Uutisia, viikko 6

Uusi viikko, uudet kujeet. Viikon uutistarjonta koostuu tällä kertaa lähinnä ODF vs. OpenXML -taistelun väliaikatiedoista ja muutamasta uudesta ohjelmaversiosta. Ja mahtuupa mukaan vielä eräs Linuxiin siirtymisuutinen.

ODF vs. OpenXML
Microsoft on julkaissut Wordille liitännäisen joka mahdollista ODF-tiedostojen käytön. Liitännäistä käytettäessä käyttäjä voi valita, haluaako hän tallentaa asiakirjansa oletuksena OpenXML- vai ODF-muodossa. Word osaa myös lukea ODF-tiedostoja liitännäistä käytettäessä.

Microsoft aikoo julkaista vastaavan liitännäisen myös Exelille ja PowerPointille. Liitännäinen toimii seuraavien Office-pakettien kanssa: Office 2007, Office 2003 ja Office XP.

itbusinessedge.com

Myös Sun on julkaisemassa vastaavaa työkalua Office 2003:lle.
news.com.com

Microsoftin OpenXML-tiedostomuodon ISO-standardointi ei etene Microsoftin kannalta edullisesti. Aikain seitsemän valtiota on virallisesti vastustanut OpenXML:n standardointia. Tämän uskotaan estävän OpenXML:n standardointi Microsoftin haluamassa nopeassa aikataulussa.
theinquirer.net

Amarok 1.4.5
Suositusta Amarok-musiikkisoittimesta on julkaistu uusi 1.4.5-versio. Uusi versio tuo mukanaan parannuksia mm. musiikkikokoelman hallintaan ja äänenlaatuun käytettäessä xineä. Kubuntu tarjoaa erillistä pakettilähdettä, josta uuden version voi ladata.
kubuntu.org

SuperTux: Reloaded
Suositusta SuperTux-pelistä on julkaistu uusi 0.3.0-versio. Uuden version mukana tulee mm. lisää kenttiä, parannuksia ääneen ja grafiikkaan ja tuki peliohjaimille.

SuperTux on SuperMario-tyyppinen sivuta kuvattu tasohyppelypeli, jossa pelaajahahmona on Marion sijaan pingviini. Uusi versio on teknologiademo, ja siinä saattaa olla vielä monia kriittisiä bugeja.
supertux.lethargik.org
madpenguin.org

Ruotsin armeija vaihtaa Linuxiin
Ruotsin armeija korvaa palvelimissaan Windows NT:n Red Hat Linuxilla. Tärkein syy vaihtamiseen on Linuxin parempi tietoturva kilpaileviin ratkaisuihin verrattuna.

tietoviikko.fi

Heikki Mäntysaari

3 Responses to “Uutisia, viikko 6”

 1. lunatiC Says:

  Mikä on ratakisu? 🙂

  [korjasin typon Heikin puolesta ja erotin artikkelista “alun” t. Timo]

 2. Risto H. Kurppa Says:

  Kiitos Heikki uutisista. Microsoftilla ei sii mene ihan suunnitelmien mukaan nuo OOXML-jupinat ja kyllähän se passaa.. Jos OOXML jää standardoimatta ja palikat ODF:n käytölle on jo olemassa niin mikäs tässä ollessa.. Jännä on nähdä muutaman vuoden päästä mikä on formaattisodan tilanne, juurikin ODF/OOXML, PDF/XPS (tms, Microsoftin ‘digipaperiformaatti’, JPEG/MS:n kuvaformaatti, HTML/MS:n ‘HTML’. Näitä kaikkia väännetään nyt Vistan ilmestyessä..

 3. E.K.Virtanen Says:

  Kiitoksia taas tarjonnasta.
  Paljon jäisi näitä lukematta muualta joten sen suhteen ainakin minua tämä viikoittainen uutiskatsaus palvelee todella hyvin.

Leave a Reply

Keskustelualueet

Ubuntu Suomen keskustelualueilta löydät tuhansia aiempia keskusteluita ja vinkkejä Ubuntun käyttöön. Voit myös luoda uuden viestiketjun, jos et löydä aiempaa, sopivaa keskustelua.

Ohjeet ja tuki

Ubuntu-yhteisö on laatinut uusia käyttäjiä varten hyvät ohjeet. Apua voi kysäistä myös keskustelupalstoilta tai reaaliaikaisessa IRC-keskustelussa.

Yhteisö

Aktiiviset Ubuntu-käyttäjät ovat osa suurta vapaiden ohjelmien yhteisöä. Yhteisö auttaa uusia käyttäjiä, levittää tietoutta vapaista ohjelmista sekä tekee ohjelmien kehitystyötä. Tutustu Ubuntu Suomen ja siihen liittyvien yhteisöjen toimintaan ja tule mukaan!