Esittely: Linuxcomp.netin Jukka Hellen

Muutama viikko sitten törmäsin kotimaiseen tietokoneita esiasennetulla Ubuntulla myyvään LinuxComp.net-verkkokauppaan. Kauppa herätti mielenkiinnon valtavirrasta poikkevalla konseptillaan. Voiko tällainen toimia? Laitoin kauppiaalle, Jukka Hellenille muutaman kysymyksen.

Pyörität verkkokauppaa joka myy tietokoneita ilman Windowsia. Tilalle on asennettu Ubuntu Linux. Mikä sai sinut käynnistämään tällaisen valtavirrasta poikkeavan kaupan?

Jukka HellenHuomasin keskustelupalstoilla olevan enemmän ja enemmän ihmisiä jotka etsivät tietokoneita joko ilman käyttistä tai Linuxilla esiasennettuja. Useimmiten käyttäjät eivät halunneet maksaa Windowsista jos aikoivat käyttää ainoastaan Linuxia. Myös tuttavien joukosta löytyi monta jotka kertakaikkiaan tarvitsi helppokäyttöisen käyttiksen ilman virusongelmia ja muita tavallisia ongelmia joita esiintyy suositussa käyttiksessä. Ja koska itse olen käyttänyt Linuxia ahkerasti jo vuosia niin halusin tietenkin jotenkin auttaa yhteisöä omalla tavalla.

Miten laitevalmistajat suhtautuvat ajatukseen myydä koneita ilman Windowsia?

EU komissiolle asti on tullut valitettua valmistajien käytöksestä. Yksi valmistaja toimitti Mandrivalla esiasennettuja tietokoneita ranskaan mutta suomeen niitä ei saanut maahantuojan kautta. Jotta olisi halunut Linux koneet samaan hintaan kuin Windows koneet niin olisi pitänyt tilata 1000 konetta kerralla. Ja myös silloin koneet olisivat olleet saman hintaisia kuin Windows-koneet jos ymmärsin toimittajani oikein. Lisämaksu käyttöjärjestelmän poistosta oli noin 300€/tietokone vuosi sitten. Silloin tarjottiin myös ainoastaan FreeDOS:ia vaihtoehtona kannettavaan vaikka esim. Ubuntulla olisi pärjännyt paljon pidemmälle. Samaan aikaan tämä valmistaja vei Linspire:lla esiasennettuja tietokoneita etelä-afrikkaan.

Joitakin koneita voi löytyä toimittajilta Linuxilla esiasennettuina mutta silloin kone on useimmiten jokin erittäin vanhaa mallia ja myös melko hintava. Silloin mukaan tuleva distro on myös antiikkitavaraa.

Tavoitteena on tietenkin löytää sopiva toimittaja Linux-kannettaville.

Miten valitset myytävät tuotteet?

Useimmiten selvittelen sopivia tuotteita etsimällä tietoa netistä tuotteiden toimivuudesta Linuxissa mutta joskus voin esim. laittaa tuotteen lisätiedoksi että tuote toimii luultavasti yhtä hyvin kuin esim. tuote x. Tällöin asiakas voi itse valita haluaako hän ottaa riskin ja kokeilla tuotetta Linuxissa. Otan myös itse melkoisia riskejä tämän koko yrityksen kanssa ja siksi olisi mukavaa jos asiakkailla olisi myös hieman ymmärrystä. Helpotan yhteensopivien tuotteiden ostamista mutta harvoin voin taata valmistan kannalta toimivuutta mikä on harmillista.

HP:n tuotteethan toimivat tunnestusti hyvin Linuxissa mutta ei edes HP halua edistää Linuxin käyttöä oikealla tavalla. Ajurisivut näyttävät melkein salaisilta ja muuta Linuxtietoa HP:n sivuilla ei ole kovin helppoa löytää.

Kannattaako kauppa?

Kauppa kannattaa yllättävän hyvin ottaen huomioon etten ole kovin paljon satsannut markkinointiin. Perustamisesta on vasta yli vuosi joten kyllä tätä vauhtia näyttää tulevaisuus valoisalta. Pidän tätä sivutoimena koska ei tuloja Linux-myynnistä ole niin paljon että sillä saisi leivänsä hankittua ainakaan vielä.

Onko kauttasi mennyt koneita täysin uusille Linux – käyttäjille?

On mennyt. Hyvin ovat suhtautuneet vaikka on tullutkin välillä pienempiä ongelmia. Sanoisin että vaikeinta heille on se ettei kuka tahansa kaveri voi näyttää miten asiat toimivat mutta eiköhän Linuxia löydy pian joka toisesta talosta 😉 Linux-peruskursseja saisi myös löytyä helpommin jotta ei uusi käyttäjä vaihtaisi kilpaileviin tuotteisiin.

Mitä Open Source merkitsee sinulle?

Noin pari kolme vuotta sitten open source ei tarkoittanut minulle paljon mitään muuta kuin “ilmaisia” ja hyvintoimivia ohjelmia. Mm. Avoin Elämä kirja on kuitenkin inspiroinut minua joten eiköhän merkitse suurin piirtein samaa kuin kirjoittajalle 🙂

Miten olet itse tutustunut Linuxiin?

Sain kavereilta kauan sitten vinkin Red Hatistä. Silloin olin jo melkein valmis vaihtamaan mutta kun halusi käyttää samoja ohjelmia kuin koulussa niin Windowsia tuli alussa käytettyä enemmän koska ei halunnut käynnistää konetta uudelleen vaihtaakseen käyttistä. Opiskeluaikana kävin Linuxin peruskurssin ja siitä se mielenkiinto alkoi täysillä. Distroja tuli kokeiltua kymmeniä muutamien kuukausien aikana. Olen käyttänyt kotona pelkästään Linuxia noin kolme vuotta ja suurin syy siihen on että se toimii ilman että sitä tarvitsee koko ajan huoltaa erinlaisilla työkaluilla ja asioita voi tosiaan korjata ilman uudelleenasennusta.

Ubuntu 6.10 pyörii koneessa parasta aikaa ja suunnitteilla on laittaa myös tuleva versio erilliselle osiolle 😛

Mitkä ovat mielestäsi Ubuntun parhaat puolet ja pahimmat puutteet?

Koko Ubuntu-konsepti on minun mielestä hienosti toteutettu vaikka on paljon vielä kehitettävää. Ubuntun-kanssa on sellainen erikoinen vapauden tunne verrattuna moneen muuhun distroon. Gnome:n puhdas ulkoasu on yksi suuri plussa ainakin minulle.

Graafisia säätötyökaluja pitäisi kyllä tulla hieman enemmän tavallisille käyttäjille vaikka näillä pärjää jo pitkälle. Ohjelmien vakautta pitäisi kyllä vielä hioa eikä niinkään paljon toimintoja. Thumbnailejä pitäisi päästä selailemaan mm. open dialogissa. “Drag’n drop” toimintoja Nautiluksessa tulisi parantaa ja miksei myös muissa ohjelmissa. Jonkinlainen Automatixiä vastaavaa pitäisi saada Ubuntuun mutta en tiedä oikein miten se pitäisi toteuttaa jotta kaikki hyväksyisivät sen.

Miltä näyttää kannaltasi Linuxin tulevaisuus?

Välillä voi tulla sellainen tunne että miten Linux pysyy mukana kun markkinoille tulee niin tiheään uusia kuluttajille herkullisia laitteita joille pitäisi löytyä tukea mutta taas välillä sitä hämmästyy että kuinka tämä “Cancer” leviää 🙂

Pidät ruotsinkielistä Ubuntua käsittelevää blogia osoitteessa http://ubuntuhjalp.blogspot.com/ kerro tästä & taustoista jotain.

Kirjoittelen paremmin ja luonnollisemmin ruotsiksi joten siksi minulla on ruotsinkielinen blogi. Kun olen kaksikielisestä perheestä kotoisin niin suomen kielikin sujuu. Palvelua saa myös ruotsiksi kunhan aloittaa keskustelun Guddaa:lla. Aika ei ole oikein riittänyt tuohon blogiin ja olen enimmäkseen näyttänyt sitä kavereille kun ne ovat miettineet jotain Ubuntuun liittyvää.

Meneekö kaikki aika kaupan parissa? Onko sinulla muita harrastuksia?

Yllättävän paljon tämä vie aikaa mutta eiköhän se tästä kun saa rutiinit paikoilleen. Sivutoimena tämä on joten on pakko sijoittua vapaa ajalle.

Offroadaaminen Landcruiser BJ45 autollani on yksi sellainen haave ja turha harrastus mutta kallista ja hauskaa. Veneilyä harrastan niin paljon kuin ehdin kesäisin. Golffisetti odottaa vielä innokasta käyttäjää. KDS karaten olen lisännyt harrastuksiin viime aikoina. Maastopyöräily on myös tulossa pikkuhiljaa harrastuksiin 😉 Ruuanlaitto on myös sellainen pieni harrastus.

Miltä näyttää työpöytäsi?

Jukan työpöytä
klikkaa suuremmaksi

Anna kolme linkkivinkkiä.

http://www.last.fm/
http://listengnome.free.fr/
http://www.linuxhomepage.com/



Risto H. Kurppa

9 Responses to “Esittely: Linuxcomp.netin Jukka Hellen”

  1. E.K.Virtanen Says:

    “LinuxComp EI suosittele Microsoft Windows® -käyttöjärjestelmää”
    😀 Tuosta taisi juuri tulla minun vakikauppani.
    Olen kyllä nähnyt joidenkin yritysten kauppaavan myös linux asennettuja koneita, tosin nämä ovat olleet yksittäistapauksia. Upeaa huomata että nyt tällainenkin konsepti on olemassa. Ansaitsee ehdottomasti enemmän julkisuutta kaiken M$ höttömötön keskellä.

    Onnea yritykselle.

  2. Jussi Nykänen Says:

    Jees! Tämä on aivan mainio juttu. Turhan hankalalta tuntuu ainakin tällä hetkellä valita laitteistoa, joka varmasti toimii hyvin. Vaikkakin suuressa osassa tapauksista kaikki menee hyvin, on usein kuitenkin pikku epäilys kun uutta rautaa hankkii. Vaikka Jukka ei aina voikaan taata kaiken täydellistä toimivuutta, on tämä ehdottomasti askel toivomaani suuntaan.

    Hienoa, että tämmöistä liiketoimintaa syntyy OS-kuvioiden ympärille.

  3. Sorkkarauta Says:

    Hauskaa että on tälläisiä vaihtoehtoja. Seuraavan kerran kun ostan koneen niin tulen asiakkaaksesi vaikka asun Helsingin kehyskunnassa. Tosin siihen menee vielä pari-kolme vuotta aikaa joten koita pitää kiska pystyssä!

  4. Henrik Ingo Says:

    Moi.

    Tilasimme läppärin isälleni LinuxCompista ja kokemus oli erittäin positiivinen. Seuraavaksi pitänee tilata vaimolle ja itsellekin, eli suosittelen lämpimästi.

    Kirjoitin kokemuksista aika pitkästi blogiini http://openlife.cc/node/115 joten ei tässä sen enempää.

  5. Risto Says:

    Tuotteet ja palvelu näyttää hyvältä, tsemppiä yrittäjälle!

  6. Timo Marttinen Says:

    Näytti olleen tällainen ilmoitus verkkosivuilla:
    http://www.linuxcomp.net/info.html

    Rautamyynti näytti loppuneen. Eli se siitä…

  7. Uupsb Says:

    Toiminta jatkuu uusilla yrittäjillä.

  8. Leo Lehto Says:

    linuxcomp.net iltä ostamamme doro handleplus 324 gsm turvapuhelin turussa on lakannut toimimasta. akku ei lataudu. ymmärtääkseni puhelimessa on ei ylilatautuva akku. hellen myi sen meille. mistä turusta löytyy mahdiollinen huoltoliike, mikä tarkistaisi ja mahdollisesti huoltaisi tai korjaisi puhelimen.

    terv. Leo Lehto

  9. Jukka Hellén Says:

    Leo Lehdolle terveisiä että uudelta yrittäjältä voi kysyä palautusasioista. No olet varmaan jo löytänyt jonkinlaisen ratkaisun koska viestistäsi on jo aikaa yli kaksi vuotta 🙂

    Homma toimii useimmiten niin että laite palautetaan ja joko korjataan jossain ulkomailla tai sitten toimitetaan heti uusi tuote tilalle.

Leave a Reply

Keskustelualueet

Ubuntu Suomen keskustelualueilta löydät tuhansia aiempia keskusteluita ja vinkkejä Ubuntun käyttöön. Voit myös luoda uuden viestiketjun, jos et löydä aiempaa, sopivaa keskustelua.

Ohjeet ja tuki

Ubuntu-yhteisö on laatinut uusia käyttäjiä varten hyvät ohjeet. Apua voi kysäistä myös keskustelupalstoilta tai reaaliaikaisessa IRC-keskustelussa.

Yhteisö

Aktiiviset Ubuntu-käyttäjät ovat osa suurta vapaiden ohjelmien yhteisöä. Yhteisö auttaa uusia käyttäjiä, levittää tietoutta vapaista ohjelmista sekä tekee ohjelmien kehitystyötä. Tutustu Ubuntu Suomen ja siihen liittyvien yhteisöjen toimintaan ja tule mukaan!