VALOa Tampereella

Viime kuukausina Tampereella on tehty kaksi aloitetta: joulukuussa vasemmisto ehdotti Linux Terminal Server Projectin hyödyntämistä kouluissa ja maaliskuussa vihreät esittivät OpenOfficeen tai LibreOfficeen siirtymistä, ja VALO:n mahdollisuuksien tutkimista. Helsingissäkin on vastaavanlainen prosessi käynnissä..

Tampereen vihreä valtuustoryhmä jätti maanantaina 7.3. valtuustoaloitteen, jossa esitetään vapaan ja avoimen lähdekoodin ohjelmistojen hyödyntämistä Tampereen kaupunkikonsernissa. Lisäksi vihreät esittävät, että kaupunki ottaa työasemillaan käyttöön ilmaisen OpenOffice-ohjelmiston.

Vapaan ja avoimen lähdekoodin ohjelmistot (VALO) ovat tietokoneohjelmia joita saa käyttää, levittää ja muokata vapaasti. Tunnetuimpia VALOja ovat mm. suomalaisen Linus Torvaldsin kehittämä käyttöjärjestelmäydin Linux, Internet-selain Firefox ja toimisto-ohjelmisto OpenOffice.org.

Julkisen hallinnon tietohallinnon neuvottelukunta suosittelee julkaisussaan (JHS 169) VALOjen käyttöä julkisessa hallinnossa. Myös hallitus on esittänyt vastaavan suosituksen (kannanotto 6.3.2009).

Tampereen vihreän valtuustoryhmän puheenjohtaja Olli-Poika Parviaisen mukaan vapaan ja avoimen lähdekoodin ohjelmistojen käyttö edistää kaupungin riippumattomuutta yksittäisistä ohjelmistovalmistajista ja tuottaa säästöjä.

Esimerkiksi Helsingissä pelkästään työasemien ja toimisto-ohjelmien lisenssimaksut ovat lähes viisi miljoonaa euroa vuodessa. Helsingin kaupunginvaltuusto onkin vihreiden aloitteesta päättänyt, että kaupunki ryhtyy kokeilemaan avoimen lähdekoodin ohjelmia työasemakäytössä nykyisen palvelinkäytön lisäksi. Myös Oikeusministeriö on saavuttanut useiden satojen tuhansien eurojen vuosittaiset säästöt suosimalla VALOja hallinnonalallaan.

VALOt edistävät vihreiden mukaan myös ympäristöystävällisempää tietoyhteiskuntaa, sillä ne toimivat vanhemmissakin tietokoneissa eikä niiden käyttö edellytä jatkuvia laitepäivityksiä. VALOjen avoimet tiedostomuodot lisäävät myös julkisen hallinnon esteettömyyttä, saavutettavuutta ja läpinäkyvyyttä. Riippumattomuus yksittäisistä toimittajayrityksistä puolestaan edistää reilumpaa kilpailua.

VALOihin liittyy vihreiden mukaan myös tietoyhteiskunnan demokratiaa edistävä ulottuvuus. ”Ottaisitko mieluummin rokotteen, jonka toiminta on yksittäisen yrityksen salaisuus, vai rokotteen joka on kehitetty ja tutkittu avoimessa tiedeyhteisössä? VALOissa on kyse vastaavasta asiasta eli oikeudesta vapaaseen tietoon ja sen hyödyntämiseen”, Parviainen kiteyttää.

Tampereella on pohdittu VALOjen käyttöä aiemminkin. Vihreiden Oras Tynkkynen teki asiasta aloitteen vuonna 2004 ja vasemmistoliiton Tampereen valtuustoryhmä esitti hiljattain vapaita ohjelmistoja Tampereen kouluihin.

Valtuustoaloite on kokonaisuudessaan luettavissa sivulta http://www.ollipoikaparviainen.fi/blogi/valo-tiedote/.

Lue myös aiempi aloite LTSP:n käytöstä sekä VALO-aloite Helsingissä.

One Response to “VALOa Tampereella”

  1. Mikä on Ubuntu? Mikä VALO? | Risto H. Kurppa Says:

    […] VALO on hyvää vauhtia leviämässä myös Tampereen hallintoon: http://blog.ubuntu-fi.org/2011/valoa-tampereella/ […]

Leave a Reply

Keskustelualueet

Ubuntu Suomen keskustelualueilta löydät tuhansia aiempia keskusteluita ja vinkkejä Ubuntun käyttöön. Voit myös luoda uuden viestiketjun, jos et löydä aiempaa, sopivaa keskustelua.

Ohjeet ja tuki

Ubuntu-yhteisö on laatinut uusia käyttäjiä varten hyvät ohjeet. Apua voi kysäistä myös keskustelupalstoilta tai reaaliaikaisessa IRC-keskustelussa.

Yhteisö

Aktiiviset Ubuntu-käyttäjät ovat osa suurta vapaiden ohjelmien yhteisöä. Yhteisö auttaa uusia käyttäjiä, levittää tietoutta vapaista ohjelmista sekä tekee ohjelmien kehitystyötä. Tutustu Ubuntu Suomen ja siihen liittyvien yhteisöjen toimintaan ja tule mukaan!