Uutisia, viikko 20

Katsastetaanpa pitkästä aikaa menneen viikon tapahtumiin. Viikon uutisannista löytyy niin patenttiuhkailua kuin lupauksia uusista, avoimista ajureista.

MS: Linux rikkoo yli kahtasataa patenttia – Linus vastaa
sinetti.png
Tällä viikolla eniten huomiota Linux-yhteisössä sai Microsoftin ilmoitus, jonka mukaan avoimen koodin ohjelmat rikkovat 235 yhtiön patenttia. Microsoft pitää patenttiloukkauksia tahallisina.

Linux-ydin rikkoo Microsoftin väitteiden mukaan 42:ta patenttia. Lisäksi patenttirikkomuksia löytyy mm. Open Officesta ja sähköpostiohjelmista.

Avoimen lähdekoodin yhteisö on tuominnut Microsoftin väitteet, sillä Microsoft ei kerro tarkasti, mitä patentteja rikotaan. Linus Torvalds ehättikin jo vastaamaan Microsoftille. Hän vaatii Microsoftia todistaman väitteensä patenttiloukkauksista, jotta patenttien rajoittamat kohdat voidaan korvata.

itviikko.fi
digitoday.fi
Keskustelua aiheesta foorumilla

Ubuntu Suomen foorumilla 5000 rekisteröitynyttä jäsentä
Ubuntu-cd
Ubuntu Suomen yhteisö jatkaa nopeaa kasvuaan, ja viiden tuhannen käyttäjän rajapyykki rikkoontui tällä viikolla. Viidestuhannes jäsen liittyi foorumille juuri foorumin kaksivuotispäivien alla.

ubuntu.fi/blog

Norja suosittelee siirtymistä ODF- ja PDF-tiedostomuotojen käyttöön
mahtispeksit
Norjan aikoo siirtyä ODF- ja PDF-tiedostomuotojen käyttöön. Norjan standardineuvoston esityksen mukaan hallituksen virastojen tulisi käyttää pääasiassa näitä kahta tiedostomuotoa. Muita tiedostomuotoja (kuten OOXML:ää) tulisi käyttää vain tarvittaessa.

construminfo.org

Japani siirtymässä käyttämään vapaita ohjelmia
disco2.png
Tällä kertaa Linuxin käyttöön ollaan siirtymässä Japanissa. Japanin hallitus aikoo välttyä yhteen toimittajaan sitoutumisen siirtymällä käyttämään vapaita ohjelmia. Mm. Oracle, IBM, HP ja Dell toimittavat Linux-pohjaisia järjestelmiä Japanin markkinoille ja hallituksen käyttöön.

slashdot.org

AMD Lupaa avoimia ajureita ATI:n näytönohjaimille
lukko.png
Viime vuonna Atin ostanut AMD on luvannut julkaista avoimet ajurit ATI:n näytönohjaimille. AMD:n edustaja lupasi avoimet ajurit ATI:n grafiikkakorteille tuoreessa RedHat Summitissa.

ATI (AMD) seuraa tässä integroitujen näytönohjainten markkinajohtaja Inteliä, joka on julkaissut avoimet ajurit näytönohjaimilleen.

slashdot.org

Dell ei odota liikoja Ubuntu-koneiltaan
Dellin logo
Dellin odotukset eivät ole kovinkaan korkealla tulevien Ubuntu-koneiden suhteen. Dell tuo ensi torstaina myyntiin Ubuntu 7.04:llä varustettuja tietokoneita (mallit E520, 1505 ja XPS 410) myyntiin yhdysvalloissa. Dell on lähettänyt asiasta sähköpostia monilla bloggaajille, ja viestin mukaan Dell odottaa Linux-koneiden osuuden olevan alle 1% heidän vuotoisesta myynnistään, mikä tarkoittaisi noin 20 000 konetta vuodessa.

beuno.com

Heikki Mäntysaari

3 Responses to “Uutisia, viikko 20”

 1. E.K.Virtanen Says:

  Kiitoksia Heikki tästä.
  Dell:n odotukset ovat mielestäni ihan kohdallaan. Tuskinpa mitään suurta kansanliikettä heidän linux koneidensa ostoon syntyy mutta mielestäni kuitenkin hyvä pään avaus ja merkki siitä että linux alkaa olemaan salonkikelpoinen globaalisti.

 2. Heikki Mäntysaari Says:

  Dellin odotukset ovat kyllä realistisen oloiset, riippuu tietysti siitä paljonko Linux-koneiden markkinointiin panostetaan. Isojen jakelijoiden mukaantulo on kuitenkin tärkeää, ja varmasti heijastuu myös laitevalmistajien ajuripolitiikkaan.

  Mielenkiinnolla seuraan tuota AMD:n/ATI:n lupausta, onko kyseessä pelkästään markkinointitemppu vai aiotaanko siellä oikeasti seurata Inteliä ajuripolitiikassa.

  Ps. Muistakaa myös Ubuntu Weekly Newsletter: https://wiki.ubuntu.com/UbuntuWeeklyNewsletter/Issue41

 3. Jan1 Says:

  Hmm.. Ihan hyvä että tuollaisia vähän isompiakin “puljuja” tulee mukaan. Antaa ihan hyvää kuvaa Ubuntusta, nuo Dellin odotukset on ihan realistisen oloiset tosiaan, eipä sitä heti kannatta suurempaa myyntiä odottaa. Paljon tosiaan tapahtunut, nyt kun tulee ATI:lta ihan vapaat ajurit, hyvä “Linux!”

  Patenttirikkomukset taas.. Siitä huomaa, että Microsoft alkaa jo pitämään Linuxia melkoisena uhkana, kun on taas älähtänyt. Onhan se muutaman prosentin loven jo tehnyt, pelkää herrat että kohta ei ole varaa hienoihin autoihin. : )

  Enkä usko, että ne alkaa tarkemmin niitä patentteja nimeämään, aika hataralla pohjalla tuo Microsoftin väite, pelotellaan ja tyhmät sitten uskoo. Valitettavasti aika moni sitä saattaa uskoa, sitten ennakkoluulot kasvaa. Bill Gates oli sentään varsin rehti liikemies, rehdimpi kun tämä nykyinen joka vaikuttaa aika inhottavalta tyypiltä.

  Nyt voisi tuohon “MOTU” torrent tiimiin lähteä auttamaan, aika pieni teko jos kaistaa riittää. Kun kotiin pääsen, voisi vierailla tällä #ubuntu-motu-torrent kanavalla, freenodesta löytyy. Pientä mainostusta. 😉
  Sekavissa oloissa kirjoittanut,
  Jan1

Leave a Reply

Keskustelualueet

Ubuntu Suomen keskustelualueilta löydät tuhansia aiempia keskusteluita ja vinkkejä Ubuntun käyttöön. Voit myös luoda uuden viestiketjun, jos et löydä aiempaa, sopivaa keskustelua.

Ohjeet ja tuki

Ubuntu-yhteisö on laatinut uusia käyttäjiä varten hyvät ohjeet. Apua voi kysäistä myös keskustelupalstoilta tai reaaliaikaisessa IRC-keskustelussa.

Yhteisö

Aktiiviset Ubuntu-käyttäjät ovat osa suurta vapaiden ohjelmien yhteisöä. Yhteisö auttaa uusia käyttäjiä, levittää tietoutta vapaista ohjelmista sekä tekee ohjelmien kehitystyötä. Tutustu Ubuntu Suomen ja siihen liittyvien yhteisöjen toimintaan ja tule mukaan!