Uutisia ja lainauksia, viikko 52

Vuosi lähenee loppuaan, on vuoden 2006 viimeisen uutiskatsauksen aika. Vaikka maailmalla on tapahtunut näinä välipäivinä kaikenlaista Saddamin teloituksesta pommi-iskuihin ja luonnonkatastrofeihin, avoimen koodin rintamalla on ollut melko hiljaista. Tässä kuitenkin muutamia bongauksia viikon uutistarjonnasta:

Ubuntu Suomi kärkipäässä joulupadan lahjoituslistalla
Ubuntu Suomi osallistui innokkaasti perinteiseen Joulupata-keräykseen. Ubuntu Suomen pottiin keräyspottiin lahjoitettiin yhteensä 2709 euroa, ja potti oli lopulta 5. suurin (31.12 16:23).

www.joulupata.fi

Wikipedian perustaja kehittämässä uudentyyppistä hakukonetta
Wikipedian perustaja Jimmy Wales on suunnittelemassa uudentyyppistä hakukonetta kilpailemaan kaupallisten hakukoneiden (kuten Google) kanssa. Uuden haukoneen nimi on Wikia.

Wales kuvailee uutta hakukonetta web-haun open source -vaihtoehdoksi. Wikia ei nojaudu perinteisellä tavalla algoritmeihin vaan ihmisten älykkyyteen. Wales kutsuukin wiki-yhteisön avuksi uuden hakukoneen rakentamiseen.

Wikialla ei kuitenkaan ole mitään suhdetta mm. Wikipediaa hallinnoivaan Wikimedia-säätiöön.
digitoday.fi
search.wikia.com

Firefox-kehittäjä suuttui Googlelle
Yksi Firefox-projektin käynnistäjistä, Blake Ross, kertoo blogissaan lopettaneensa Googlen käytön, sillä Google näyttää kansainvälisillä hakusivuillaan omien palveluidensa mainoksia ennen varsinaisia hakutuloksia (esim. haku hakusanoilla yahoo calendar).

Rossin mielestä Googlen vinkit eivät ole hyväksi käyttäjille, sillä Googlen palvelut eivät välttämättä ole parhaita sarjassaan. Ross pitää Googlen monopolia jopa Microsoftin käyttöjärjestelmämonopolia vaarallisempana, sillä Googlella on tarkkoja tietoja käyttäjistään.

digitoday.fi

“Mahtava homma, tuli ihan tippa linssiin ku kävin kattomassa millä summalla tuolla oltiin mukana. Nyt Ubuntu näytti mistä se on tehty….Nimittäin asenteesta”
-Nimimerkki dafl01 Ubuntu Suomen joulupata-keräyspotista. forum.ubuntu-fi.org

“Why is it broken? It is broken for the same reason that proprietary software is always broken: lack of freedom, lack of community, lack of accountability, lack of transparency.”
-Wikipedian perustaja Jimmy Wales Internetin hakujärjestelmistä wikia-hakukoneen sivuilla. search.wikia.com

Avointa uutta vuotta 2007 kaikille!

Heikki Mäntysaari

2 Responses to “Uutisia ja lainauksia, viikko 52”

  1. E.K.Virtanen Says:

    Niin se maailma hiljenee ennen vuodenvaihdetta. Wikipedian perustajan hakukone juttu varsinkin oli mielenkiintoinen. Innolla odotan mitä tuleman pitää.
    Nyt meikä poistuu tuonne pihalle raketteja ihmettelemään ja hieman humalapäissään niille huutamaan 😀
    Näemmä siis ensi vuonna.

  2. Frozenball Says:

    Wikia kuulostaa mielenkiintoiselta. Toivottavasti ei kuitenkaan jää isojen hakukoneiden alle. :>

Leave a Reply

Keskustelualueet

Ubuntu Suomen keskustelualueilta löydät tuhansia aiempia keskusteluita ja vinkkejä Ubuntun käyttöön. Voit myös luoda uuden viestiketjun, jos et löydä aiempaa, sopivaa keskustelua.

Ohjeet ja tuki

Ubuntu-yhteisö on laatinut uusia käyttäjiä varten hyvät ohjeet. Apua voi kysäistä myös keskustelupalstoilta tai reaaliaikaisessa IRC-keskustelussa.

Yhteisö

Aktiiviset Ubuntu-käyttäjät ovat osa suurta vapaiden ohjelmien yhteisöä. Yhteisö auttaa uusia käyttäjiä, levittää tietoutta vapaista ohjelmista sekä tekee ohjelmien kehitystyötä. Tutustu Ubuntu Suomen ja siihen liittyvien yhteisöjen toimintaan ja tule mukaan!