain muuta? 🙂

  10. Stargazers Says:

    “Ei väkivaltaa, ei pahaa M$:ää vaan jotain muuta? ”

    Varmaankin sitten verta, p0rn0a ja propagandaa? 😉

  11. E.K.Virtanen Says:

    Eikös nuo “verta, p0rn0a ja propagandaa” ole juuri pois suljettuja lauseella “ei väkivaltaa, ei pahaa M$…”? 😉

  12. neva Says:

    niin nuo verkkokauppa.com koneissa olevat linpus linuxit eivät sisällä graafista käyttöliittymää ja ovat muistaakseni sen takia linuxilla varustettuja että on halvempaa viedä niitä aasiaan.

    windowsista pitää maksaa joku vero tai jotain tähän liittyvää.
    kaverilla on semmoinen kone. mielestäni hyvä kone.
    laadukas kotelo ja ihan kelpo osat.
    ubuntun live levy käynnistyi ainakin ihan normaalisti

    itse suosittelen ainakin kaikille uutta halpaa linux konetta haluavalle.

  13. Stargazers Says:

    “Eikös nuo “verta, p0rn0a ja propagandaa” ole juuri pois suljettuja lauseella “ei väkivaltaa, ei pahaa M$…”? ”

    Ei ole. Verta voi olla ilman väkivaltaa (leipää leikatessa voi tulla haava sormeen josta voi tulla verta).

    P0rn0a ei ollut kielletty suoraan, ja propagandaakin voi levittää kunhan se ei ole “pahaa M$”-propagandaa 😛

  14. kari kosonen Says:

    En tiedä windows-verosta,mutta jos vista ultimate maksaa 500 euroa niin tuskin se ilmaiseksi uudelle pc:lle tulee…?
    On ihan totta että ubuntun asennus,varsinkin multimediakoodekkien hankkiminen edellyttää vähän vaivaa ja tässä on suurin kompastuskivi joka hidastaa yleistymistä:miksi näkisin vaivaa kun kaupasta saa laitteen jolla “kaikki toimii valmiiksi”? Osasyy tähän ovat toki lakimiehet,Eikä yhteisön jäseniä voi millään vaatia olemaan valmiustilassa ympäri vuorokauden.Tässä tulisi pieni idea:
    Kirpputoreilt yms.paikoista saa tietokoneita muutamalla kympillä joissa ubuntu toimii mainiosti.Esiasennetaan muutama tällainen pc,jätetään ne “asiakkaille” pariksi päiväksi koekäyttöön ja kysytään sitten haluatteko jatkaa tämän järjestelmän kanssa joka ei tarvitse kallista virusturva- ynnä palomuuriohjelmistoa?Tämä tietää pirusti jalkatyötä vapaaehtoisille,mutta saattaisi poikia hyvää julkisuutta ainakin viidakkorummun välityksellä.Kun asiakas on kokeillut konetta ja pitää siitä,joku meistä menee ja asentaa ubuntun hänen koneeseensa ja jättää yhteystiedot joista apua tarvittaessa löytyy.Kommentoikaa!

Leave a Reply

Keskustelualueet

Ubuntu Suomen alkuperäisiltä keskustelualueilta löydät tuhansia aiempia keskusteluita ja vinkkejä Ubuntun käyttöön. Voit myös luoda uuden viestiketjun, jos et löydä aiempaa, sopivaa keskustelua.

Ohjeet ja tuki

Ubuntu-yhteisö on laatinut käyttäjiä varten hyvät ohjeet Apua voi pyytää myös keskustelupalstoilta tai Discourse/Telegram-keskusteluissa (ks alla).

Yhteisö

Aktiiviset Ubuntu-käyttäjät ovat osa suurta vapaiden ohjelmien yhteisöä. Yhteisö auttaa uusia käyttäjiä, levittää tietoutta vapaista ohjelmista sekä tekee ohjelmien kehitystyötä. Tutustu Ubuntu Suomen ja siihen liittyvien yhteisöjen toimintaan ja tule mukaan!