Uutisia ja lainauksia, viikko 8/2007

Taas on viikko vierähtänyt, ja on aika poimia viikon uutistarjonnasta kiinnostavimmat tapaukset. Tarjolla on mm. kesätöitä, uusia ohjelmistoversioita ja MS:n tavanomaista uhittelua.

NTFS-3G vakaaksi
Viime heinäkuussa betaversioon edenneestä http://www.ntfs-3g.org/, joka tuo toimivan kirjoitustuen NTFS-osioille Linuxiin, on julkaistu ensimmäinen vakaa 1.0-versio. NTFS-3G toteuttaa lähes koko POSIXin tiedostojärjestelmien toiminnallisuuden tiedostojen omistussuhteiden muutoksia sekä pääsyoikeuksia lukuunottamatta.


peukku_ylös
NTFS-3G ei ole perinteiseen tapaan ytimen moduuli, vaan toimii erillisen FUSE-rajapinnan päällä, jolloin ytimen kääntämistä ei tarvita sen käyttöönottamiseksi.
tonnikala.net

Kesäkoodi kaipaa hakemuksia

COSS:in (Suomen OpenSource-keskuksen) Kesäkoodi 2007 -projektin hakemusten jättöaikaa on pidennetty. Hakemuksia voi nyt jättää 4.3 asti.

Kesäkoodin tarkoituksena on tarjota kesätöitä noin viidelle suomalaiselle opiskelijalle vapaiden ohjelmien parissa. Viime vuonna Kesäkoodissa syntyi mm. Voikon perusta.
coss.fi

Microsoftin Ballmer uhittelee Linuxille
peukku_alas
Ballmerin mukaan Linux sisältää Microsoftin patentoimaa teknologiaa, joten se ei voi pysyä ilmaisena. Hänen mukaansa taannoinen Microsoftin sopimus SuSE:n jakelija Novellin kanssa (MS ja Novell eivät haasta toisiaan oikeuteen patenttirikkomuksista) vain vahvistaa tätä väitettä.
net.nyt

X.org 7.2
dualhead_saint
Graafisen ympäristön tarjoavasta X.org-ohjelmasta julkaistiin uusi 7.2-versio. Uusi X tuo mukanaan paremman tuen Berylille, Compizille ja vastaaville OpenGL-pohjaisille ikkunamanagereille. Lisäksi uusi versio osaa aiempaa paremmin luoda asetukset automaattisesti.
Raja-antura

Etelä-Afrikka siirtyy vapaisiin ohjelmiin
Etelä-Afrikan pingiinit
Etelä-Afrikka on päättänyt nojautua tulevaisuudessa voimakkaasti vapaisiin ohjelmiin valtion laitoksissa. Hallituksen mukaan vapaat ohjelmat alentavat ylläpitokustannuksia ja kehittävät paikallista IT-osaamista. Valtion tuleva ohjelmistokehitys tullaan jatkossa toteuttamaan vapaiden ohjelmien periaatteiden mukaisesti.
tectonic.co.za
jinux.pokat.org

Kysy Ubuntu-yhteisöstä!
Ubuntu-cd
1.3. järjestetään IRC-sessio, jonka aikana on mahdollista kysellä mieltä painavia asioita Ubuntun yhteisöstä Jono Bacolta, jonka titteli on niinkin mahtava kuin “the Ubuntu Community Manager”. Tilaisuus on avoin kaikille, ja kaikki saavat myös esittää kysymyksiä. Tapahtumapaikkana on kanava #ubuntu-meeting freenode-verkossa Suomen aikaa klo. 17-19.
fridge.ubuntu.com

Kolmas kehitysversio KDE 4:stä
mac_KDE
Tulevasta KDE-työpöydän nelosversiosta on julkaistu kolmas kehitysversio kokeilunhaluisille (lue: masokistisille) käyttäjille. Päivittäiseen käyttöön siitä ei ole; Kubuntun sivuilla todetaan, että “Konqueror vaikuttaa toimivan”. Kubuntu tarjoaa kuitenkin pakettilähdettä deb-paketeille.
kubuntu.org

Matkustin junassa viime perjantaina pohjoiseen. Iloiseksi yllätykseksi huomasin siellä yhden varttuneemman naishenkilön, jolla oli Fujitsu-Siemensin läppärissä asennettuna Ubuntu. Rohkaisin mieleni ja vaihdoin sanaparin asiasta. Helppokäyttöisyys ja turvallisuus olivat rouvan valintakriteerit.
Nimimerkki Sorkkarauta foorumissa.

Loppukevennyksenä vielä vähän erikoisempi tapa asentaa Ubuntu: ubuntu-draft-avaiable-on-tap.

Heikki Mäntysaari

5 Responses to “Uutisia ja lainauksia, viikko 8/2007”

  1. E.K.Virtanen Says:

    Siis ihan aikuisten oikeasti voisiko joku nyt kertoa minulle tyhmälle mitä tuo M$ patentoitu tekniikka linuxissa on josta Ballmer tuntuu koko ajan olevan kälisemässä?
    Siis en oikeasti tiedä. Koko ajan se tuntuu niistä puhuvan mutta kun kertaakaan sen jutuissa ei ole ollut edes pientä esimerkkiä mukana.

    Siis onko linuxissa kenties jotain ameriikoissa patentoitua tekniikkaa vai mitä?
    Mutta linux on pop ja Ballmer saa suksia…no sinne niin…

  2. Heikki Mäntysaari Says:

    Sehän tässä jännää onkin, MS ei ole yksilöinyt, mitä patentteja Linux (ydin?) rikkoo. Tällaista uhittelua on kuulunut jo pidempään, mutta mitään ei ole tapahtunut, eli eivät taida olla aivan varmoja asiasta siellä MS:n päässäkään.

  3. Sorkkarauta Says:

    Aika hiljaiselta näyttää: http://showusthecode.com/

    Voihan Microsoft kädenojennuksena aloittaa patenttisodan vaikkapa patentoimallaan hiiren tuplaklikkauksella 🙂

    Älyttömin patentti minkä olen ikinä tiennyt olemassa.

  4. Marko H Says:

    Dell aloittaa Linux-koneiden myynnin

    http://www.tietokone.fi/uutta/uutinen.asp?news_id=29793&tyyppi=1

    Käykäähän äänestämässä linuxia:

    http://www.dellideastorm.com/popular/

  5. E.K.Virtanen Says:

    Siis ihan aikuistenoikeastiko tuo tuplaklikkaus on patentoitu jossain päin maailmaa (vissiin ameriikassa sitten)?
    Voi ketsuppi mihin tämä maailma on menossa…

Leave a Reply

Keskustelualueet

Ubuntu Suomen alkuperäisiltä keskustelualueilta löydät tuhansia aiempia keskusteluita ja vinkkejä Ubuntun käyttöön. Voit myös luoda uuden viestiketjun, jos et löydä aiempaa, sopivaa keskustelua.

Ohjeet ja tuki

Ubuntu-yhteisö on laatinut käyttäjiä varten hyvät ohjeet Apua voi pyytää myös keskustelupalstoilta tai Discourse/Telegram-keskusteluissa (ks alla).

Yhteisö

Aktiiviset Ubuntu-käyttäjät ovat osa suurta vapaiden ohjelmien yhteisöä. Yhteisö auttaa uusia käyttäjiä, levittää tietoutta vapaista ohjelmista sekä tekee ohjelmien kehitystyötä. Tutustu Ubuntu Suomen ja siihen liittyvien yhteisöjen toimintaan ja tule mukaan!