Päivittäminen Dapperista Hardyyn yli Atlantin

Eräs läppäri, johon päätin männäkesänä iskeä Kubuntu Dapperin kenkkuilevan Windowsin tilalle, makoilee rauhassa Väli-Amerikassa, Costa Rican auringossa. Siemaisee välillä hörpyn jääkylmää satakymmenvolttista. Netti, sitä käyttää kuitenkin kovin harvoin sillä saatavuus on huono, lähimpään tarjoilupaikkaan on matkaa yli puoli tuntia, mönkijällä tai maasturilla pitkin huonokuntoisia hiekkateitä.

Dapper toimii hyvin. Niin WLAN-tikku, webbikamera kuin printterikin lähtee heittämällä käyntiin. Taistelua käytiin jaetun kansion luomisessa. Lähdin tyytyväisenä kotiin iloiten uusien käyttäjien positiivisesta asenteesta.

Costa Rica

Kuluu kuukausi, kuluu toinen. Gutsy julkaistaan. Ei huolta, Dapperhan on LTS, sillä pärjää. Puoli vuotta. Melkein vuosi. Hardy julkaistaan. Ei huolta, Dapperin tuki jatkuu vielä vuoden, mikäs tässä odotellessa. Päivittäminenkin olisi hankalaa hitaiden ja vaikeapääsyisten nettiyhteyksien takia.

Motivaatio

Käytännössä samanaikaisesti tulee tieto, että pitäisi saada toimimaan videotykki, uusi ei-niin-helposti-käyttöönotettava wlan-tikku ja päälle vielä Nokian 3500 puhelimesta pitäisi saada kuvia latailtua koneelle ja että kone pääsisi lähipäivinä roikkumaan nettiin melkein 2 vuorokaudeksi. Eikä vanha Skypekään tue videopuheluita vaikka Dapper tunnisti kameran ilman mitään säätelyä.

Siinäpä puntaroimista. Antaako olla vanhat versiot ja todeta, ettei pysty auttamaan ennen kuin pääsee koneen ääreen. Miten se Muhammed-ja-vuori -juttu nyt menikään..

Eli kone on verkossa ja päätöksiä pitäisi tehdä.. Tyytyäkö pelkkään Dapperin päivityksiin vai lähteäkö yrittämään Hardya. Jos jokin menee pieleen, voivat jutut mennä TODELLA pieleen. Jos kone on mykkä eikä siihen saa etäyhteyttä eikä graafiset jutut käynnisty ollenkaan niin kovin on huono yrittää puhelimen välityksellä sitä korjata..

Dapperin päivitys ajantasalle

No, kokeillaan nyt ainakin Dapperin pakettien päivittäminen. Mutta miten sekään onnistuu, molemmat koneet, sekä omani, että tuo läppäri on NAT:n takana eli puskan takana piilossa eivätkä ne pysty toisiaan suoraan näkemään. Tässä välissä apuun astuu Ystävämieli joka luo tunnuksen kotikoneelleen jonka avulla minun kone ja läppäri saadaan saatettua yhteen. SSH-yhteys minun koneelta Ystävämielen koneelle josta läppärin ottaman SSH-yhteyden paluukanavaa pitkin yhteys läppäriin. Ja screenit kaikkiin kolmeen koneeseen jotta jos jotain tapahtuu, jokin yhteys tai kone katkeaa, kaikkea ei tarvitse aloittaa alusta. Tässä vaiheessa huomasin myös että irrotettaessa sisäkkäisiä screenejä Ctrl+a, d -näppäinyhdistelmällä irrottaa se aina sen uloimman, ei sisintä niin kuin ehkä voisi toivoa. Mutta samapa tuo, sain yhteyden läppärille ja päivitin Dapperiin tuoreimmat paketit.

Siinä odotellessa rupesin hamuamaan seuraavaa askelmaa: Graafinen VNC-yhteys läppäriin.. En SSH-putkituksia kauhean hyvin osaa, mutta sain kuitenkin käynnistettyä x11vnc:n läppärissä ja putkitettua sen vnc-portin (5900) Ystävämielen koneen porttiin 5903. Nyt käynnistin Ystävämielen koneessa vncviewerin X-ohjauksella ssh:n ylitse näkymään omalle koneelleni osoitteesta localhost:5903. TOIMII – näen sen mitä läppärin näytöllä näkyy jossain siellä kuumuudessa.

Tässä vaiheessa en voinut kuin puolikovaäänisesti ihmetellä ja ylistää Linuxin Voimaa. Ei tulisi mieleenkään yrittää tällaisia esim. Windowsilla (vaikka tiedänkin sen olevan mahdollista.. jotenkin..). Metelöimiseni seurauksena saan kertoa myös eräälle kollegalle Linuxista ja iskin yhden Hardy-levyn kokeiltavaksi (ja muistin painottaa varmuuskopioiden tärkeyttä!).

Ja odottelu jatkui – päätin kokeilla jättää tuon X-forwardin välistä pois ja hoitaa oikeasti porttiforwardeilla homman eli kuva VNC:llä alusta loppuun asti. Ja onnistuihan sekin, ihme kyllä! Kirjoittelin aiheesta ohjeet linux.fi -wikiin

Dapperista Hardyyn

Aikaa riitti vielä vajaaksi vuorokaudeksi. Hmm.. Hardy, päätin päivittää Hardyyn vastoin kaikkea varovaisuutta. Yksi uudelleenkäynnistys ja peli voisi olla menetetty.

Tässä vaiheessa lähdin harrastamaan virtuaalimatkailua ja tunkeuduin Ubuntu Nicaraguan (joka on Väli-Amerikan ainoa virallinen Ubuntu-paikallisyhteisö Ubuntu El Salvadorin lisäksi) IRC-kanavalle (#ubuntu-ni) ja kartoittamaan löytyisikö heiltä vinkkiä sikäläisille koneille käyvistä pakettivarastolistauksista, turhaan sitä paketteja Suomesta saakka hakemaan. Tiesin, että Nicaraguan paikallisyhteisö on ~aktiivinen ja olin aikaisemminkin ollut heihin yhteydessä, siksi lähdin sieltä hakemaan tietoa. Irc-kanavalla oli lisäkseni 5 ihmistä ja 2 bottia eli aika suht rauhallista. Suomalaiset metallibändit olivat ihan omassa arvossaan (mm. yhden Amarok ilmoitteli aina toisinaan soittavansa Children of Bodomia ja Stratovariusta) mutta joitain vinkkejäkin sain, mm. ohjauksen Ubuntu Costa Rican keskustelualueille ja irc-kanavalle joista voisin tarvittaessa udella ongelmanratkaisijoita antamaan lähitukea. Irkkikanava (#ubuntu-cr) oli tyhjä, keskustelupalstoilla oli sentään 330 rekisteröitynyttä käyttäjää. Eli apua lienee saatavissa jos oikein huonosti menee. Nicaraguan pojat innostuivat kun linkkasin heille mikseri.netin josta voivat kaivaa lisää suomalaista musiikkia.

Eli Dapper ajan tasalle ja päivittämään Dapper->Hardy -ohjeilla

Tuo do-release-upgrade vaatii edelleen tuon -d:n perään jotta tekee mitään (bug #223741) Lisäksi sain päivitysohjelmalta vielä ylimääräiset herjat (bug #217574) Siivoamalla sources.list yksiriviseksi sain homman toimimaan: deb http://us.archive.ubuntu.com/ubuntu dapper main restricted universe multiverse

Mutta siitä se lähti etenemään.. Latausnopeus noin 49kB/s ja kesto ohjelman arvion mukaan viitisen tuntia. (Lisätietoja päivityksestä)

Nicaragun kaverit halusivat oppia suomea, linkkasin mm. Opi Suomea -wikikirjaan. Hankalaksi meni kun pyysivät ääntämisohjeita. Yritä sitä nyt irkissä opastaa suomen kielen ääntämistä.. Siispä kaivoin heille vielä ääninäytteitä.

Väliin huomasin ettei tuo päivitys olekaan screen-ruudussa. Joten keskeytin lataukset ja avasin uuden screenin ja tässä välissä opettelin miten useampaa screeniä käytetään.

Yhteys katkeaa..

Tässä vaiheessa kello oli aika paljon ja jätin paketit latautumaan. Yöllä kävin muutaman tunnin välein vilkuilemassa, että homma eteni hyvin. Aamulla kuuden tienoilla huomasin, että yhteys koneeseen on katkennut. Huono meininki! Yritin soittaa vastapäähän selvittääkseni syitä katkokseen, mutta siellä alkoi yö jo lähestyä. Lankapuhelimen äärellä ei ollut ketään ja kännykässä ei ollut kenttää alueella jossa läppäri on. Menikö pommiin, mikä mahtaa olla tilanne.. Olikohan sittenkään hyvä ajatus yrittää päivittää Hardyyn..

Tuskainen odotus alkoi. En voinut tehdä mitään, vain odottaa, että saan jotain tietoa tilanteesta. Toivoin, ettei kone ollut sammunut (kesken päivityksen – ei kuulosta hyvältä) vaan esimerkiksi että nettiyhteys olisi vain katkennut.

 Costa Rica, Iguana

Vihdoin samana iltana, kun vastapäässä alkoi aamu koittaa, sain soiton: siellä oli ollut sähkökatkos joka oli katkaissut netin ja myös sammuttanut läppärin. Sadekaudella sähkökatkot eivät ole mitenkään kovin tavanomaisia. No, kone käyntiin – vielä käynnistyi, nettiä myöten. Sain jälleen yhteyden koneeseen. Hienoa!

Ja jälleen do-release-upgradea peliin ja katsotaan mitä tapahtuu.. Lataukset olivat vielä kesken eli päivitykset eivät olleet vielä kerenneet rikkoa konetta, onnekseni. Mutta riskillä eteenpäin ja lataukset jatkuu.

Puolisen tuntia latailtuaan kone alkoi asentamaan päivityksiä. Vastaan tuli ilmoitus ssh-serverin uudelleenkäynnistämisestä jonka sai onneksi torjuttua. Ehdotteli myös KDM:n uudelleenkäynnistämistä.. Ei kuulostanut hyvältä ajatukselta joten ohitin senkin. Useita tiedostoja korvattiin ylläpitäjän versioilla joten riski siihen, että järjestelmässä jotain paukahtaa rikki kasvoi asennuksen edetessä. Rikki siinä mielessä, että esimerkiksi käsin virittelemäni jaettu kansio, jonka oikeuksia muuteltiin aina uloskirjautumisen yhteydessä, voisi hajota.

Jossain vaiheessa päivitystä vastaan tuli teksti joka nostatti hiukset pystyyn:

Disabling interface: eth0 … done.
Disabling interface: eth1 … done.
Disabling interface: eth2 … done.
Disabling interface: ath0 … done.
Disabling interface: wlan0 … done.

(lisätietoja)

Eli päivitys oli päättänyt ottaa pois käytöstä verkkolaitteet, kysymättä minulta mielipidettä. Käytännössä tämä tarkoittaa yhteyden katekamista koneen – jälleen kerran! Ja puhelinta käteen ja soittamaan. Noin tunnin yrityksen jälkeen sain vihdoin yhteyden vastapäähän. Alkuun koetettiin nostaa verkkoyhteyksiä ylös manuaalisesti.. sudo ifup eth0.. ei vaikutusta.. Puhelinyhteys katkeaa jälleen. Olen neuvoton: kone on luultavasti aika pahassa jamassa. Vastapäässä rupesi aikaikkuna netin äärellä sulkeutumaan, aikaa oli enää muutama tunti saada kone pystyyn tai seuraava yritys olisi kenties vasta viikkojen päästä ja konetta käytetään päivittäin. Netti ei toimi, puhelinyhteyttä ei ole.

Vihdoin puhelin taas soi ja vastapää kertoo käynnistäneen koneen uudelleen, sillä netti ei ollut toiminut. Pystyynnoussut tukka valahtaa valkoiseksi: kesken päivitystä ollut kone käynnistetty uudelleen, ehkä yksi pahimpia virheitä mitä käyttäjä voi tehdä!

Hikikarpaloita pyyhkien kuuntelin miten kone käynnistyessään teki jotain, mahdollisesti levyntarkastuksen tai KDM näytti jotain uutta edistymispalkkia tai jotain.. Katselin jo Ubuntu Costa Rican keskustelualueilta, että sielläkin näyttää toimintaa olevan. Mielessä kävi jo hankkia joku sikäläinen osaaja hoitamaan hommaa loppuun.

Ratkaisu

Kuin ihmeen kaupalla kone vihdoin käynnistyi – ja kuin ihmeen kaupalla meni peräti verkkoon ja sain siihen jälleen yhteyden. Vapisevin käsin kirjoittelin uname -a ja lsb_release -d nähdäkseni mitä versiota ajan – ja uskomatonta mutta totta, Hardyssa oltiin! Päivitys oli siis kuitenkin kerennyt hoitamaan asennukset loppuun jäämättä esimerkiksi kyselemään käyttäjältä toimintaohjeita ja kone saatiin Hardyna käyntiin. Käsittämätöntä. Tässä vaiheessa laitoin vielä muutamat lisäpaketit asentumaan mitä Dapperin jälkeen on tarpeellista tullut, tuoreinta Skypeä videotuella jne.

Odotellessa lakaisin lattialle varisseet vitivalkoiset tikkusuorat hiukset ja ihmettelin, että miten tämän on mahdollista. Onnistumistodennäköisyys oli aika heikko ottaen huomioon huonot yhteydet ja yleisen Linux-päivityksen epäonnen joka minua on vaivannut. Tällä kertaa epäily näytti kuitenkin olleen turhaa ja systeemi saatiin päivitettyä. Edelleen Linux jaksaa yllättää käsittämättömillä suorituksillaan. Suosittelen silti fyysistä pääsyä koneelle versiopäivityksiä tehtäessä!

 Costa Rica, Guanacaste

Ilmeisesti tarina päättyi onnellisesti – mitään ei tämän jälkeen ole läppäristä kuulunut. Ehkäpä se nautiskelee nyt uusien ohjelmien voimin sadekauden viilentämää satakymmenvolttista, riippukeinussa mangopuun alla.

 

Risto H. Kurppa

6 Responses to “Päivittäminen Dapperista Hardyyn yli Atlantin”

  1. Tomppeli Says:

    Loistava tarina. Jännittävä ja tavallaan hieman huvittavasti kerrottu.

  2. Mats Rauhala Says:

    Näin uteliaisuudesta, miksi vaivauduit käyttämään vnc:tä, kun pelkkä shellikin olisi kaikkeen riittänyt?

  3. Mikko Huovila Says:

    Hauska kirjoitus, jossa jännitys tiivistyy loppua kohti! Tuo etäkäyttö on kyllä mahtava ominaisuus, mutta temppu tuhansien kilometrien päähän noilla virityksillä onkin aika rohkea suoritus. Mulla on “etähoidossa” pari konetta enkä ole uskaltanut pävittämisiä verkon yli tehdä, vaikka matkaa on vain 150 ja 250 kilometriä!

  4. Ilokaasu Says:

    Hieman erilainen ja jännä blogi mukavilla kuvatehosteilla 🙂

  5. Risto H. Kurppa Says:

    Mats: VNC oli lähinnä kokeilumielessä, ei se mitään lisäarvoa oleellisesti tuonut eikä myöskään mitenkään liukkaasti toiminut. Mutta pitihän se kokeilla, jos joskus sattuisi tarvitsemaan.

    Mutta kevyen hirvittävää oli kyllä kun aika rupesi loppumaan ja yhteys katkeili..

  6. Sorkkarauta Says:

    Hauska juttu! Ei-insinöörikin ymmärtää 🙂

Leave a Reply

Keskustelualueet

Ubuntu Suomen keskustelualueilta löydät tuhansia aiempia keskusteluita ja vinkkejä Ubuntun käyttöön. Voit myös luoda uuden viestiketjun, jos et löydä aiempaa, sopivaa keskustelua.

Ohjeet ja tuki

Ubuntu-yhteisö on laatinut uusia käyttäjiä varten hyvät ohjeet. Apua voi kysäistä myös keskustelupalstoilta tai reaaliaikaisessa IRC-keskustelussa.

Yhteisö

Aktiiviset Ubuntu-käyttäjät ovat osa suurta vapaiden ohjelmien yhteisöä. Yhteisö auttaa uusia käyttäjiä, levittää tietoutta vapaista ohjelmista sekä tekee ohjelmien kehitystyötä. Tutustu Ubuntu Suomen ja siihen liittyvien yhteisöjen toimintaan ja tule mukaan!