Wine-Doors

Windows-ohjelmia tarvitsevien kärsivällisyyttä koetellaan taas, mutta helpotusta on luvassa. Karl Lattimer niminen henkilö kyllästyi Winen lisäosan, Wine Toolsin, toimimattomuuteen siinä määrin, että päätti tehdä tilalle paremman ohjelman. Tavoitteena on tehdä ohjelma, joka helpottaa Windows-ohjelmien ja -pelien asentamista Linux-ympäristöön entisestään.

Wine Tools on jo tämänkaltainen ohjelma, jossa on valmiita asennusta helpottavia asetustiedostoja noin 90 sovellukselle. Lattimerin mielestä ohjelma ei ole hirveän hyvin koodattu, eikä siihen tule kovin usein uusia yhteensopivuuksia. Hän alkoi kehittämään Wine-Doors-nimistä lisäosaa, johon käyttäjät voivat itse lisäillä sopivia asetustietoja eri ohjelmille ja peleille.

Lattimer vertasi ohjelmaansa Linuxista tuttuun paketinhallintaan. Kun käyttäjä haluaa asentaa Winellä esimerkiksi World of Warcraft -pelin, Wine-Doors etsii tarvittavat asetukset (esim. Windowsista tutut rekisteriarvot) ja tiedostot (kuten .dll-tiedostot). Aivan kuten Linuxin paketinhallinta etsii tarvittavat riippuvuudet omille paketeilleen. Parhaassa tapauksessa tulevaisuudessa pelien tekijät ilmoittavat nämä tiedot esimerkiksi kotisivuillaan, joilta käyttäjän on helppo kopioida asetukset ja aloittaa pelaamaan peliä. Tiedot ovat kuin resepti jolla saadaan haluttu kakku aikaiseksi.

Itse odotan ohjelmalta paljon ja toivon sen kehittyvän sellaiseksi, että se pelaaminen Linuxillakin luonnistuu entistä paremmin ja ennen kaikkea helpommin. Ohjelmasta on juuri julkaistu versio 0.1 pre-release 1, joka on vielä ns. lapsenkengissä. Silti tässä versiossa pitäisi toimia, ainakin ohjelman kotisivujen mukaan, jo seuraavat ohjelmat:

  • 7-zip
  • Call of Duty 2
  • Warcraft 3
  • DVD Decrypter
  • Ohessa pieni vapaa suomennos asennusohjeista. Ohjelmaa on suositeltu käytettävän Gnome-työpöytäympäristössä. Henkilökohtaista kokemusta esimerkiksi KDE:ssä ei ole. Bugiraportit yms. kannattaa lähettää suoraan kehittäjille.

    Tarvittavat riippuvuudet:

    • wine
    • cabextract, tar, gzip, bzip, unzip
    • python-gnome2-desktop >= 2.16 (Taitaa olla Debianin/Ubuntun paketti, saattaa olla eri nimellä toisissa järjestelmissä)
    • python >= 2.4
    • python2.4-cairo >= 1.2.0
    • libcairo2 >= 1.2.4
    • python-libxml2
    • python-glade2
    • Asennus tapahtuu komentoriviä käyttäen seuraavasti:

      svn co http://www.wine-doors.org/svn/wine-doors/trunk wine-doors
      cd wine-doors
      python setup.py install

      Noniin, kaikki kenellä on pelejä/ohjelmia viritetty Winellä käyttöön, suunnatkoon Wine-Doorsin kotisivuille ja tarkastakoon, miten voi jakaa virityksiään muille 🙂

      Matti Laakso

4 Responses to “Wine-Doors”

  1. E.K.Virtanen Says:

    Hieman varhaista sanoa vielä kun versio 0.1 pre vasta tullut mutta ainakin kuulostaa todella lupaavalta.

  2. evil terrorist Says:

    Tulevaisuudessa yhä houkuttelevampi vaihtoehto windows-ohjelmien käyttämiselle on myös ns. virtuaalikoneet.

    Vmware fusion pyörittää directx8.1-ohjelmia:
    http://www.youtube.com/watch?v=xF_CoXsXtk4

    Vastaavasti parallels destop pyörittää nykyään directx8.1 ja opengl -ohjelmia. Tulevaisuudessa luvataan directx9 jne..
    http://www.youtube.com/watch?v=VWU4DTOP9ys

    Parallels desktopin uusia ominaisuuksia.. Voi mm. avata ja muokata dokumentteja microsoft wordilla. Todellisuudessa taustalla pyörii windows xp, mutta mac os x-käyttäjälle tämä ei näy mitenkään. (Video latautuu erittäin hitaasti)
    http://parallelsvirtualization.blogspot.com/2007/06/parallels-desktop-30-walkthrough-on.html

    Ja vmware fusionin taidonnäyte aiheesta:
    http://www.youtube.com/watch?v=JIApJMzGzDQ

    Vielä pitää odotella linuxille versioita näistä, mutta onneksi on kilpailua niin kummallakaan ei ole varaa jäädä liikaa jälkeen.

  3. Ilokaasu Says:

    Sellaisen kun saisi että windowsia ei tarvitsisi erikseen pyörittää, viehän se tehoja vähän heikommista koneista. Tosin core2/4 yleistyy niin virtuaalisointikin sen mukana..

  4. Sami Says:

    Siis eiköhän winen “PääPointti” ole ettei tarvita windowsia ollenkaan !!

Leave a Reply

Keskustelualueet

Ubuntu Suomen keskustelualueilta löydät tuhansia aiempia keskusteluita ja vinkkejä Ubuntun käyttöön. Voit myös luoda uuden viestiketjun, jos et löydä aiempaa, sopivaa keskustelua.

Ohjeet ja tuki

Ubuntu-yhteisö on laatinut uusia käyttäjiä varten hyvät ohjeet. Apua voi kysäistä myös keskustelupalstoilta tai reaaliaikaisessa IRC-keskustelussa.

Yhteisö

Aktiiviset Ubuntu-käyttäjät ovat osa suurta vapaiden ohjelmien yhteisöä. Yhteisö auttaa uusia käyttäjiä, levittää tietoutta vapaista ohjelmista sekä tekee ohjelmien kehitystyötä. Tutustu Ubuntu Suomen ja siihen liittyvien yhteisöjen toimintaan ja tule mukaan!