YLE tukee Ubuntua

YLE avasi eilen Areenasta uuden version testikäyttöön. Suurin muutos aiempaan on, että ohjelmien videoformaatti on muutettu Windows Mediasta Flash-videoksi. Tällä pyritään siihen, että videot olisi katseltavissa Windowsin lisäksi myös muissa käyttöjärjestelmissä. Palvelun ohjeissa todetaankin, että Windowsin lisäksi Areena toimii sekä Mac OS X:lla että Ubuntu 8.04 tai uudemmalla. YLE on siis rakentanut uutta palvelua Ubuntu-käyttäjät huomioiden!

YLE:n sähköisten palveluiden ympärillä on ollut paljon keskustelua. Kritiikkiä on esitetty siitä, että videoita on voinut katsoa vain Windows Mediaa tukevilla ohjelmilla. Windows Medialle ei ole virallista tukea Mac OS X:lle eikä Linuxille.

Uusi Flash-pohjainen ratkaisu on siinä mielessä huomattavasti parempi, että Flash on saatavilla myös Linuxille. Näin Areenan ohjelmat on katsottavissa kaikilla merkittävillä käyttöjärjestelmillä. Pientä kritiikkiä voi edelleen esittää siitä, että Flashin käyttö sitoo videoiden katsomisen yhden yrityksen suljettuun ohjelmistoon. Toiveena olisikin, että YLE tulisi Flashin lisäksi tarjoamaan suoran linkin ohjelman H.264 pakattuun tiedostoon, jolloin katsominen olisi mahdollista millä tahansa mediasoittimella. Näin avoimuus toteutuisi paremmin.

Joka tapauksessa YLE on hienosti huomioinut saamaansa palautetta. Tällä uudistuksella se palvelee kansalaisia tasapuolisemmin ja neutraalimmin kuin aiemmin.

Hyvä YLE!

Mikko Huovila

Ps. Pikaisella kokeilulla Flash-videoiden katseleminen tuntuu toimivan ripeästi, mutta pientä kuvan pätkintää ja pikselöintiä tuntuu varsinkin koko ruudulta katseltaessa olevan. Toivottavasti nämä ovat vielä beta-version lastentauteja. Millaisia kokemuksia muilla on?

10 Responses to “YLE tukee Ubuntua”

 1. Timo Jyrinki Says:

  Kokeilin avoimen lähdekoodin Flash-soittimella (Gnash & Ubuntu 9.04) palvelua, enkä saanut videoita näkyviin.

  Ubuntua PC:llä käyttäville tämä toki on edistysaskel, mutta tietyllä tapaa jälleen vain yritetään kattaa hieman isompi osa käyttäjistä sen sijaan että tehtäisiin aidosti avoin ratkaisu. Koska Ubuntu on luultavasti suosituin Linux-jakelu Suomessa, ja Intel-yhteensopiva PC suosituin alusta kuluttajien tämänhetkisessä Areena-käytössä, kritisoijien määrä pienenee ja haloon määrä laskee suuresti, etenkin kun vielä Mac OS X -käyttäjät tulevat myös paremmin huomioiduksi tämän muutoksen myötä.

  Aidosti avoin ratkaisu ei ottaisi kantaa laitteeseen tai ohjelmistoon jolla sisältöä katsotaan, ja mielellään myös ohittaisi patenttiongelmaiset tiedostomuodot joihin H.264:kin (MPEG-4 AVC) ikävä kyllä kuuluu. Ogg-perheen avoimet video- ja äänikoodekit olisivat omiaan web-käyttöön, etenkin kun seuraava Firefox tukee niitä suoraan vapaiden käyttöjärjestelmien lisäksi myös Windowissa ja Mac OS X:ssä.

  Joka tapauksessa askel on toki otettu vähemmän huonoon suuntaan, ja (Flashia lukuunottamatta) avoimien vaihtoehtojen kuten Ubuntun käytön esteet vähenevät tämän myötä.

  Nyky-beta-areenan tulevaisuuden kannalta Flash saatetaan Areenankin vaatimalla tasolla saada myös avoimen lähdekoodin ohjelmilla toimimaan, sillä viimeisen vuoden aikana Adobe on vähentänyt poikkiteloin asettumistaan yhteensopivien Flash-toisto-ohjelmien tekemiselle, mikä toivottavasti edesauttaa Gnashin kehitystä. Patenttiongelmat koodekkien kanssa toki jatkuvat, ellei EU tee merkittävää linjanvetoa ohjelmistopatentteja vastaan nykyisen läpi sormien katsomisen sijaan. Tämä ei kuitenkaan kovin paljon onneksi yksityishenkilöitä kosketa, ja avoimen lähdekoodin kirjastot (esim. ffmpeg) osaavat koodekit kyllä ongelmitta.

 2. Aapo Rantalainen Says:

  Lisäämättä mitään Timon hienoon kommenttiin, palvelu toimii nyt. Pikaisella testillä pausettaminen ja seeking (hyppääminen mihin tahansa kohtaan ajassa) toimivat hyvin, joiden kanssa on tähän asti pitänyt olla aina varpaillaan.
  ‘Koko ruutu’-nappi ei sitä vastoin tee mitään. ‘Avaa ikkunaan’ ja selain koko ruutuun on kyllä lähes full screen.

 3. HaXeri Says:

  Haluaisin kuitenkin muistuttaa että Mac Os X:n perusasennukseen kuuluu wmp… Onko kukaan saanut toimimaan s60 laitteilla? (varsinkin näillä nokia e90, 9500,9300 kommareilla katselu voisi onnistua hyvin)

 4. Mippe Says:

  Elikkä periaatteessa YLE voisi kirjoittaa suoraan, että Areena toimii Linuxissa, sillä Ubuntuhan on se ainoa Linux(sarkasmiaaa).

 5. Matti Karnaattu Says:

  Parempaan suuntaan kyllä hoidettu Yleltä. Miro olisi teknisesti paras ratkaisu mutta haluaakohan Yle hallita jollain tavalla Mun Digitaalisia Oikeuksia että Flash olisi sitten heille parempi.

  Siitä on turha kitistä, että tuettu Ubuntuversio on 8.04 32-bit. Flash on betavaiheessa 64-bittisenä ja menisi Ylen puolelta työlääksi testata jotain lyhyen tuen käyttöjärjestelmiä joita on lukemattomia ja joita tulee ja menee kokoajan. Toisaalta Yle voisi jonkun ikivanhan Windows 2000:n sijasta testata toimivuutta muilla nykyisillä käyttöjärjestelmillä joita tulee harvemmin ja joita tuetaan pidempään.

 6. kalle Says:

  Kiitos yle. Tost hyväst vois melkein maksaa tv-lupaa:)

 7. lumikola Says:

  Aika hauskaa, että vihdoin kun tuo vanhan windows media -muodon tuki oli erittäin hyvässä iskussa lähes alustalla kuin alustalla avoimien purkajien johdosta, siirrytään sitten flashiin, joka karsii kaikki realistiset mobiilialustat pois pelistä.

  Vielä vanhan palvelun uutisvideoita sun muuta pystyy katselemaan muitta mutkitta taskukoneella, mutta auta armias kun yrität avata tuoreinta flash-materiaalia.

  Eihän tätä toista edes PS3:kaan. 😉

 8. Jussi Says:

  Olin eräässä tapahtumassa, jossa oli Ylen toimitusjohtaja puhumassa ja hänen kanssaan sai myös keskustella. Vaikutti siltä, että Yle ja erityisesti Ylen nettipalvelut ovat menossa hyvään suuntaan, myös Ubuntu- ja Linux-käyttäjien puolesta. Tosin nettiyhteyksien nopeutuessa olisi vanha kuvanlaatutaso voitu päivittää niin, että vanha “korkea” vastaisi uudessa “matalaa” ja uusi “korkea” olisi aiempaa korkeata parempi. Esim. jos kone on yhdistetty HDMI-kaapelilla taulutelevisioon ei kuvanlaatu nykyisellään päätä huimaa. (Okei, meneekö jo offtopikkiin? 😉

 9. digijussi Says:

  Olen asentanut kaiken mahdollisen enkä ole saanut areenaa auki ubuntu 9.04 :llä lainkaan, videoita pysty katsomaan kyllä 8.04:llä tosin asentelematta mitään vain soittimella.

 10. digijussi Says:

  Herjaa nyt java script tuen puutetta viimesimpänä vitsauksena, Java on kyllä asennettu. Estoja ei pitäs olla.

Leave a Reply

Keskustelualueet

Ubuntu Suomen keskustelualueilta löydät tuhansia aiempia keskusteluita ja vinkkejä Ubuntun käyttöön. Voit myös luoda uuden viestiketjun, jos et löydä aiempaa, sopivaa keskustelua.

Ohjeet ja tuki

Ubuntu-yhteisö on laatinut uusia käyttäjiä varten hyvät ohjeet. Apua voi kysäistä myös keskustelupalstoilta tai reaaliaikaisessa IRC-keskustelussa.

Yhteisö

Aktiiviset Ubuntu-käyttäjät ovat osa suurta vapaiden ohjelmien yhteisöä. Yhteisö auttaa uusia käyttäjiä, levittää tietoutta vapaista ohjelmista sekä tekee ohjelmien kehitystyötä. Tutustu Ubuntu Suomen ja siihen liittyvien yhteisöjen toimintaan ja tule mukaan!