Ubuntu 24.04 LTS julkaistu

Tämä on Ubuntu Suomi -paikallisyhteisön lehdistötiedote.

Lue Ubuntun esittely niin tiedät mikä Ubuntu on ja mistä se on saanut nimensä.

Viralliset Canonical Ltd:n englanninkieliset tiedotteet:

Ubuntu Desktop 24.04 LTS: Noble Numbat deep dive

Canonical releases Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat

What’s new in security for Ubuntu 24.04 LTS?


Kymmenes pitkään tuettu Ubuntu-julkaisu, 24.04 LTS, julkaistiin torstaina 25.4.2024. Ubuntun LTS-versio on tuettu seuraavan 5 vuoden ajan ilmaiseksi sekä nyt jopa 12 vuoden ajan Ubuntu Pro -päivityksillä. Ubuntua käytetään valtaosassa maailman pilvipalveluita ja laitteiden Internetin maailmassa, mutta tietokoneen peruskäyttäjien suurin kiinnostus on yleensä tavallisille tietokoneille tarkoitetussa työpöytäjulkaisussa.

Uusi työpöytäjulkaisu sisältää runsaasti parannuksia, muun muassa uuden asennusohjelman, sovelluskeskuksen, GNOME 46 -version käytettävyys-, suorituskyky- ja akunkestoparannukset ja paljon muuta. Tietoturvaan on uusia tapoja salata tietokoneen tiedot, sekä lukuisia konepellin alla tapahtuneita muutoksia. Asennuksia jopa tuhansille koneille on mahdollista automatisoida ja hallita Canonical Landscape -työkalulla

Ubuntu asentuu taas uusimmillekin tietokoneille kuten Raspberry Pi 5-, Intel Meteor Lake- ja AMD Zen 4 -pohjaiset tietokoneet. Tuki päivittyy puolivuosittain uusimmalla Linux-ytimellä ja grafiikka-ajureilla.

Lataa Ubuntu 24.04 LTS: https://ubuntu-fi.org/lataa-ubuntu/

Toimittajille

Valmiita Ubuntu-tuotteita testattavaksi voi tiedustella Lenovo Suomelta (useita Thinkpad-sarjoja kuten X1 Carbon, Z13, T14, T14s, L13 jne) tai Dell-jälleenmyyjiltä (ainakin XPS 13 -sarjaan Ubuntu-mallit) kuten Data Group -ketju tai Dustin. Ubuntu Suomen sivuilta voi ladata Ubuntu-asennusmedian omaa.

Kotisivut

https://www.ubuntu.com/
https://www.canonical.com/

Lisenssi

Sisältää ohjelmia useilla vapailla lisensseillä

Asennus

Käyttöohjeet

Ubuntun käyttöopas:
https://help.ubuntu.com/22.04/ubuntu-help/index.html.fi

Ubuntu Suomen keskustelualueet:
https://forum.ubuntu-fi.org/

Ubuntu-läppäreitä: Lenovo Thinkpad L13 Gen 3 (2023) ja Dell XPS 9310 (2022)

Nykyään on helppoa ostaa tietokone suoraan valmistajan tukemalla ja asentamalla Ubuntu-käyttöjärjestelmällä. Tällöin tietää varmuudella, että koneyksilön komponentit on sertifioitu ja viritetty toimimaan parhaalla mahdollisella tavalla, läppärikohtainen palautusmedia on valmistajalta ladattavissa ja takuuaikana saa myös tarvittaessa tukea.

Tässä esittelemme kaksi mallia viime ajoilta.

Katso lisätiedot tietokoneiden ostamisesta Tietokoneet ja laitteet -sivultamme.

Lenovo Thinkpad L13 Gen 3 (AMD)

Parina viime vuonna Lenovo-läppäreiden hankinta on ollut kaikkein helpointa, sillä Lenovo Suomen virallinen verkkokauppa tarjoaa lukuisia eri malleja (esim Thinkpadit) suoraan verkosta tilattavissa Ubuntulla, vaikkakin mallit vaihtelevat aika ajoin eikä menemättä ”Rakenna omasi” -kohtaan näe onko kyseinen malli juuri sillä hetkellä tilattavissa Ubuntulla (tai Fedoralla). Maailmanlaajuinen komponenttipula vaikuttaa tässä edelleen, eli jos valmistaja joutuu korvamaan komponentin toisella, aiemmin saatu Ubuntu-sertifiointi menetetään eikä esiasennettua Ubuntua voi sillä hetkellä myydä.

Lenovo Thinkpad L13 Gen 3 on laadukkaassa Thinkpad-mallistossa huokeammasta päästä (<1000€ mahdollinen komponenttien saatavuudesta riippuen). Ei toki suinkaan halpa mutta hinta-laatu-suhde on aika kohdillaan, sillä yleinen rakenteen laatu vastaa kalliimpiakin Thinkpadeja. Tässä kyseisessä yksilössä on 16GB muistia, Ryzen Pro 5675U -suoritin, FullHD 300nit-kirkkauden näyttö, ja 1TB SSD.

Mainittakoon että vaikka tämä tuli tilattua vain kuukausi sitten, juuri tällä hetkellä AMD-malleja ei ole saatavissa enää juurikaan, Intel-mallia kylläkin (suora linkki, huom valitaksesi 16GB muistia sinun pitää valita parempi/kalliimpi suoritin).

Tämä on erinomainen valinta esimerkiksi yrityksille jotka kaipaavat yksinkertaista, toimivaa ja luotettavaa kannettavaa, ja tietysti käyttöjärjestelmällä josta ei tarvitse suuremmin pitää huolta. Myös edeltäjämalli L13 Gen 2 on toiminut usealla Ubuntu-käyttäjällä moitteetta reilun vuoden.

Jos budjetti antaa myöten, myös T-sarja kannattaa huomioida. Tällä hetkellä esim T14s Gen 3 on saatavilla Ubuntulla ja siihen saa esim vielä laadukkaampia ja kirkkaampia näyttöjä, mikä on hyödyllistä mikäli työ on usein liikkuvaa.

Dell XPS 13 (9310)

Tästä koneesta on jo vuoden käyttökokemus, eli se on ostettu vuoden 2022 alkupuolella. Takavuosina Dell oli se jonka Ubuntu-malleja löysi Suomesta usealta eri jälleenmyyjältä helposti, mutta harmillisesti nykyään näitä ei verkkokaupoissa näy, eikä Dellillä ole myöskään omaa verkkokauppa. Toivottavasti Dellin jälleenmyyjät saavat tsempattua tällä saralla jatkossa, nyt on huomattavasti helpompi suositella Lenovon hankintaa!

Ainoa poikkeus on kannettavatietokone.fi, mistä iso kiitos heille.

Tämä Dell XPS 13 -yksilö tilattiin kuitenkin vanhanaikaisesti sähköpostitse tarjouspyynnöllä. Kone on kalliimman pään yksilö, siinä on kirkas 4K-näyttö, 32GB muistia, 1TB SSD ja i7-1195G7 -suoritin (Tiger Lake -sukupolven nopein vähävirtainen malli).

Malli on moitteeton huippuluokan kone. Ehkä henkilökohtaisesti ainoa mitä on kaivannut olisi kolmas USB-liitäntä. Aiemmassa vuoden 2018 mallissa oli vielä 3 USB-C-liitäntää, nyt vain kaksi. Jos yksi on kiinni näytössä (josta saa myös USB-C:n yli kannettava virtaa), on vain yksi liitäntä käytettävissä mikä joissain tilanteissa jää vajaaksi.

Ubuntu 22.04 LTS julkaistu

Tämä on Ubuntu Suomi -paikallisyhteisön lehdistötiedote.

Lue ensin Ubuntun esittely niin tiedät mikä Ubuntu on ja mistä se on saanut nimensä.

Virallinen Canonical Ltd:n englanninkielinen tiedote:

Canonical Ubuntu 22.04 LTS is released


Yhdeksäs pitkäaikaistuettu Ubuntu-julkaisu, 22.04 LTS, julkaistiin torstaina 21.4.2022. Ubuntun LTS-versio on tuettu seuraavan viiden vuoden ajan ilmaiseksi sekä kymmenen vuoden ajan ESM-päivityksillä. Ubuntua käytetään valtaosassa maailman pilvipalveluita ja laitteiden Internetin maailmassa, mutta tietokoneen peruskäyttäjien suurin kiinnostus on yleensä tavallisille tietokoneille tarkoitetussa työpöytäjulkaisussa.

Uusi työpöytäjulkaisu sisältää runsaasti käytettävyys-, suorituskyky- ja akunkestoparannuksia. Intel- ja Raspberry Pi -alustoilla työpöytä toimii jopa kaksi kertaa aiempaa nopeammin GNOME 42:n päälle tehtyjen erityisoptimointien ansiosta. Ulkoasuun on valittavissa 10 eri värisävyä sekä tummalla että vaalealla teemalla.

Ubuntu asentuu taas uusimmillekin tietokoneille kuten Intel Alder Lake -tietokoneet. Tuki päivittyy jatkossakin puolivuosittain uusimmalla Linux-ytimellä ja grafiikka-ajureilla. Virransäästö kannettavilla tietokoneilla on parantunut viimeisimmästä Ubuntusta monin tavoin, ja Ubuntun käynnistyminen on entistä nopeampaa.

Lataa Ubuntu 22.04 LTS: https://ubuntu-fi.org/lataa-ubuntu/

Toimittajille

Valmiita Ubuntu-tuotteita testattavaksi voi tiedustella Lenovo Suomelta (useita Thinkpad-malleja kuten X1 Carbon, X1 Nano, L13 jne) tai Dell-jälleenmyyjiltä (ainakin XPS 13 Ubuntu) kuten Data Group -ketju tai Dustin. Ubuntu Suomen sivuilta voi ladata Ubuntu-asennusmedian.

Kotisivut

https://www.ubuntu.com/
https://www.canonical.com/

Lisenssi

Sisältää ohjelmia useilla vapailla lisensseillä

Asennus

https://www.ubuntu-fi.org/ohjeet-ja-tuki/asentaminen/

Käyttöohjeet

Ubuntun käyttöopas:
https://help.ubuntu.com/22.04/ubuntu-help/index.html.fi

Ubuntu Suomen keskustelualueet:
https://forum.ubuntu-fi.org/

Ubuntu 20.04 LTS julkaistu

Tämä on Ubuntu Suomi -paikallisyhteisön lehdistötiedote.

Lue ensin Ubuntun esittely niin tiedät mikä Ubuntu on ja mistä se on saanut nimensä.

Virallinen Canonical Ltd:n englanninkielinen tiedote:

Ubuntu 20.04 LTS arrives

Lisää artikkeleita englanniksi:

2004 to 20.04 LTS: 16 years of Ubuntu mascots

Ubuntu 20.04 LTS:n maskottinimi on Focal Fossa. Fossa on on harvinainen Madagaskarilla elävä laji.

What’s new in Ubuntu Desktop 20.04 LTS?

Ubuntu Server 20.04 LTS: stability, security and more


Kahdeksas pitkäaikaistuettu Ubuntu-julkaisu, 20.04 LTS, julkaistiin torstaina 23.4.2020. Ubuntun LTS-versio on tuettu seuraavan viiden vuoden ajan ilmaiseksi sekä kymmenen vuoden ajan maksullisilla ESM-päivityksillä. Ubuntua käytetään valtaosassa maailman pilvipalveluita, mutta Ubuntu Suomi -paikallisyhteisössä suurin kiinnostus on yleensä tavallisille tietokoneille tarkoitetussa työpöytäjulkaisussa. Uusi julkaisu sisältää runsaasti suorituskykyparannuksia verrattuna aiempaan 18.04 LTS -versioon. Ubuntun ulkoasu on saanut uudistuneen Yaru-teeman sekä vaalean ja tumman teeman välillä valitsemisen. Ubuntun sovelluskauppa on myös uudistunut ja tarjoaa helpon tavan asentaa tuoreimmat versiot suosituimmista sovelluksista jotka eivät ole osa Ubuntun perusasennusta. Näiden TOP-10:een kuuluvat mm VLC, Telegram, Spotify, Discord ja Slack.

Tietoturvaparannuksia ovat FIDO-tunnistautumisen tarjoaminen, WireGuard-tuki korvaamaan VPN-yhteydet, parannettu Secure Boot -tuki sekä Linux-ytimen uusimmat tietoturvaominaisuudet.

Ubuntu asentuu taas uusimmillekin tietokoneille. Tuettuna ovat muun muassa jo tässä vaiheessa myöhemmin tänä vuonna julkaistavat Intelin PC-alustat sekä AMD:n uusimmat suorittimet ja näytönohjaimet. Tuki päivittyy puolivuosittain uusimmalla Linux-ytimellä ja grafiikka-ajureilla. Virransäästö kannettavilla tietokoneilla on parantunut viimeisimmästä Ubuntusta monin tavoin, ja Ubuntun käynnistyminen on entistä nopeampaa.

Jos käytössäsi on Ubuntu 18.04 LTS, saat ilmoituksen päivitysmahdollisuudesta 20.04 LTS:ään vasta elokuussa 2020. Tätä ennen päivitys on mahdollista käynnistää käsin haluttaessa.

Lataa Ubuntu 20.04 LTS: https://ubuntu-fi.org/lataa-ubuntu/

Toimittajille

Valmiita Ubuntu-tuotteita testattavaksi voi tiedustella Dell Finland Oy:ltä tai jälleenmyyjiltä kuten Data Group -ketju tai Dustin. Ubuntu Suomen sivuilta voi ladata Ubuntu-asennusmedian.

Kotisivut

https://www.ubuntu.com/
https://www.canonical.com/

Lisenssi

Sisältää ohjelmia useilla vapailla lisensseillä

Asennus

https://www.ubuntu-fi.org/ohjeet-ja-tuki/asentaminen/

Käyttöohjeet

Ubuntun käyttöopas:
https://help.ubuntu.com/20.04/ubuntu-help/index.html.fi

Ubuntu Suomen keskustelualueet:
https://forum.ubuntu-fi.org/

Dell XPS 13 9370 (2018) Developer Edition – vuosi käytössä

Hankin vuosi sitten käyttööni juuri myyntiin tulleen uusimman Dell XPS 13 -mallin Ubuntu-version. Koska en aiemmin laittanut siitä materiaalia, tässä pikaisesti kuvia ja kokemuksia. Ensin hieman käyttöönotosta:

Kone on nyt vuoden ikäisenä aika hyvin sisäänajettu, n. 8h työkäyttöä arkipäivisin ja joskus muulloinkin. Kone tuli Ubuntu 16.04 LTS:llä varustettuna, ja jossain vaiheessa päivitin sen 18.04 LTS:ään ongelmitta. Oletuksena julkaisupäivitykset ovat tosin pois päältä.

Melko varaukseton suositus tälle laitteelle on helppo antaa, sillä kosketusnäyttö (4K) on huippulaatua ja kirkas, kevytkannettaviin tulleet neliydinsuorittimet ovat tervetullut teholisä, ja liitännät ovat totuttelun jälkeen tulleet tehokkaaseen käyttöön. Toisaalta tähän hintaan paketin on syytä ollakin melko moitteeton. Liitäntöjä ovat kaksi Thunderbolt 3 -liitäntää ja yksi tavallinen USB-C-liitäntä. Lisäksi löytyy pieni MicroSD-kortinlukija.

Joillekin miinuksena kaikki kolme USB-liitäntää ovat siis USB-C-liittimillä, joten adaptereita tarvitaan vanhempien USB-laitteiden liittämiseen. Yksi tällainen tulee mukana. Suurta pulmaa ei ole tästä itselleni ollut, ja toisaalta USB-C-liittimistä saa esim. kännykän lataukseen suoraan USB-C-johdolla, ja latausteho on pikalatausta vastaavaa toisin kuin esim USB 3.0 -porteista. Samaten USB-C/Thunderbolt-liittimeen voi suoraan liittää näytön sopivalla kaapelilla, tai siihen voi liittää telakka-aseman jossa kiinni esim. sekä näyttö että muita työpisteen oheislaitteita. Linux tukee näitä kaikkia suoraan standardien mukaisesti, eli mitään vanhanaikaisia DisplayLink-virityksiä ei tarvita.

Ainoana varsinaisena käyttömiinuksena kamera on edelleen näytön alareunassa, mikä tekee videoneuvotteluista jonkin verran hassumpia. Toisaalta tämä ainoa miinuskin on nyt korjattu uusimmassa XPS 13 2019 (9380) -mallissa, josta Ubuntu-malli on juuri saapunut kauppoihin.

Jos siis huippuläppäriä kaipaat, siirry etsimään XPS 13:n Ubuntu-versioita Tietokoneet ja laitteet -sivullemme. Web-kamera on paremmin sijoiteltu 2019 (9380) -mallissa, mutta toisaalta tätä nyt arvioitua 2018 (9370) -mallia voi helposti saada pari satasta halvemmalla joten kannattaa harkita kuinka tärkeä se web-kameran paikka lopulta on. Muita eroja vuosimallien välillä on lähinnä hieman uudemmat suorittimet, tehostunut tuuletin ja vähän muuttunut näyttöpaneeli.

Ubuntu 18.04 LTS julkaistu

Tämä on Ubuntu Suomi -paikallisyhteisön lehdistötiedote.

Virallinen englanninkielinen tiedote:

tekninen julkaisutiedote

Järjestyksessään seitsemäs pitkäaikaistuettu Ubuntu-julkaisu, versionumeroltaan 18.04 LTS ja kutsumanimeltään Bionic Beaver, julkaistiin myöhään Suomen aikaa torstaina 26.4.2018. Tuttuun tapaan Ubuntun LTS-versio on tuettu seuraavan viiden vuoden ajan. Pitkästä aikaa uusi LTS-julkaisu sisältää runsaasti näkyviä muutoksia verrattuna aiempaan 16.04 LTS -versioon. Työpöydäksi on vaihtunut Unityn tilalle uusin versio Gnome Shell -työpöytäympäristöstä. Uudelle työpöydälle Ubuntu-tyylistä uutta ulkoasua haluavalle on tarjolla yhteisön luoma, varsin tyylikäs Communitheme-teema snap-pakettina.

 

Ubuntun apt-ohjelmistolähteet tarjoavat tunnetusti laajan määrän ohjelmistoja, mutta monet arvostavat silti tukea Snap- ja Flatpak-paketeille. Snap- ja Flatpak-paketit mahdollistavat monen suljetun ohjelmiston asentamisen, mutta myös vapaiden ohjelmistojen apt-ohjelmistolähteitä uudempien versioiden asentamisen. 

 

Asennuksessa uutta on tuki vain koko levyn salaukselle kotihakemiston sijaan. Koko levyn salauksen käyttäminen on erittäin suositeltavaa varsinkin kannettavissa tietokoneissa, ja nopeampaa verrattuna pelkän kotihakemiston salaamiseen. Työpöytäasennuksen uusi niin sanottu vähimmäisasennusvalinta mahdollistaa Ubuntun asennuksen siten, ettei tavallisen asennuksen laajaa oletussovellusvalikoimaa asenneta. Työpöytäasennuksen osalta uutta on myös 32-bittisen asennuslevyn jääminen historiaan, tarjolla on vain 64-bittinen asennusmedia.

 

Laitetuen uudistuksista mainittakoon tuki Thunderbolt 3 -laitteille, AMD-näytönohjainten aiempaa parempi tuki avoimella ajurilla, “Driverless Printing” -tulostustuki ilman erillistä ajuriasennusta monille tulostinmalleille sekä monet muut Linux-ytimen 4.15-version tuomat uutuudet.

 

Jos käytössäsi on Ubuntu 16.04 LTS, saat ilmoituksen päivitysmahdollisuudesta 18.04 LTS:ään vasta kesän jälkeen. Mikäli et malta odottaa, voi päivityksen aloittaa komennolla “update-manager -cd.

 

Lataa Ubuntu 18.04 LTS: https://ubuntu-fi.org/lataa-ubuntu/

 

Toimittajille

Valmiita Ubuntu-tuotteita testattavaksi voi tiedustella Dell Finland Oy:ltä tai jälleenmyyjiltä kuten Data Group -ketju tai Dustin. Ubuntu Suomen sivuilta voi ladata Ubuntu-asennusmedian.

Kotisivut

https://www.ubuntu.com/
https://www.canonical.com/

Lisenssi

Sisältää ohjelmia useilla vapailla lisensseillä

Asennus

https://www.ubuntu-fi.org/ohjeet-ja-tuki/asentaminen/

Käyttöohjeet

Ubuntun käyttöopas:
https://help.ubuntu.com/18.04/ubuntu-help/index.html.fi

Ubuntu Suomen keskustelualueet:
https://forum.ubuntu-fi.org/

Ubuntu 16.04.4 LTS julkaistu, uudet Dell XPS 13:t saatavilla Ubuntulla Suomessa

Ubuntu 16.04.4 LTS julkaistiin 1.3.2018, ja nyt se sekä Finnish Remix samasta versiosta löytyvät ladattaviksi Ubuntu Suomen lataussivulta. Uusille tietokoneille on aina paras asentaa uusin Ubuntun LTS-julkaisun päivitysversio, jotta tuorein laitetuki on heti käytössä. Ubuntu 16.04.4 LTS:n laitetuki vastaa lokakuun 2017 tuoreinta Ubuntu-kehitystä (Ubuntu 17.10).

Muissa uutisissa uuden sukupolven Dell XPS 13 Developer Edition -ultrabookit ovat tilattavissa ainakin Data Group -jälleenmyyjien kautta. Kyseessä on uusien neliydinsuorittimien lisäksi myös uusi entistä sirompi design, näytön koon pysyessä 13.3″:ssa. Suomessa uusi XPS 13 Developer Edition (mallinumero 9370) on saatavilla kolmessa eri muodossa, joista kahdessa on FullHD-näyttö ilman kosketustukea ja huippumallissa 4K (3840×2160) -tarkkuuden kosketusnäyttö. Kaikissa on muun muassa sama uusi i7-8550U-suoritin (4 core, 8 thread), suomalainen/pohjoismainen näppäimistö, kolme USB-C-liitäntää joista kaksi Thunderbolt 3.0:aa ja tietysti käyttöjärjestelmänä Ubuntu 16.04 LTS:n XPS 13:a varten hiottu versio. RAM-käyttömuisti vaihtelee 8 gigatavusta 16:een, ja SSD-tallennustila 256GB:stä yhteen teratavuun. Lisätiedot Tietokoneet ja laitteet -sivulta.

Ubuntu 18.04 LTS julkaistaan ensi kuussa, mutta nykyisillä Ubuntu-käyttäjillä ei ole vielä kiire miettiä asiaa. Päivitystä 16.04 LTS -versiosta aletaan tarjota vasta elokuussa. Tätäkin ennen päivityksen voi pakottaa käyttöön, mutta tällöin käytännössä osallistut päivityksen beta-testaukseen joten se ei ole suositeltavaa.

Ubuntu-tietokoneiden saatavuus Suomessa parantunut

Datakuja (Data Group Vantaa) on ottanut yhteyttä Ubuntu Suomeen tiedottaakseen, että Ubuntu-mallien saatavuus on nyt parantunut. Jatkossa voi heidän kauttaan tilata Delliltä yksittäisiäkin Ubuntu-tietokoneita, kun aiemmin halvempien mallien kohdalla oli tarve tilata useampi kappale kerralla mikä ei sopinut kovin hyvin yksityishenkilöille eikä monien yrityksienkään tarpeisiin. Katso myös muiden Dell-jälleenmyyjien yhteystiedot.

Ubuntu-tietokoneiden ostomahdollisuudet Suomessa ovat vuosien varrella vaihdelleet mutta olleet aina jonkin verran rajalliset, vaikka Dellillä onkin maailmalla kymmeniä Ubuntu-malleja jatkuvasti myynnissä. Parhaimmillaan useiden suomalaisten tietokonekauppojen käyttämä tukkuri piti malleja valikoimissaan, jolloin Ubuntu-tietokoneita pystyi tilaamaan monista verkkokaupoista. Edelleen nykymaailmassa verkkokaupat olisivat tervetulleita, mutta otamme toki ilolla vastaan tiedon että monia Dell-malleja on saatavilla kun vain osaa kysyä.

Mallivalikoima vaihtelee, mutta seuraavassa tyypillinen valikoima joka on saatavilla Ubuntulla ja suomalaisella näppäimistöllä:

  • Latitude 3550-sarja: i3-suoritin, 15,6″ näyttö, 4GB RAM, 500GB kiintolevy, Ubuntu 14.04 LTS
  • Inspiron 15 -sarja: vähävirtaisempi N3050-suoritin, muuten samansuuntainen kuin yllä
  • Huippumallit XPS 13 Developer Edition ja Precision-sarjan Developer Editionit (Dellin ja Ubuntun ”Sputnik”-projekti)
    • Päivitys 16.3.2016: esim. malleja myynnissä:
      Dell XPS 13 i5-6300U/FullHD/8GB/256GB, Ubuntu 14.04 LTS
      Dell XPS 13 i7-6600U/QuadHD+/8GB/512GB, Ubuntu 14.04 LTS
  • Kysy myös esim. 13,3″ näytöillä varustettuja Latitude 13 Education Series -Ubuntu-malleja

Vuosi sitten ja aiemmin Ubuntu Suomi ei tiedottanut mallien saatavuudesta parhaalla mahdollisella tavalla, joten ostajat eivät välttämättä löytäneet malleja. Toivottavasti nyt paremmalla tiedon levityksellä saadaan myyntiä nousuun ja malleja takaisin tukkurinkin valikoimiin.

Suomen kielen oikoluvun palauttaminen toimintaan Firefox-selaimessa

Firefox-selain on muuttunut niin, että Ubuntun mukana tuleva korkealaatuinen suomen kielen oikoluku ei valitettavasti enää toimi selaimessa. Jatkossa Firefox ei salli järjestelmän asentamia laajennuksia. Pienen kielen edustajana emme voi helposti vaikuttaa isojen selainkehittäjien valintoihin, eikä ratkaisua ongelman korjaamiseksi ole lähiaikoina tarjolla.

Voit joko ottaa oikoluvun pois käytöstä jotta suomenkielisiä tekstejä ei turhaan alleviivata punaisella, tai palauttaa Voikko-oikoluvun toimintaan toistaiseksi asentamalla sen Firefoxin omasta laajennuspalvelusta.

Vaihtoehto 1: Ota oikoluku pois käytöstä

1. Avaa Muokkaa → Asetukset
2. Valitse Lisäasetukset
ffpois2

3. Ota valinta Oikolue käyttäjän kirjoitukset pois käytöstä
ffpois3

Vaihtoehto 2: Palauta suomen kielen oikoluku toimintaan

1. Avaa TyökalutLisäosat

2. Valitse Laajennukset. Kuten näkyy, Mozilla-laajennus Voikon käyttöön on poissa käytöstä eikä sitä voi ottaa käyttöön.

3. Kirjoita Hae lisäosista -kenttään ”voikko” ja napsauta sitten Asenna-painiketta

4. Napsauta Käynnistä uudelleen -tekstiä

5. Varmista vielä Laajennukset-valinnan kautta, että Suomen kielen oikoluku on käytössä. Vanhan edelleen asennettuna olevan lisäosan voi jättää huomiotta

6. Nyt oikoluku toimii jälleen, mutta huomaa että toimenpide pitää toistaa jos Ubuntu-koneella on useampia käyttäjätunnuksia. ffvoikko6

Lopuksi

Toivottavaa olisi, että niin Firefox- kuin Chrome/Chromium-selainten kehittäjät sallisivat järjestelmän oikoluvun käytön omien rajoittuneempien oikolukujen sijaan. Esimerkiksi Ubuntussa oikoluku on edelleen integroituna muun muassa kaikkiin GNOME- ja KDE-ohjelmiin, ja samojen yleispalveluiden käyttö olisi mahdollista myös selaimissa. Valitettavasti selaimissa on toimiva oma oikoluku muun muassa helpommille indoeurooppalaisille kielille, joten suurta painetta selainkehittäjiä kohtaan ei ole.

Firefox saattaa poistaa kokonaan oikoluvun lisäämisen mahdollisuuden laajennuksen avulla myöhemmin, missä vaiheessa viimeistään muut ratkaisut tulevat tarpeeseen.

Sisäänkirjautumisen jälkeen näkyvän mustan ruudun korjaaminen Lubuntu 14.04:ssä

Tämä ohje voi olla tarpeen osalle Lubuntu 14.04 LTS -asennuksista (Ubuntu yhteisön ylläpitämällä LXDE-käyttöliittymällä), ja sitä voi kokeilla muissakin virhetilanteissa. Vastaavan korjauksen voi tehdä myös tietokonetta käynnistettäessä Ubuntun palautustilan (”recovery mode”) valikon avulla.

Useat Linux-tuki.fi:n asiakkaat ovat viime päivinä raportoineet, että Ubuntu-läppäri tai -työasema yllättäen lakkasi toimimasta oikein. Oire on, että sisäänkirjautumisessa, käyttäjätunnuksen ja salasanan syöttämisen jälkeen ruutu vilkkuu ja on hetken musta. Tämän jälkeen näyttö tulee takaisin kirjautumisnäkymään.

Ongelma johtuu Ubuntun päivityksestä, joka on epäonnistunut ja jättänyt graafisen työpöytäympäristön toimimattomaan tilaan.

Korjauksen voi tehdä itse avaamalla tekstipäätteen painamalla Ctrl+Alt+F1 ja kirjautumalla sisään tekstitilassa. Sen jälkeen voi ajaa päivityksen loppuun onnistuneesti komentamalla:

sudo dpkg --configure -a
sudo apt-get update
sudo apt-get upgrade -y

Lopuksi aja sudo reboot. Ubuntun uudelleenkäynnistymisen jälkeen sisäänkirjautuminen ja käyttö pitäisi onnistua normaalisti.

Ohje on julkaistu alun perin osoitteessa http://seravo.fi/2015/fixing-black-screen-after-login-in-ubuntu-14-04

Keskustelualueet

Ubuntu Suomen alkuperäisiltä keskustelualueilta löydät tuhansia aiempia keskusteluita ja vinkkejä Ubuntun käyttöön. Voit myös luoda uuden viestiketjun, jos et löydä aiempaa, sopivaa keskustelua.

Ohjeet ja tuki

Ubuntu-yhteisö on laatinut käyttäjiä varten hyvät ohjeet Apua voi pyytää myös keskustelupalstoilta tai Discourse/Telegram-keskusteluissa (ks alla).

Yhteisö

Aktiiviset Ubuntu-käyttäjät ovat osa suurta vapaiden ohjelmien yhteisöä. Yhteisö auttaa uusia käyttäjiä, levittää tietoutta vapaista ohjelmista sekä tekee ohjelmien kehitystyötä. Tutustu Ubuntu Suomen ja siihen liittyvien yhteisöjen toimintaan ja tule mukaan!