Yhteisön esittely

Ubuntun yhteisö on joukko Ubuntun ympärille kerääntyneitä ihmisiä, jotka haluavat auttaa muita ihmisiä, kehittää Ubuntua ja edistää Ubuntuun liittyvää toimintaa. Afrikkalainen sana “ubuntu” kuvaa yhteisöllisyyttä ja voidaan suomentaa “ihmiseltä ihmiselle”. Ubuntu-yhteisöä ohjeistetaan myös Ubuntun käytössäännöstöllä, jonka ohjeita toisten huomioon ottamisesta ja kunnioittamisesta kaikkia pyydetään noudattamaan. Ubuntu-projektin perusperiaatteita ovat sitoutuminen avoimen lähdekoodin ohjelmistoihin ja kehittämistapaan, ilmaisuus (vaikkei avoin lähdekoodi sitä vaadikaan), helppokäyttöisyys ja monikielisyys.

Ubuntu Suomi on yksi Ubuntun yhteisön virallisista paikallistiimeistä. Voit tutkia tarkempia tietoja Ubuntun yhteisön toiminnasta ympäri maailmaa Ubuntun paikallistiimien luettelosta (Ubuntu Suomen alasivu). Paikallistiimin tarkoituksena on tukea, mainostaa, suomentaa ja kehittää Ubuntua Suomessa. Ubuntu Suomi perustettiin keväällä 2005 ja toimii vapaaehtoisvoimin. Jokapäiväinen toiminta verkossa keskittyy erityisesti keskustelualueidenblogin ja wikin ympärille. Käy lukemassa ja osallistu rohkeasti keskusteluun.

Ubuntu on vain pieni osa maailmanlaajuisesti tapahtuvaa vapaiden ohjelmistojen kehitystä. Lue lisää eri projekteista ja yhteisöistä esimerkiksi avoinkoodi.fi– ja vapaasuomi.fi-sivustoilta.

Osallistuminen

Yhteisön nykytilanteeseen pääset helposti sisälle lukemalla toiminnasta. Toimintaan voit osallistua niin teknisillä taidoillasi kuin markkinoinnillakin, esimerkiksi:

  • kertomalla Ubuntusta ja vapaista ohjelmista esimerkiksi tuttavillesi ja työkavereillesi
  • auttamalla muita Ubuntun käyttäjiä esim. keskustelualueilla tai sosiaalisessa mediassa:
    • FacebookTwitter ja tuoreemmat alustat kuten Mastodon/Fediverse, Matrix, Discourse, Telegram
  • osallistumalla Ubuntu Suomen toimintaan esimerkiksi alkamalla hoitaa jotain osa-aluetta
  • suomentamalla ohjelmia ja käyttöohjeita
  • raportoimalla löytämiäsi vikoja Ubuntun kehitysversioita kokeilemalla
  • ohjelmoimalla itse uusia ominaisuuksia tai vikakorjauksia
  • tukemalla esimerkiksi Ubuntun perustan, Debian-projektin, tai eri ohjelmaprojektien kehittäjiä raha- tai laitelahjoituksin.
    Suomessa COSS ry edistää avoimia teknologioita eri osa-alueilla, ja COSS:n kannatusjäseneksi kannattaa liittyä.
    Katso myös avoinkoodi.fi.

Osallistumisesta eri tasoilla on tietoa Ubuntu Suomen Toiminta-sivulla, jolla on myös lukuisia alasivuja paikallistoiminnastamarkkinointimateriaaleihin.

Organisointi ja keskustelu on nykyään hujan hajan eri välineissä, lue lisää Toiminta-sivulta. Kuitenkin myös alkuperäisten keskustelualueiden alueet “Ubuntu Suomi ja yhteisöt” sekä “Ubuntun kehitysversio, kehittäminen ja suomentaminen” ovat käytettävissä. Koska toiminta on puhtaasti vapaaehtoispohjaista, tarvitaan ihmisiä jotka ovat valmiita ottamaan hieman organisointivastuuta esim. tapahtumasta ja etsimään muita kiinnostuneita ihmisiä auttamaan.

Keskustelualueet

Ubuntu Suomen alkuperäisiltä keskustelualueilta löydät tuhansia aiempia keskusteluita ja vinkkejä Ubuntun käyttöön. Voit myös luoda uuden viestiketjun, jos et löydä aiempaa, sopivaa keskustelua.

Ohjeet ja tuki

Ubuntu-yhteisö on laatinut käyttäjiä varten hyvät ohjeet Apua voi pyytää myös keskustelupalstoilta tai Discourse/Telegram-keskusteluissa (ks alla).

Yhteisö

Aktiiviset Ubuntu-käyttäjät ovat osa suurta vapaiden ohjelmien yhteisöä. Yhteisö auttaa uusia käyttäjiä, levittää tietoutta vapaista ohjelmista sekä tekee ohjelmien kehitystyötä. Tutustu Ubuntu Suomen ja siihen liittyvien yhteisöjen toimintaan ja tule mukaan!