Toiminta

Ubuntu Suomen yhteisön toiminta tähtää Ubuntun kehittämisen ja levittämisen eri osa-alueisiin sekä vapaiden ohjelmistojen käyttöönottomahdollisuuksien edistämiseen eri puolilla Suomea. Voit levittää Ubuntua esimerkiksi tarjoamalla Ubuntun “asennuspalvelua” kirjastossa, työpaikallasi tai suoraan tuttavillesi.

Liiketoiminta

Kehitä yrityksesi toimintaa Ubuntun ympärille tarjoamalla esim. tuki- tai laitteistopalveluita yrityksille ja yksityishenkilöille. Voit toki hypätä myös suoraan käyttämään Ubuntua osana ihan muunkaltaista tuotetta, kuten monet monet muut – Linuxia käytetään kaikkialla lääketieteellisistä työkaluista autoihin ja Mars-helikoptereihin.

Lisätietoa kaupallisten palveluiden sivulla.

Ubuntu Suomen toiminnan muodot

2020-luvulla toiminta Suomessa on aiempaa enemmän hajautetusti tapahtuvaa. Esim suomentaminen jatkuu edelleen säännöllisesti aktiivien toimesta, keskustelua on eri paikoissa, mutta isomman toiminnan järjestämistä ei ole enää tapahtunut Ubuntun vakiinnuttua Suomessakin sadoille tuhansille käyttäjille ja kun mittarissa on yli 20 vuotta.

Suomessa toimii myös aktiivinen COSS ry -järjestö jonka kannatusjäseneksi, yhteisöjäseneksi tai kuntakumppaniksi voi liittyä ja osallistua toimintaan. Katso myös avoinkoodi.fi-sivusto.

Ubuntu Suomen Launchpad-tiimisivu on osoitteessa https://launchpad.net/~ubuntu-fi

Viestintävälineet

Viestintä jakautuu seuraaviin moninaisiin osa-alueisiin, joissa voidaan tehdä tiedotusta, ohjeistusta, uusien asioiden mainostusta tai yleistä keskustelua vähän välineestä riippuen:

Viestintään kuuluu tietouden lisäämistä avoimista standardeista ja Linuxista ja tätä kautta käyttäjäkunnan lisääminen. Yritysten ja julkishallinnon herättäminen palvelemaan avoimen koodin ja avointen standardien käyttäjiä. Toimintana voi olla tempauksia, lehdistötiedotteita, yhteiskunnallista vaikuttamista jne.

Tervetuloa mukaan!

Osallistuminen toimintaan

Ubuntu Suomella on jokaisen avoimen yhteisön tapaan aktiivisempaa ydinporukkaa, joka aktivoi ja koordinoi muita sekä sekä kannustaa uusia jäseniä mukaan toimintaan. Oma aktiivisuus ja tehtäväkenttien hahmotus määrittää, kuinka nopeasti kukakin siirtyy enemmän koordinoimaan ja auttamaan taas uusia mukaan. Koko yhteisön väki koostuu kaikista vapaaehtoisista, jotka ovat ilmoittaneet halukkuutensa olla osallisena Ubuntu Suomen tavoitteiden edistämisessä. Toivottavaa on jonkinasteinen aktiivisuus mm keskusteluissa sekä vastuualueiden ottaminen itselle.

Koordinointi ei tarkoita pelkästään omaa tekemistä, vaan myös suurelta osin muiden aktivoimista mukaan tekemään. Tärkeää on myös uuden ihmisen vastaanotto ja huolehtiminen siitä, että hän pääsee nopeasti tekemään jotain tuloksellista eikä pelkästään jää haamuna roikkumaan keskusteluvälineisiin.

Osallistuminen tarkoittaa muun muassa liittymistä joihinkin Ubuntu Suomen viestimiin. Jäsenet voivat vapaasti osallistua keskusteluun ja toimintaa ihan sen mukaan, miten intoa riittää, vaikka vain esimerkiksi yhden blogiartikkelin verran. Kun uusi jäsen mahdollisesti esittäytyy, on tärkeää että hänen taidot tunnistetaan jotta niitä osataan käyttää hyödyksi: tästä syystä jokaisen uuden jäsenen on hyvä kirjoittaa jonkinlainen kuvaus omista kiinnostuksen kohteistaan ja taidoistaan muulle tiimille tiedoksi. Toiminnan tarkoitus on muun muassa levittää tietoisuutta Ubuntusta ja tarjota nykyisille käyttäjille mahdollisuus “antaa hyvää eteenpäin”.

Kehittäjät ja testaajat

Ubuntun teknisessä kehittämisessä ja testaamisessa on luonnollisesti mukana myös kourallinen suomalaisia. Kehittäjät ovat yleisesti ottaen muiden seassa kansainvälisillä postituslistoilla, Discourse-keskustelupalstoilla, Matrix-kanailla ja IRC-kanavilla. Joitain asioita voi olla kuitenkin mukavampi puida äidinkielellä, etenkin jos kyse on erityisesti suomalaisia kiusaavista ongelmista.

Ubuntun kehittäminen -wikisivu.

Ohjeet ja tuki

Ubuntu tutuksi on aloittelevalle käyttäjälle lyömätön tietolähde ja ilmeisesti kansainväliselläkin tasolla ihan merkittävä. Yleisluontoisempia ohjeita löytyy Ubuntu Suomen omasta wikistä sekä linux.fi -wikistä. Työsarkaa kuitenkin riittää: tiedot vanhenevat vähitellen uusien Ubuntu-versioiden myötä, foorumilta tarvitsee siirrellä ohjeita wikiin yleisesti muokattavaksi ja ihan uusiakin ohjeita tarvitaan jatkuvasti lisää auttamaan kasvavaa käyttäjäkuntaa.

Ubuntu Suomen oma wiki on pääosin vanhentunutta tietoa, mutta toisaalta uudemmalle WordPress-puolelle (yleisesti koko pääsivusto) kaivataan lisää sisältö esim. Ohjeet ja tuki -osioon.

Keskustelualueet keskittyvät suoraan auttamiseen. Keskustelualueiden lisäksi voi myös miettiä muiden tukimuotojen kehittämistä.

Suomentajaryhmä

Moni haluaa käyttää Ubuntua suomeksi. Kotimaisen käyttöliittymän ja ilmoitusten kieltä ymmärtää helpommin ja kynnys siirtyä käyttäjäksi on pienempi, erityisesti lapsilla ja ikäihmisillä. Launchpadissa on suomentajien oma ryhmittymä Ubuntua varten ja lokalisointi.org koordinoi mm. KDE:n ja Gnomen kääntämistä (täältä käännökset valuvat aikanaan myös Ubuntuun).

Ubuntu Finnish Translators -sivu Launchpadissa

Historiaa

Aiempia tempauksia ovat olleet mm. Ubuntun toimittaminen jokaiselle kansanedustajalle, lehdistötiedotteet, Assembly-tapahtumiin osallistuminen, julkaisutapahtumat yms. Esimerkkejä:

Rahoitusta Ubuntuun liittyvään toimintaan on jossain määrin mahdollista saada, Ubuntu Suomen voitettua vuoden 2008 Linux-tekijän palkinnon Suomen Linux-käyttäjät ry:ltä (FLUG).

Myös materiaalia on ollut hankittuna tapahtumien käyttöön, katso vanha sivu https://wiki.ubuntu-fi.org/Materiaaleja

Aiemmin viestintävälineinä käytettiin paljon postituslistoja ja IRCiä, ja vaikkakin ne ovat edelleen olemassa, uudet välineet ovat pääosin syrjäyttäneet nämä.

Keskustelualueet

Ubuntu Suomen alkuperäisiltä keskustelualueilta löydät tuhansia aiempia keskusteluita ja vinkkejä Ubuntun käyttöön. Voit myös luoda uuden viestiketjun, jos et löydä aiempaa, sopivaa keskustelua.

Ohjeet ja tuki

Ubuntu-yhteisö on laatinut käyttäjiä varten hyvät ohjeet Apua voi pyytää myös keskustelupalstoilta tai Discourse/Telegram-keskusteluissa (ks alla).

Yhteisö

Aktiiviset Ubuntu-käyttäjät ovat osa suurta vapaiden ohjelmien yhteisöä. Yhteisö auttaa uusia käyttäjiä, levittää tietoutta vapaista ohjelmista sekä tekee ohjelmien kehitystyötä. Tutustu Ubuntu Suomen ja siihen liittyvien yhteisöjen toimintaan ja tule mukaan!