Uutisia ja lainauksia, viikko 48

Viikko on taas vierähtänyt ja on aika nostaa muutamia tapahtumia Ubuntu-blogin seinille ihmeteltäviksi.
avoin_viikko
Kulunut viikkohan oli Ubuntun avoin viikko ja tarjolla oli jos jonkinlaisia IRC-sessioita, joissa pääsi keskustelemaan kehittäjien ja eri tiimien vetäjien kanssa Ubuntun kehittämisestä. Olipa myös Ubuntun käyntiinpolkaisija ja diktaattori Mark Shuttleworth eli SABDFL paikalla vastailemassa kysymyksiin.



"uutisia"-teksti

Ubuntu Open Week -logeja siistittyinä

Ubuntun avoimen viikon keskusteluita IRC-logeja mukavammin luettavassa muodossa. Läheskään kaikkea ei vielä tätä kirjoittaessani ole siistitty tuonne, mutta lisää tullee koko ajan. Kannattaa käydä vilkaisemassa.

https://wiki.ubuntu.com/

OpenOffice.orgin asiakirjamalli- ja clipart-kilpailu ratkennut

Syyskuun 20. päivä alkanut kilpailu päättyi lokakuun viimeisenä päivänä, ja tulokset on nyt julkaistu. Kilpailun satona saadaan uusia asiakirjamalleja ja clipart-kirjastoja tukemaan OpenOfficen, avoimen lähdekoodin toimisto-ohjelmiston, leviämistä. Asiakirjamalleja ja clipart-kuvia voi toki lähettää projektille kilpailun ulkopuolellakin.

Tuomaristo on valinnut 159 ehdotuksen joukosta kymmenen palkinnon saajaa, viisi asiakirjamallia ja viisi clipart-kokoelmaa. Sama kilpailu toistuu ensi vuonna, ja silloin toivottavasti on sinivalkoistakin väriä palkintosijoilla, vink vink.

http://documentation.openoffice.org/contests

Miksi Flash 9:n tulo Linuxille kestää niin kauan?

Suurin haaste Adoben Paul Betlemin mukaan ovat eri jakeluversioiden erovaisuudet. Tavoitteena on kuitenkin ollut tarjota mahdollisimman laajaa yhteensopivuutta eri jakeluversioille ja asetuksille, joten aikaa on mennyt paljon näiden asioiden ratkaisemiseen.

Seuraava Flash-versio tullee samaan aikaan eri käyttöjärjestelmille – ilmeisesti Adobella ollaan siis laitettu 9:n kanssa saatu Linux-oppi talteen. Lisäksi Betlem toteaa, että Adobe pyrkii samanaikaiseen julkaisuun Windows, Mac ja Linux -käyttöjärjestelmille. Flash 10:n aikataulua ei ole vielä virallistettu.

Flash 8 jäi kokonaan välistä Linuxille, mutta Flash 9 beta on ollut saatavilla jo hyvän aikaa.

http://www.linux.com

Gaialle loppu Googlen pyynnöstä

Google Earthin kuvatietokantaa käyttänyt Gaia-projekti on jäissä ainakin toistaiseksi. Gaia on avoimen koodin vastine Google Earthille.

Googlen käyttämä satelliittikuvamateriaali on vuokrattu yrityksiltä, jotka ovat sen tuottaneet. Nämä yritykset ovat sanelleet materiaalin käytölle tarkat säännöt, joita Gaia rikkoi.

Gaia-projektin vetäjä sai erittäin ystävälliseen sävyyn kirjoitetun sähköpostin Googlen Michael Jonesilta, jossa selitettiin tilanne ja pyydettiin Gaia-projektin hyllyttämistä. Jones huomauttaa, että mikäli Google sallisi Gaian käytön, levittämisen ja kehittämisen, voisivat kuvamateriaalin toimittajat lopettaa yhteistyön Googlen kanssa.

Myös kaikkia Gaian käyttäjiä pyydetään lopettamaan ohjelman käyttö ja poistamaan kaikki siihen liittyvä lähdekoodi, binäärit ja ladattu kuvamateriaali (~/.gaia).

http://www.bit-tech.net/news/
http://gaia.serezhkin.com/

Gartner: ei markkinaosuuden kasvua Linuxille lähivuosina

Tutkimusyhtiö Gartner ennustaa Linuxin osuuden maailman henkilökohtaisten tietokoneiden käyttöjärjestelmistä pysyvän alle kahden prosentin sekä ensi vuonna että myös vuonna 2010.

Mac OS:n ennuste on samankaltainen, tosin hiukan korkeampi, noin 2,4 % vuosille 2007 ja 2010.

Älkää masentuko uutisesta, vaan ottakaa se haasteena!

http://www.itwire.com.au/
http://www.tietokone.fi/uutta/

"lainauksia"-teksti
VAROITUS! Lainaukset alkuperäisessä muodossaan alkuperäisellä kielellä. Tällä kertaa näin.

“Well, some days…. thing is, it would be boring to do nothing. I’ve had my time off between projects, and I just get itchy. I start thinking about how the world is changing and how to make it GO FASTER and this is the best thing for me to be doing right now.”
Mark Shuttleworth 28.11.2006 Ubuntun avoimen viikon “Ask Mark” -IRC-sessiossa, kun häneltä kysyttiin eikö miljonäärinä olisi mukavampaa viettää päiviään uima-altaalla ja ottaa rennosti.
(lähde: https://wiki.ubuntu.com/MeetingLogs/OpenWeek_AskMark luettu 1.12.2006)

“It’s one of those rare “perfect” kernels. So if it doesn’t happen to compile with your config (or it does compile, but then does unspeakable acts of perversion with your pet dachshund), you can rest easy knowing that it’s all your own d*mn fault, and you should just fix your evil ways.”
Linus Torvalds 29.11.2006 julkaistuaan kernel-version 2.6.19
(lähde: http://kerneltrap.org/node/7440 luettu 1.12.2006)

“We are not going to accept the labelling of our work as open source, no matter what, so you have to use the term Free Software if you wish to discuss our work with us.”
Richard Stallman 21.11.2006 viidennessä kansainvälisessä GPLv3 konferenssissa
(lähde: http://www.fsfeurope.org/projects/gplv3/tokyo-rms-transcript luettu 1.12.2006)

Jussi Nykänen

2 Responses to “Uutisia ja lainauksia, viikko 48”

  1. E.K.Virtanen Says:

    Mainio paketti. Luki mielellään samalla kun kahvitteli. Hyvää työtä ja kiitoksia.

  2. Risto H. Kurppa Says:

    Juu, mielenkiintoinen kooste tapahtumiin. Kiitos Jussi!

Leave a Reply

Keskustelualueet

Ubuntu Suomen alkuperäisiltä keskustelualueilta löydät tuhansia aiempia keskusteluita ja vinkkejä Ubuntun käyttöön. Voit myös luoda uuden viestiketjun, jos et löydä aiempaa, sopivaa keskustelua.

Ohjeet ja tuki

Ubuntu-yhteisö on laatinut käyttäjiä varten hyvät ohjeet Apua voi pyytää myös keskustelupalstoilta tai Discourse/Telegram-keskusteluissa (ks alla).

Yhteisö

Aktiiviset Ubuntu-käyttäjät ovat osa suurta vapaiden ohjelmien yhteisöä. Yhteisö auttaa uusia käyttäjiä, levittää tietoutta vapaista ohjelmista sekä tekee ohjelmien kehitystyötä. Tutustu Ubuntu Suomen ja siihen liittyvien yhteisöjen toimintaan ja tule mukaan!