Uutiskatsaus, viikko 3/07

Vähän suppeampi uutiskatsaus tällä kertaa resurssipulasta johtuen (kiinnostaisiko uutiskatsausten teko?). Muista myös Jussin mediakatsaus

Ubuntulle Windowsista toimiva asennusohjelma
Ubuntulle ollaan kehittelemässä Windowsista käsin toimivaa asennusohjelmaa, jolloin Ubuntua kokeilevien Windows-käyttäjien ei enää tarvitsisi kirjoittaa CD-levyä ja käynnistää konetta tältä levyltä, vaan yksinkertaisen Windows-ohjelman ajaminen riittäisi. Asennusohjelmasta on tällä hetkellä julkaistu esiversio, jonka voi ladata Ubuntu-wikistä.
ubuntu.wordpress.com


Jyrki Kasvista parlamentaarikoiden tietoyhteiskuntajärjestön puheenjohtaja
jyrki-kasviTietoyhteiskunta-asioissa kunnostautunut kansanedustaja Jyrki Kasvi (vihr.) on valittu Parlamentaarikoiden kansainvälinen tietoyhteiskuntajärjestön IPAIT:n (International Parliamentarians’ Association for Information Technology) presidentiksi. Samassa kokouksessa laadittiin julistus, jossa vaaditaan mm. tytöille parempia mahdollisuuksia tietoyhteiskuntataitojen kehittämiseen. Lisäksi vaadittiin kehitysmaille avoimempaa tiedonsaantia.
tietokone.fi

Flash 9
Adobe on viimein julkaissut Flashin version 9 Linuxille. Vanhaan versioon verrattuna parannuksia on rutkasti, esimerkiksi ALSA on viimeinkin korvannut vanhentuneen OSS:n äänijärjestelmänä.
pcadvisor.co.uk

KDE4 myös OS X:lle
mac_KDEKDE:n tuleva nelosversio aiotaan julkaista myös MacOS:lle. KDE4 käyttää uutta QT4-kirjastoa, josta on olemassa versio myös MacOS:lle. Lisäksi MacOS on UNIX-pohjainen, ja siinä on mahdollista käyttää Linuxista tuttua X11-ikkunointia. Niinpä KDE:n porttaaminen MacOS:lle ei pitäisi olla mahdotonta.
dot.kde.org

Teksti: Heikki Mäntysaari
Kuvat: Jussi Nykänen

3 Responses to “Uutiskatsaus, viikko 3/07”

 1. E.K.Virtanen Says:

  Olisin innokas auttamaan mutta en oikein tiedä mistä ja miten aloittaisi. Jonkinlainen järjestelmä voisi olla hyvä saada aikaan niin helpottaisi aloittamista 🙂

  Minua voi lähestyä vaikka meilitse jotta voimme katsoa kuinka omia päivittäisiä internetissä surffaamisia voisi parhaiten hyödyntää esimerkiksi tässä uutiskatsauksessa.

 2. Samuel Hovi Says:

  Kyllähän tuo KDE on ollut finkin kautta aiemminkin saatavana mäkkiin, kuten myös suurin osa muista UNIX-yhteensopivista ohjelmista.

 3. teprrr Says:

  KDE on tosiaankin ollut sovitettuna (port) jo OSX:lle aiemminkin, ja se on ollut tekijänsä mielestä vakaa jo neljä vuotta. Myös Qt:stä on ollut versio jo aiemminkin Macille (Qt/Mac), mutta sitä ei *NIX-version tapaan ole aiemmin tuplalisensöity. Eli tämä tuleva sovitus pyörii natiivisti ilman X11:ta, joka taasen mahdollistaa mm. OSX:n käyttöliittymäelementtien käytön ja pienemmän tehonkulutuksen, toivottavasti.

  Toisin kuin X11-sovitus KDE:stä, tämä tuleva versio ei tule sisältämään KDE:n ikkunaohjelmaa (kwin), työpöytäjuttuja (tuleva plasma) eikä muita ohjelmia, jotka jo löytyvät OSX:stä valmiina.

Leave a Reply

Keskustelualueet

Ubuntu Suomen keskustelualueilta löydät tuhansia aiempia keskusteluita ja vinkkejä Ubuntun käyttöön. Voit myös luoda uuden viestiketjun, jos et löydä aiempaa, sopivaa keskustelua.

Ohjeet ja tuki

Ubuntu-yhteisö on laatinut uusia käyttäjiä varten hyvät ohjeet. Apua voi kysäistä myös keskustelupalstoilta tai reaaliaikaisessa IRC-keskustelussa.

Yhteisö

Aktiiviset Ubuntu-käyttäjät ovat osa suurta vapaiden ohjelmien yhteisöä. Yhteisö auttaa uusia käyttäjiä, levittää tietoutta vapaista ohjelmista sekä tekee ohjelmien kehitystyötä. Tutustu Ubuntu Suomen ja siihen liittyvien yhteisöjen toimintaan ja tule mukaan!