Uutisia, viikko 5

Vuoden 2008 ensimmäinen uutisviikon katsaus.


Microsoft: Vistan tietoturva päihittää Linuxin
Microsoftin tietoturvajohtoon kuuluva Jeff Jones on taas tehnyt selvityksen Windows Vistan tietoturvaongelmista verrattuna Windows XP:n, Linuxin ja Applen Mac OS X:n aukkoihin. Ensimmäisen vuoden lukemien perusteella Vista peittoaa muut helposti, varsinkin Linuxit. Vertailua on tosin tälläkin kertaa arvosteltu.
Tietokone

gplv3.pngTrolltech julkaisee Qt:n GPLv3:lla
Trolltech on ilmoittanut julkaisevansa Qt:n jatkossa GPLv2-lisenssin lisäksi GPLv3-lisenssillä.
Avautuma-blogi

Nokia ostaa Linux-kännykkäyhtiön
Nokia kertoo ostavansa norjalaisen Trolltech-yhtiön, joka on mukana Linux-kännyköiden kehityksessä. Trolltechin tärkein tuote on kehitysympäristö, jolla on tärkeä osa open source -ohjelmien kehitystyössä. Kyseessä ei ole mikään pikkukauppa, sillä hinnaksi muodostuneen yli sata miljoonaa euroa. Mielenkiintoista onkin nyt se, miten Nokia aikoo käyttää Trolltechin tekniikkaa ja suhteita.

Trolltech on tunnettu avoimen lähdekoodin Qt-kehitysalustasta, jota käytetään muun muassa Linuxin graafisessa käyttöliittymässä KDE:ssä sekä Operan nettiselaimessa. Trolltech kertoo, että Qt on alustana
myös esimerkiksi Skype- ja Google Earth -palveluissa ja sitä on käytetty esimerkiksi Adobe Photoshop Elements -ohjelmassa ja Lucasfilmin tuotteissa.
Tietokone

DRM-vapaa MP3-musiikki laajenee Eurooppaan
Amazon.com on ainoa nettikauppa, joka myy drm-vapaata musiikkia kaikilta suurilta levy-yhtiöiltä. Nyt Amazon on ilmoittanut, että palvelu laajenee myös Yhdysvaltojen ulkopuolelle. Drm-vapaalla mp3-jakelulla on suuri merkitys nettimusiikin käytön laajenemiselle.

Amazon kertoo, että yhtiö on saanut ympäri maailman tuhansia viestejä, joissa on pyydetty palvelun laajentamista Yhdysvaltojen ulkopuolelle. Yhtiö kertoo siksi nyt suunnitelmistaan ja lupaa, että kauppa laajenee kansainväliseksi tämän vuoden aikana.
Tietokone

Petri Salo

4 Responses to “Uutisia, viikko 5”

 1. E.K.Virtanen Says:

  Mahtavaa että olemme näköjään saaneet uutta verta (vai muistanko nyt väärin?) ja intoa uutisiin. 🙂

 2. Risto H. Kurppa Says:

  Kiitos Petri uutisista! Toivottavasti jatkossa saamme lueskella lisää 😉

  Tässä vielä jatkona ‘uutisia’, tai ainakin OS-kuulumisia: Firefox pärjää Suomessa mainiosti: http://dy.fi/a6d

 3. Petri Salo Says:

  Oho, unohdin sitten laittaa tuon Firefox-uutisen mukaan. Alkaa vihdoin näkyä monen vuoden urakan tulos, kun on ihmisiä neuvottu käyttämään Firefoxia. 🙂

 4. majatalo Says:

  Ranskan poliisi(santarmilaitos) vaihtaa XP:stä ubuntuun
  http://www.tietokone.fi/uutta/uutinen.asp?news_id=32690&tyyppi=1

Leave a Reply

Keskustelualueet

Ubuntu Suomen keskustelualueilta löydät tuhansia aiempia keskusteluita ja vinkkejä Ubuntun käyttöön. Voit myös luoda uuden viestiketjun, jos et löydä aiempaa, sopivaa keskustelua.

Ohjeet ja tuki

Ubuntu-yhteisö on laatinut uusia käyttäjiä varten hyvät ohjeet. Apua voi kysäistä myös keskustelupalstoilta tai reaaliaikaisessa IRC-keskustelussa.

Yhteisö

Aktiiviset Ubuntu-käyttäjät ovat osa suurta vapaiden ohjelmien yhteisöä. Yhteisö auttaa uusia käyttäjiä, levittää tietoutta vapaista ohjelmista sekä tekee ohjelmien kehitystyötä. Tutustu Ubuntu Suomen ja siihen liittyvien yhteisöjen toimintaan ja tule mukaan!