Uutisia ja lainauksia, viikko 2/2007

Tällä viikolla uutiskoosteen uutisten myötä käy jälleen ilmi kuinka avoin koodi on myötätuulessa. Ubuntusta uutta versiota, yritykset panostavat avoimeen koodiin ja EU:kin suosittelee sen käyttöä.


Feisty Herd 2

Huhtikuussa julkaistavasta Ubuntun seuraavasta versiosta nimeltä Feisty Fawn 7.04 on julkaistu toinen ennakkolevykuva: Feisty Herd 2. Samanaikaisesti julkaistiin levykuvat niin Ubuntulle, Kubuntulle, Xubuntulle kuin Edubuntullekin. Edellisen esiversion (Feisty Herd 1) julkaisun jälkeen on keskitytty tuomaan Ubuntun ‘äiti-distribuution’ Debianin muutoksia sekä ohjelmien uudempia versioita mukaan. Järjestelmän ydin (kernel) on päivitetty versioon 2.6.20. Esiversioita ei suositella tuotantokäyttöön vaan toivotaan että mahdollisimman moni sitä kokeilisi ja raportoisi löytämiään bugeja.

http://fridge.ubuntu.com/node/712


Red Hat aktiivisena Suomessa ja Itä-Euroopassa

Maailman johtava Linuxiin ja muihin avoimen koodin perustuvien ratkaisujen toimittaja Red Hat liittyi Suomen COSS:n (Center for Open Source Software, Suomen open source -keskus) jäseneksi tullen samalla COSS:n 100. jäsenorganisaatioksi. ‘Haemme COSSista yhteistyökumppaneita, tiedonvaihtoa ja muita verkostoitumisen etuja. Kehitämme liiketoimintaamme ja samalle kehitämme myös suomalaisia open source -markkinoita. Verkoston yhteistyöstä on hyötyä kaikille osapuolille’ sanoo Werner Knoblich, Red Hatin EMEA-alueen johtaja.

http://www.coss.fi/web/coss/news?p_p_id=86

Red Hat on aktiivisena myös Itä-Euroopassa ja pystyttää tutkimus- ja kehityskeskuksen Tsekkiin, Brnon kaupunkiin. Red Hatin kerrotaan aikovan investoida 1.7 miljoonaa dollaria keskukseen, joka tulee antamaan työpaikan noin kahdellesadalla ohjelmistokehittäjälle. Lähistöllä sijaitsee myös maan toiseksi suurin tietojenkäsittelytieteen tiedekunta. Alueella on tutkimuskeskukset myös Microsoftilla, Skypellä sekä Sunilla.

http://soa.sys-con.com/read/322918.htm

Maanantaina, 15. tammikuuta Red Hat allekirjoittaa aiesopimuksen Serbian valtion kanssa ja avaa Serbiaan samalla alueellisen tukikeskuksen. Keskuksen tarkoitus on parantaa avoimen koodin ohjelmien saatavuutta ja käyttöä Balkanin alueen kymmenessä maassa

http://www.b92.net/eng/news/economy….nav_id=39054


EU:n raportti suosittelee suuntaamaan avoimeen koodin

EU:n teettämä raportti kartoitti ja vertaili avoimen ja suljetun koodin vaikutuksia kuudessa eri tapauksessa joissa siirryttiin käyttämään avoimen koodin OpenOffice.org – toimistoohjelmistoa suljetun Microsoft Officen sijasta. ‘Economic impact of open source software on innovation and the competitiveness of the Information and Communication Technologies (ICT) sector in the EU’ – raportin tuloksista käy ilmi että vaikka avoimen koodin ohjelmistojen siirtyminen aiheuttaa lisäkustannuksia, suljetun koodin ohjelmistojen hankintakustannukset ovat kuitenkin tätäkin suuremmat. Kokonaiskustannuksia laskettaessa viidessä tapauksessa kuudesta avoimen koodin ratkaisu tuli edullisemmaksi. Myöskään työn tehokkuus ei juuri muuttunut: 20% muutoksen läpikäyneistä työntekijöistä sanoi olevansa yhtä tuottavia OpenOffice.orgia käyttäessään kuin Microsoft Officea käyttäessä. 70% kertoi kokeneensa joitain ongelmia mutta kykenivät silti tekemään työnsä yhtä tehokkaasti. Vain 10% totesi tuottavuutensa kärsineen muutoksen myötä.

Tutkimuksen ohessa kartoitettiin myös avoimen koodin ohjelmien tekemiseen käytettyä työaikaa: noin 131 000 miestyövuotta. Nykyään noin kaksi kolmasosaa vapaista ohjelmista tehdään vapaaehtoisvoimin yksityisten ihmisten toimesta, noin 15% yritysten toimesta ja noin 20% muiden tahojen toimesta.

http://ec.europa.eu/enterprise/ict…-flossimpact.pdf
http://arstechnica.com/news.ars/post/20070112-8606.html


Ei vielä Vistaa brittikouluihin

Britannian oppilaitosten tieto- ja viestintätekniikasta vastaava taho (British Educational Communications and Technology Agency, BECTA) suositteli kouluja pidättäytymästä Microsoftin Windows-käyttöjärjestelmän päivittämisestä äskettäin julkaistuun Vista-versioon ainakin vielä noin 12 kuukauden ajan. Vistan aikaista käyttöönottoa näin aikaisessa vaiheessa kuvailtiin korkeaksi riskiksi eikä Vistassa ole radikaaleja uudistuksia jotka olisivat pakko saada käyttöön. Ajan kuluessa uskotaan käyttökokemuksia kertyvän ja nähdään mihin Vista pystyy ja pystytään paremmin arvioimaan päivittämisen tarve ja riskit. Samansuuntaisia kommentteja BECTA on antanut tuoreen Microsoft Office 2007:n suhteen.

http://www.zdnetasia.com/news/software/0,39044164,61980952,00.htm


Avoin toinen maailma

Second Life Suosittua Second Life -virtuaalimaailmaa kehittänyt Linden Lab julkisti Second Life -ohjelman GPL-lisenssillä avoimeksi koodiksi. Tämä tarkoittaa että käyttäjät pystyvät itse muokkaamaan ohjelmaa. Erityisesti Linden Lab toivoo käyttäjäkunnalta bugikorjauksia sekä ohjelman Linux-version kehittymistä. Kehittäjien täytyy kuitenin allekirjoittaa sopimus Linden Labin kanssa jossa he lupaavat ‘kopioida’ tekemänsä koodin oikeuksia myös Linden Labille sekä sallia kaikille muille oikeus käyttää koodia. Linden Lab kuitenkin kontrolloi virallista asiakasohjelmistoa ja hallitsee ohjelmiston oikeuksia, pystyy se kuitenkin tarvittaessa vielä muuttamaan lisenssiä. Tulevaisuudessa lisenssi mahdollisesti muutetaankin uuden GPLv3-lisenssiksi.

Kuva: Copyright 2007, Linden Research, Inc. All Rights Reserved.

http://news.com.com/Second+Life+…148148.html



“So the ends of the spectrum – the power users and the don’t-mess-with-my-system users, are already well serviced by Linux, and it’s getting better for them every six months. It’s the middle crowd – the guys who have a computer which they personally modify, attach new hardware to, and expect to interact with a variety of gadgets – that struggle. The problem, in a nutshell, is Granny’s new camera.”
– Ubuntun kehittäjä Mark Shuttleworth arvioi Linuxia eri käyttäjäryhmien kannalta.
http://www.markshuttleworth.com/archives/76



Risto H. Kurppa

ps. Opetusvideoita Ubuntun asentamiseen ja käyttöön: Ubuntu Screencastit http://doc.ubuntu.com/screencasts/

2 Responses to “Uutisia ja lainauksia, viikko 2/2007”

  1. Sorkkarauta Says:

    Kiitoksia informaatiosta!

  2. E.K.Virtanen Says:

    Tuo EU:n touhu kyllä on outoa. Välillä ollaan niin open sorsaa ja välillä suorastaan lyödään turpaan samalla rintamalla. Ans katsoa mitä vielä tulee vastaan brysselin herroilta.

    Kiitoksia jälleen Ristolle mainioista tiedoista.

Leave a Reply

Keskustelualueet

Ubuntu Suomen alkuperäisiltä keskustelualueilta löydät tuhansia aiempia keskusteluita ja vinkkejä Ubuntun käyttöön. Voit myös luoda uuden viestiketjun, jos et löydä aiempaa, sopivaa keskustelua.

Ohjeet ja tuki

Ubuntu-yhteisö on laatinut käyttäjiä varten hyvät ohjeet Apua voi pyytää myös keskustelupalstoilta tai Discourse/Telegram-keskusteluissa (ks alla).

Yhteisö

Aktiiviset Ubuntu-käyttäjät ovat osa suurta vapaiden ohjelmien yhteisöä. Yhteisö auttaa uusia käyttäjiä, levittää tietoutta vapaista ohjelmista sekä tekee ohjelmien kehitystyötä. Tutustu Ubuntu Suomen ja siihen liittyvien yhteisöjen toimintaan ja tule mukaan!