YLE vaihtaa videoformaattia

YLE Areenan tiedostoformaattivalinta on herättänyt paljon närää Linux ja Mac OS X –käyttäjissä. Julkisen palvelun tehtävää verovaroin toteuttavan yhtiön tekemä videoformaattivalinta on kyseenalaistettu usealta taholta. Windows media –muodossa olevan materiaalin toistaminen on käytännössä edellyttänyt Microsoftin ohjelmistojen käyttämistä. Myös Linux ja Mac OS X –käyttäjät ovat saaneet ohjelmat näkyviin pienellä virittelyllä, mutta oletusasetuksin ohjelmien katsominen on ollut mahdotonta.

EFFI teki taannoin erinomaisen selvityksen internet-käyttöön soveltuvista videoformaateista. EFFI:n johtopäätös ja suositus oli, että videot tulisi tarjota yleisten standardien mukaisessa muodossa. Tämä sama vaatimus on ollut myös Elävä arkisto aidosti kaikille –vetoomuksen lähettäjillä sekä mm. kansanedustaja Jyrki Kasvilla.

Nyt vaikuttaisi sille, että YLE olisi ottanut palautteesta opikseen. Eilen YLE  tiedotti, että se ei ole sitoutunut ainoastaan Microsoftin formaatteihin, vaan on muuttamassa Areenan oletusarvoiseksi videoformaatiksi H.264 -standardin. Juuri tämä sama videoformaatti oli EFFI:n ensisijainen suositus!

YLE:n edustajat kertoivat, että jatkossa H.264-pakattuja videoita katsellaan selaimessa Flashin avulla. Tämä on toimiva ratkaisu useimmille käyttäjille. Uutisoinnin perusteella jää kuitenkin epäselväksi, että onko videoiden toistaminen mahdollista ilman Flashia? Vaikka Flash onkin hyvin tuettu tekniikka myös Linuxissa, niin se on silti yhden valmistajan tekniikkaa. Olisikin toivottavaa, että videotiedostojen katsominen olisi mahdollista myös suoran linkin kautta millä tahansa H.264 –standardia tukevalla ohjelmalla. Näin saataisiin aidosti hyödynnetyksi avoimen standardin hyödyt.

Mikko Huovila

13 Responses to “YLE vaihtaa videoformaattia”

  1. Tomi Says:

    Hieno juttu! Laitoin juuri YK:lle palautetta heidän video formaateistaan, toivottavasti heilläkin avoimuus voittaa.

  2. Sakari Says:

    vihdoinkin tulivat järkiinsä 🙂

  3. Miika Says:

    Uusin versio Flashistä pystyy soittamaan H264/AAC koodekeilla pakattuja .mp4 tiedostoja suoraan palvelimelta (samaan tyyliin kuin .flv tiedostojakin). Veikkaan että YLE tulee tarjoamaan myös suoran linkin näihin .mp4 tiedostoihin joita voi sitten ladata koneelleen tai streamata. Mutta jos näin ei ole niin esim. Firefoxiin löytyy lisäosia joilla videovirta saadaan kaapattua, esim http://www.downloadhelper.net/ hoitaa homman kätevästi ja sillä voi jo nyt tallentaa koneelleen youtubesta H264 pakattuja videoita, vaikka youtube ei kyseistä toiminnallisuutta tarjoakkaan 🙂

  4. Antti Says:

    On se hienoa kun saa lukea hyviä uutisia.

    Toivottavasti myös muut kuin koodekista johtuvat yhteensopivuusongemat ratkaistaan. Minulla on ollut hankaluuksia saada video käyntiin omassa ikkunassaan (s.o. isompana) – pitää aina sulkea alkuperäinen ikkuna ja ladata avattu ikkuna uudelleen, jotta lähtisi käyntiin.

  5. Toni Hintikka Says:

    Hyviä uutisia! Nykyinenkin systeemi kyllä toimii Linuxilla ihan ok. Jopa paremmin kuin Windowsilla. Jos homma toimii jatkossakin yhtä hyvin tai paremmin niin hyvä. Itse teen nykyään niin, että lataan streamin linkin omalle koneelle ja avaan sitten soittimeen. Samalla tavalla toimii myös nelosen nettitv. Sille tosin pitää valehdella, että selain on IE.

  6. Mario92 Says:

    Hyvä juttu.

  7. Jouko Kivilahti Says:

    Hyvä juttu tosiaan!

    Ainoa vain, että nyt näyttää joillaki foorumeilla, ym että osa linux “osaajista” meinaa, että joku muu container-formaatti olisi parempi, ja täten he rajaisivat windows-käyttäjiä huonompaan suuntaan.

    Kun Adobe näyttää avanneen ehtoja flashin suhteen, mielestäni tämä järjestelmä vaikuttaa todella lupaavalta.

    Asiassa kun ei ole tarkoitus siirtää palvelua vain linux ja mac osaajille.

  8. mustalais-manne Says:

    ainahan windowsin käyttäjien persuksia nuollaan 😀

  9. M-Kar Says:

    “Ainoa vain, että nyt näyttää joillaki foorumeilla, ym että osa linux “osaajista” meinaa, että joku muu container-formaatti olisi parempi, ja täten he rajaisivat windows-käyttäjiä huonompaan suuntaan.”

    Matroskassa olisi parempi tekstitystuki, eikä se ole yhtään huonompi kenellekään, päinvastoin. Sillehän olisi useampikin soitin ja plugini. Avointa tekniikkaa myös.

  10. MegaNora Says:

    Mielestäni olisi kyllä kohtuu kohtuutonta ruveta nyt sitten kampanjoimaan että hetkonen, sittenkin Matroska. Itse en tiedä containereista juurikaan mutta herää kysymys että eikö asiasta olisi kannattanut vääntää jo aikoinaan EFFIin kanssa niin olisi ollut se Matroska jo tuossa vetoomuksessa jonka olettaisin ylen lukeneen?

    Tarkoituksenani ei ole nyt halventaa (paitsi ehkä vähän) mutta oman vaikutelmani mukaan Linux yhteisöä vaivaa välillä lievä kokonaiskuvan puute. Jotain yhtä marginaalista ominaisuutta kiillotetaan absoluuttisen täydelliseksi ja jossain muualla taas kohtuu tärkeä ominaisuus jää täysin ilman mielenkiintoa. Itse luotan EFFIin sen verran, että uskoisin H.264 olevan riittävän hyvä ja uskokaa pois riittävän hyvä on joskus riittävän hyvä.

    Eli jos nyt rauhassa oltaisiin hetki kiitollisia ja katsottaisiin miten ylen uudistus onnistuu. Saattaa olla että Matroska olisi parempi ellei jopa paras, mutta joskus paras on hyvän pahin vihollinen.

  11. Amby Says:

    Onko se riittävän hyvä siis sitä että ääni kuuluu, mutta kuvaa ei tule?

  12. Ubuntu-blogi » Blog Archive » YLE tukee Ubuntua Says:

    […] siitä, että Flashin käyttö sitoo videoiden katsomisen yhden yrityksen suljettuun ohjelmistoon. Toiveena olisikin, että YLE tulisi Flashin lisäksi tarjoamaan suoran linkin ohjelman H.264 pakattuun tiedostoon, […]

  13. Avautuma » YLE hylkää Windows Median Says:

    […] Ubuntu-blogi […]

Leave a Reply

Keskustelualueet

Ubuntu Suomen alkuperäisiltä keskustelualueilta löydät tuhansia aiempia keskusteluita ja vinkkejä Ubuntun käyttöön. Voit myös luoda uuden viestiketjun, jos et löydä aiempaa, sopivaa keskustelua.

Ohjeet ja tuki

Ubuntu-yhteisö on laatinut käyttäjiä varten hyvät ohjeet Apua voi pyytää myös keskustelupalstoilta tai Discourse/Telegram-keskusteluissa (ks alla).

Yhteisö

Aktiiviset Ubuntu-käyttäjät ovat osa suurta vapaiden ohjelmien yhteisöä. Yhteisö auttaa uusia käyttäjiä, levittää tietoutta vapaista ohjelmista sekä tekee ohjelmien kehitystyötä. Tutustu Ubuntu Suomen ja siihen liittyvien yhteisöjen toimintaan ja tule mukaan!