Uusi viikko, uudet uutiset.
Pääministeri Vanhanen vihki käyttöön “Linux-koulun” Kokkolassa
Pääministeri Matti Vanhanen vihki käyttöön Kokkolan Mäntykankaan 1.-6. vuosiluokkien peruskoulun, jossa otettiin peruskorjauksen yhteydessä käyttöön Linux-käyttöjärjestelmä LTSP-pääteratkaisuna. Jakelupakettina toimii Ubuntu.
Koulun oppilaskäyttöön tarkoitettu päätejärjestelmä koostuu kahdesta palvelimesta ja 113 kiintolevyttömästä päätelaitteesta. Päätteitä on jopa yksi kahta oppilasta kohden. Hankkeen puuhamiehenä on toiminut Ubuntu Suomen keskustelualueiltakin tunnettu Asmo Koskinen.
LinuxComp.net lopettaa toimintansa
Suomalainen Linux-koneita ja Linux-yhteensopivia tuotteita myynyt LinuxComp-verkkokauppa lopetti toimintansa. Kysyntää palvelulle kyllä oli, ja lopetuksen syy voi tuntua yllättävältä: yrityksen liikevaihto nousi liian suureksi! Sivutoiminen yrittäjyys aiheutti muutoin työttömänä olleelle yrittäjälle ongelmia Kelan kanssa.
Googlelta Android-sovellusten kehityskilpailu
Viime viikon uutiskoosteessa kerrottiin Googlen uudesta avoimesta matkapuhelimien ohjelmistoalustasta. Markkinoidakseen uutta Android-alustaansa Google on julkistanut kilpailun, jossa parhaista Android-sovelluksista jaetaan palkintoja yhteensä jopa 10 miljoonan dollarin arvosta.
code.google.com/android
Makedonian kouluihin 20 000 Linux-työasemaa
Osana lasten tietotekniikkaopetuksen kehittämishanketta Makedonian hallitus on tilannut kouluihin 20 000 Linuxilla varustettua tietokonetta. Linux-jakeluna toimii Edubuntu. Makedonian tietoyhteiskuntaministeri Ivo Ivanovski kuvailee hanketta maan 15-vuotisen historian suurimmaksi ja tärkeimmäksi koulutusprojektiksi.
Microsoft lisensoi sulautettuun Linuxiin liittyviä patentteja
Microsoft on tehnyt Japanilaisen Kyocera Mita -yrityksen kanssa patenttisopimuksen, jonka osana Kyocera Mita saa oikeuden käyttää Microsoftin patentoimaa teknologiaa “joissain Linux-pohjaisissa sulautetuissa ympäristöissä”.
Avoin Java 1v
Suurin osa Javan lähdekoodista avattiin noin vuosi sitten. eWeekin artikkelissa luodaan katsaus avoimen Javan ensimmäiseen vuoteen.
Työpöytälinuxin läpimurto lopultakin 2008?
Vuoden 2000 piti olla työpöytälinuxin läpimurtovuosi. Kuten myös vuosien 2001, 2002 ja 2003… Tapahtuisiko läpimurto lopultakin vuonna 2008? Linux Magazinen artikkelissa arvellaan, että läpimurto voisi tapahtua etenkin halpojen tietokoneiden markkinoilla.
Onko Open Source sosialismia?
Tietokone-lehden tuoreessa ICT-paneelissa käydään käsiksi aina välillä esiin tulevaan väitteeseen, jonka mukaan vapaat ohjelmat edustaisivat sosialismia.
Mainittakoon vielä lopuksi, että Ubuntu Suomen blogi on nyt ollut käytössä suunnilleen vuoden päivät. Tässä ajassa on kirjoitettu 125 artikkelia ja niitä on kommentoitu 810 kertaa. Kiitokset kaikille kirjoittajille ja erityisesti lukijoille. Jatketaan samaan malliin (tai paremmin)!
Heikki Mäntysaari
November 18th, 2007 at 21:46
“Työpöytälinuxin läpimurto lopultakin 2008?”
Väittäisin että läpimurto oli jo tänä vuonna. Dell myy Ubuntua, Lenovo myy tai aloitaa myymään SuSEa ja Asus tehnyt Eee PC-kannettavan jossa Linux. Eikö tuo nyt ole aika hyvä merkki että ollaan jo pureuduttu mullasta läpi?
November 20th, 2007 at 21:58
Yhtyisin Nakkelin lauseeseen että läpimurto oli jo tänä vuonna. Jossain vaiheessa tästä aiheesta puhutaan tyyliin “tapahtuihan se jo vuonna 2007” 🙂
November 23rd, 2007 at 13:02
Läpimurto tapahtunut jo nyt — kysyn että mihin —
Tuon vouhkaaminen on kuin syöpää — tietää kyllä että miltä ilmansuunnalta tuulee.
Jos Linux koettaa julistaa itse ilosanomaansa ja sosialismin peikkoa epäillään on vapaus tuolloin leimattua .
Koettakaa rauhoittua koska esimerkkejä tähän maailmaan tarvitaan ja varsinkin tänne, jaa monesko osavaltio tämä Suomi nyt olikaan? Linuxin kannattajille on jäänyt käteen työkaluja joissa on lännen madeinmerkki.
Siis vihdoinkin perustamaan jotain omaa ja sekakielikin poikes!
Suomi on maailman toiseksi kaunein kieli ja kantelekin on!
Laitetaan jokin nimimerkki tähän — ja se olisi Aako