Uutiskooste – vko 45

“Microsoft varasti törkeästi Linux-kauppamme”

Nigerian hallitus päätti ostaa 17 000 Intelin Classmate PC -tietokonetta ja asentaa niihin Mandrivan. Koneet toimitettiin Nigeriaan kuten oli sovittu. Muutaman päivän päästä kuultiin kumma uutinen: Nigerian hallitus päätti maksaa normaalisti Mandrivasta, mutta sanoivat vaihtavansa sen heti Windowsiin. Jokainen voi arvailla, mitä on tapahtunut.

Tilanne kuitenkin muuttui. Nigerian hallituksen virasto Universal Service Provision Fund sanoi haluavansa koneet kuitenkin Mandrivalla, vaikka aiemmin oltiin ilmoitettu toisin.

Microsoft neuvottelee vielä 400 000 dollarin arvoisesta markkinointituesta koneet toimittaneelle Technology Support Centererille, mikäli koneisiin asennetaan Windows-käyttöjärjestelmä.

tietokone.fi
mikropc.net

Linux-kannettava 200€

Viime viikolla 140 euron pöytäkoneen esitellyt Everex lupasi, että ensi vuoden puolella julkaistaan Linux-kannettava, jonka hinta on vain 205 euroa. Kannettava käyttää käyttöjärjestelmänään Ubuntua. Näyttöjen koko vaihtelee 12,1″ ja 17″ välillä.

tietokone.fi

Asus teki pienen ja halvan Linux-kannettavan

Asus teki kehitysmaa-pc-tyyppisen Linux-kannettavan. Asus Eee pc on pieni ja halpa. Siinä on flash-kiintolevy sekä 512Mt – 1Gt muistia. Näytön koko on 7″. Kannettava tulee myyntiin lähiaikoina ja sitä voi jo ennakkotilata nettikaupoista.

tietokone.fi

Compiziin tuki 3D-laseille

Compiziin on tehty 3d-lasien tuki. Kun lisäosa on käytössä ja käyttää oikeanlaisia laseja, tulee työpöytä 3D:ksi. Nämä lasit ovat niitä, joita saattoi aikoinaan tulla tiedelehtien välissä: vasen ‘linssi’ on punainen ja oikea turkoosi. Koko päivää ei varmaankaan pysty laseja päässä pitämään, mutta esimerkiksi 3d-pelejä pelatessa tästä voi olla hyötyäkin.

blogit.tietokone.fi/linuxinjaljilla

Linus Torvaldsin haastattelu LinuxInsiderissa

Linus kertoo haastattelussa, että kaupalliset intressit Linuxia kohtaan ovat nopeuttaneet Linuxin kehitystä alusta alkaen. Siksi Linus onkin tyytyväinen, että Linux on lisensoitu GPLv2-lisenssillä, eikä kaupallista toimintaa kieltävällä lisenssillä.

avautuma.blogspot.com

Photoshopista tulossa ilmainen nettiversio

Photoshopista on tulossa ilmainen verkkoversio. Julkinen beta-versio julkaistaan vielä tämän vuoden puolella ja varsinainen julkistus on ensi vuonna. Versiosta tehdään perustyökalu ihmisille, jotka eivät todennäköisesti muutenkaan ostaisi kuvankäsittelyohjelmaa. Ohjelman ominaisuuksia ovat mm. kuvan kääntäminen, punasilmäkorjaus, automaattikorjaus ja terävöitys.

Mitä ilmeisimmin ohjelma toimii myös Linuxilla.

tietokone.fi

Uusi Fedora julkaistiin

Fedorasta julkaistiin uusi versio, jonka versionumero on 8. Uudessa Fedorassa on mm. uudistettu ulkoasu, ja se käyttää äänijärjestelmänään PulseAudiota. Mukana tulee myös Codeina-sovellus, jonka avulla voi ostaa kaupallisten ääni- ja videokodekkien tuen.

tietokone.fi

“Virastojen saatava kansalaisten lähettämät tiedostot auki ohjelmista riippumatta”

Neljä vuotta voimassa ollut laki velvoittaa, että viranomaisten on voitava avata asiakkaan lähettämät dokumentit tiedostomuodosta riippumatta. Näin ei ole ollut. Esimerkiksi useissa ministeriöissä ei saada auki OO.o:lla tehtyjä dokumentteja. Valtionvarainministeriö valmistelee parhaillaan ohjetta viranomaisasioinnissa vastaanotettavista tiedostomuodoista. Ohjeessa on tarkoitus muistuttaa lain velvoitteista, erityisesti erilaisten yleisesti käytössä olevien sekä standardoitujen tiedostomuotojen vastaanottamisesta.

kasvi.org

Googlelta avoin ohjelmistoalusta matkapuhelimille

Google on kehittänyt jo vuosia Android-nimistä ohjelmistoalustaa matkapuhelimille. Hankkeessa on mukana 33 yritystä, mm. Motorola, LG, Samsung ja T-Mobile. Alusta perustuu avoimeen lähdekoodiin, joten sen käytöstä ei tarvitse myöskään maksaa lisenssejä.
Tämä hanke on kunnianhimoisempi, kuin mikään yksittäinen Google-puhelin, jolla lehdistö on spekuloinut viime viikkoina.”, kertoi Eric Schmidt tiedotteessaan.

fin.afterdawn.com

Googlelta avoin koodirajapinta

Google on tehnyt yhteisöpalveluita varten avoimen koodirajapinnan, OpenSocialin. Siihen ovat liittyneet mm. MySpace, LinkedIn ja Googlen oma yhteisöpalvelu Orkut. Kun joku tekee OpenSocialissa mukana olevalle palvelulle sovelluksen, toimii se myös muissa OpenSocialiin liittyneissä yhteisöpalveluissa.

mbnet.fi/net.nyt

Elias

7 Responses to “Uutiskooste – vko 45”

  1. E.K.Virtanen Says:

    Mahtavaa että uutiset on jälleen potkaistu käyntiin. “kiireinen” ihminen ehdi kaikkea läpi käymään ja siinä tämä blogi onkin enemmän kuin paikallaan.

    10 pistettä + papukaija merkki.

    E.K.Virtanen

  2. Risto H. Kurppa Says:

    Jes, kiitos Eliakselle iso kiitos tästä! Toivottavasti löytyy tekijöitä jotta viikottainen kooste saadaan pyörimään jatkossakin.

  3. Aj Nieminen Says:

    Kyllä, hienoa hienoa 🙂 olikin muutama uutinen päässyt vilahtamaan ohi.

  4. Mikko Huovila Says:

    Erinomaista, etteä Elias on ottanut asiakseen koostaa taas uutisia 🙂

  5. Fri13 Says:

    Tuosta Mandriva – Nigeria – Microsoft, uutisesta sen verran että Microsoft kilpaili alunperin tuosta kaupasta Mandrivan kanssa (taisi olla muitakin) ja Mandriva voitti. Kauppa sovittiin ja koneet toimitettiin.
    Sitten meni muutama päivä ja Nigerian hallituksen Technology Support Center (TSC) ilmoitti että se tyhjentää koneet ja asentaa niihin sittenkin XP:n (eli TSC sai ‘lahjonnan’) ja sen jälkeen USPF puuttui kauppaan ja sanoi että kauppa on solmittu Mandrivalla koska se vastasi vaatimuksia paremmin kuin XP ja Mandriva tulee pysymään koneissa.

    Toivotaan että Gnu/linux pysyy näissä koneissa ja nämä maat pääsevät omavaraiseen IT-kehittymiseen.

  6. Ubuntu-blogi » Arkisto » Mikä on käyttäjäyhteisö ja mitä se tekee? Says:

    […] Ubuntu-blogi Suomen Ubuntu-yhteisön blogi « Uutiskooste – vko 45 […]

  7. Ubuntu-blogi » Arkisto » Uutisia, viikko 46 Says:

    […] Android-sovellusten kehityskilpailu Viime viikon uutiskoosteessa kerrottiin Googlen uudesta avoimesta matkapuhelimien ohjelmistoalustasta. Markkinoidakseen uutta […]

Leave a Reply

Keskustelualueet

Ubuntu Suomen alkuperäisiltä keskustelualueilta löydät tuhansia aiempia keskusteluita ja vinkkejä Ubuntun käyttöön. Voit myös luoda uuden viestiketjun, jos et löydä aiempaa, sopivaa keskustelua.

Ohjeet ja tuki

Ubuntu-yhteisö on laatinut käyttäjiä varten hyvät ohjeet Apua voi pyytää myös keskustelupalstoilta tai Discourse/Telegram-keskusteluissa (ks alla).

Yhteisö

Aktiiviset Ubuntu-käyttäjät ovat osa suurta vapaiden ohjelmien yhteisöä. Yhteisö auttaa uusia käyttäjiä, levittää tietoutta vapaista ohjelmista sekä tekee ohjelmien kehitystyötä. Tutustu Ubuntu Suomen ja siihen liittyvien yhteisöjen toimintaan ja tule mukaan!