Avoin ODF Italian kansalliseksi dokumenttistandardiksi

ColosseumItalia on hyväksynyt OpenDocument Format (ISO/IEC 23600) kansalliseksi standardikseen. Päätöksen teki UNI, Italian standardointiorganisaatio.

OpenDocument Format on ISO-standardoitu OASIS-yhteenliittymän kehittämä dokumenttiformaattikokoelma joita esimerkiksi avoimeen koodiin perustuva OpenOffice.org-toimisto-ohjelmisto käyttää. Standardien käyttö takaa yhteensopivuuden myös pitkälle tulevaisuuteen eikä odotettavissa ole tilannetta jossa 10 vuotta sitten kirjoitetut dokumentit eivät enää nykyisillä ohjelmilla avautuisikaan.

Mielenkiintoiseksi tilanteen tekee Microsoftin kehittämän avoimen Office OpenXML -dokumenttiformaatin (Ecma 372) yritys hakea myöskin ISO-standardointia. OpenXML:n avoimmuutta on arvosteltu sen 6000 sivusta määrittelyjä, joiden epäillään olevan mahdoton sisällyttää mihinkään muuhun ohjelmistoon kuin Microsoft Office 2007:n eli formaatin koetaan olevan ‘puoliavoin’. 6000 sivua on paljon verrattuna ODF-määrittelyn 700 sivuun. (kts. uutisia ja lainauksia viikko 4)

Lähde: http://technocrat.net/d/2007/1/29/13965
Alkuperäinen (italiankielinen) tiedote: http://www.uni.com/…/2007_1/odf_26300.htm
Kuva: Aaron Logan, http://en.wikipedia.org/…tter_colosseum.jpg

Risto H. Kurppa

ps. jos joku osaa italiaa, olisi hieno homma jos pystyisi vähän tulkkaamaan lisää..

Leave a Reply

Keskustelualueet

Ubuntu Suomen keskustelualueilta löydät tuhansia aiempia keskusteluita ja vinkkejä Ubuntun käyttöön. Voit myös luoda uuden viestiketjun, jos et löydä aiempaa, sopivaa keskustelua.

Ohjeet ja tuki

Ubuntu-yhteisö on laatinut uusia käyttäjiä varten hyvät ohjeet. Apua voi kysäistä myös keskustelupalstoilta tai reaaliaikaisessa IRC-keskustelussa.

Yhteisö

Aktiiviset Ubuntu-käyttäjät ovat osa suurta vapaiden ohjelmien yhteisöä. Yhteisö auttaa uusia käyttäjiä, levittää tietoutta vapaista ohjelmista sekä tekee ohjelmien kehitystyötä. Tutustu Ubuntu Suomen ja siihen liittyvien yhteisöjen toimintaan ja tule mukaan!